Ohlasy vítězů Pilsen Challenge: Jakub Vobruba a David Hrubý

V dresu české juniorské reprezentace, která se stala v silné konkutenci vítězem turnaje Pilsen Challenge, bojovala také trojice plzeňských starších dorostenců. Konkrétně trojice Jakub Vobruba, David Hrubý a Tomáš Majer. První dva zmínění celý turnaj hodnotí v následujícím článku.

Jakub Vobruba #10 - útočník

Na začátku turnaje jste porazili Grenchen. Poté ale přišli ve skupině dvě porážky. Trvalo vám déle, než jste se adaptovali na nejvyšší úroveň mužského hokejbalu?
I Grenchen byl kvalitní soupeř ovšem trvalo jim půl zápasu, než se rozehráli a my si mezitím vytvořili náskok, který už nestačili dotáhnout. V zápase s Kertem jsme se nestihli ani rozkoukat a už jsme prohrávali o dva góly. I přes naše snížení a pár dalších šancí musím uznat, že Kert byl po celý zápas lepší a měl ve všem jasně navrch. Ovšem v zápase s Ružinovem jsme horším týmem nebyli a nezasloužili jsme si prohrát. Hráli hodně defenzivním stylem a po dvou gólech z brejku už si zkušeně pohlídali svůj náskok a těžko jsme se dostávali přes jejich obranu.

Ty sám si vstřelil pojišťující branku v prvním duelu. Dokázal bys ji popsat?
Před brankou soupeře sváděli moji spoluhráči z útoku souboj s obránci a míček se objevil přede mnou mezi kruhy. I když to mělo k ideální střele daleko tak naštěstí to tam po odrazu od brankáře padlo.

Ve čtvrtfinále jste pak narazili na Belpu, lídra švýcarské ligy. Jak zápas vypadal z tvého pohledu?
Belpa měla suverénní nástup, ale s postupem času jsme se zlepšili a po snížení jsme dokázali vyrovnat. Sice až při závěrečné power-play, ale řekl bych, že zaslouženě. Prodloužení 3 na 3 nabídlo spoustu šancí, ale nakonec zápas dospěl až do nájezdů. Tam jsme byli šťastnější my a postoupili do bojů o medaile.

Pro tebe to bohužel bylo poslední utkání, do nedělních bojů si nemohl naskočit kvůli zranění. Jak sis jej přivodil?
Stalo se mi to už na konci druhého zápasu s Kertem, kdy soupeř neustál souboj u mantinelu a plnou vahou mi dopadl na kotník. Nechtěl jsem skončit na turnaji po prvním dni, takže v sobotu jsem se zatejpovanou nohou a prášky proti bolesti odehrál ještě další dva zápasy, ale to už bylo maximum, co se dalo zvládnout a turnaj tím pro mě skončil.

V semifinále jste poté vyřadili silný Kert Park, jemuž jste oplatili porážku ze skupiny. V čem jste vyzráli na extraligového mistra? Kde se lámal chleba? Nemyslíš si, že váš tým Pražané trochu podcenili?
Nemůžu říct, že by nás podcenili, protože od prvního střídání na nás vlétli a měli herní převahu. Zápas se lámal hned v první polovině kdy z úvodního tlaku Kert nedokázal vstřelit branku a vzápětí jsme si do přestávky dokázali vybudovat dvougólový náskok. V druhé polovině jsme po většinu času obětavě bránili náskok a před koncem ještě dvakrát udeřili a postoupili do finále.

Turnaj jste nakonec ovládli, když jste porazili Ružinov. Bylo nakonec i pro tebe turnajové vítězství překvapením? Kde byla vaše největší síla?
Překvapením pro mě bylo s jakým přehledem a klidem kluci poslední dva zápasy zvládli. V semifinále to byla efektivita v proměňování šancí a ve finále už bylo na Ružinovu vidět, že jim dochází síly a jsou smíření s druhým místem.

S kým si na turnaji nastupoval a jaký si měl pocit ze své hry, potažmo souhry celého útoku?
První zápas jsem odehrál pro mě trochu netradičně na levém křídle, ale cítil jsem se dobře a snad i předvedená hra nebyla špatná. V dalších zápasech už jsem hrál na pravém křídle v útoku s mým parťákem z Plzně Tomášem Majerem a Jardou Holcem z Poličky. Bohužel v zápase s Kertem jsme se moc nedostávali do hry a v podstatě jen bránili. V sobotu vinou zranění už můj výkon nebyl nijak povedený a možná z tohoto důvodu se nám ani jako lajně příliš nedařilo.

Bylo pro tebe příjemné obléci reprezentační dres na tak velkém turnaji právě v Plzni? Bral si akci o něco více speciálně, než předchozí reprezentační akce?
Určitě to bylo příjemné. Díky tomu, že se turnaj konal v Plzni tak mě mohla přijít podpořit rodina a moji přátelé.

David Hrubý #3 - brankář

Odchytal jsi zápas s Kert Parkem, který ti prakticky nedal odpočinku. Bylo to pro hodně tebe náročné utkání?
Ano, zápas byl velice náročný, vzhledem k tomu že jsem do zápasu nevstoupil úplně dobře a navíc se mi zcela nepovedl. Už dlouho jsem se v zápase necítil tak špatně, nevím čím to bylo , ale asi jsem moc chtěl předvést dobrý výkon.

Ve finále jsi naopak podal velice jistý výkon a přispěl k vítězství 4:1. Ve které fázi se podle tebe zápas o zlato lámal? V čem jste Ružinov přehráli?
S Ružinovem to byl o poznání lepší zápas. Opět mě to bavilo. Myslím si, že jsme podali jako tým výborný výkon. U týmových sportů jako je hokejbal nedělají výsledek jednotlivci. Celý tým musí fungovat a pak se dostaví dobré výsledky.

Znali jste dopředu klíč k nasazování brankářů do utkání?
Ano Znali jsme dopředu kdo jaký zápas bude chytat. Trenér to s námi probral.

Jedním z trenérů reprezentace U20 je Jan Donauschachtl, bývalý extraligový brankář Plzně. Má na brankáře speciální dohled?
Trenéra Donauschachtla znám již z minulého mistrovství světa, kde také vedl brankáře. V treninkách provádíme různé cvičení , ale většinou se jedná o běžnou rutinu, na kterou jsem zvyklý z našeho klubu.

Myslíš, že jste se ukázali v dobrém světle v rámci přípravy na MS? V semifinále jste porazili nejsilnější tým v republice, pražský Kert Park.
To je spíš otázka na trenéry, ale vzhledem k tomu, že jsme turnaj dokázali vyhrát si myslím že jsme se ukázali v dobrém světle.

Nakonec jste turnaj ovládli. Souhlasíš s tím, že vaše výkony měli stoupající tendenci?
Zápas od zápasu jsme se sehrávali a s tím logicky přicházelo zlepšení výkonu.

Bylo i tak pro tebe vítězství na turnaji překvapením?
Věřil jsem, že máme silné mužstvo a že jsme ochotni pracovat pro tým. Jen tudy si myslím, že vede cesta za úspěchem.

David Hrubý ve finále podžel svůj tým. FOTO: Milan Podpera.