Jakub Vobruba: Soustředím se na naše zápasy, chci udělat maximum pro klubový úspěch

V následujících dnech spatří světlo světa nominace juniorské reprezentace U20 na světový šampionát. V širší nominaci je také několik Plzeňanů, mezi nimi i Jakub Vobruba. Jak sám ale říká, momentálně řeší pouze play-off extraligy SD. Útočník s číslem 13 v něm chytil střeleckou slinu a v sobotu bude s týmem usilovat o finále.

O víkendu jste vítězně vkročili do semifinále a porazili Hostivař. I přesto, že jste v obou zápasech šli do kabiny za nepříznivého stavu. Ukázala se naplno síla vašeho týmu nebo si stále viděl rezervy?
Sílu jsme ukázali a za to jsem rád. V obou zápasech jsme v podstatě ihned po nástupu do druhé třetiny vyrovnali a chvíli na to se dostali i do vedení, které už jsme nepustili. Rezervy tam stále jsou, ale ty jsem určitě neviděl jen já, ale my všichni v tom, že nic nepůjde samo a nezačínat hrát naplno až od druhé třetiny.

Soupeř postavil poměrně mladý kádr, ukázal ovšem své kvality. V čem vám dělal největší problém?
Mají v týmu několik výborných hráčů, kteří vyčnívají svými výkony. Nedají nic zadarmo a i za nepříznivého stavu to nezabalili a snažili se hrát až do konce zápasu.

Odehráli jste dva náročné duely. Bylo zejména v tom druhém nějak vidět, že síly ubývají?
Samozřejmě. Oba zápasy byly dost náročné, ale nemyslím si, že by někdo z nás měl problém s nedostatkem sil. Jsme dobře připraveni a v takových zápasech musíme ukázat, že jsme na tom lépe než soupeř.

Tobě se v letošním play-off mimořádně střelecky daří. Trefil ses zatím v každém zápase. Tlačíš se více do zakončení, než tomu bývalo standardem?
Snažím se hrát pořád stejně. Nevím o tom, že bych dělal něco jinak, ale těší mě, že v nejdůležitější části sezony mám formu a pomáhám týmu.

Systém klasických vyřazovacích bojů zažíváš poprvé v kariéře. Jak se ti zatím líbí atmosféra? Vaše zápasy navštěvuje poměrně hodně fanoušků a atmosféra se zdá být velmi dobrá…
Z mého pohledu je tento systém nejlepší. V sériích na tři vítězné zápasy se ukáže kdo je lepší a nerozhoduje se například jen v jednom zápase ve kterém může i outsider překvapit. Atmosféra při zápasech zatím byla vždy výborná a i nám hráčům se pak hraje lépe. Při čtvrtfinálové sérii nás velký počet fanoušků jel podpořit i na venkovní zápasy, čehož si velmi vážíme a doufáme, že podobné to bude i tento víkend v Praze.

V sobotu budete usilovat o postup do finále. Co by na soupeře mělo dle tvého názoru platit?
Rozhodně bude důležitý začátek zápasu. Oni už nemají, co ztratit. V domácím prostředí na nás určitě budou chtít vlétnout a s tím se budeme muset vypořádat. Máme od trenéra jasně daný styl hry. Ten když dodržujeme, tak s tím má každý soupeř problém.

Spolu se čtveřicí spoluhráčů patříš do širšího kádru reprezentace U20. Byl si také u překvapivého vítězství na turnaji Pilsen Challenge. Brzy by měla vyjít finální nominace. Jsi plný očekávání nebo kapitolu juniorského MS momentálně nijak neřešíš?
Jak se ohlášení nominace blíží tak bych lhal, kdybych tvrdil, že mě to nezajímá. Nám ale sezona ještě neskončila a v současné chvíli se soustředím na naše zápasy. Chci udělat maximum pro klubový úspěch. Pokud bych byl v konečné nominaci tak by to byl ještě takový bonus a odměna za celou sezónu.