Pilsen Challenge 2018: Souhrn druhého dne - Plzeň neskončí na stupních vítězů

Sobotní zápasy přinesly hodně emocí a nejedno překvapení. To největší ale přišlo až v samotném závěru hracího dne, kdy Grenchen ve čtvrtfinále překvapivě porazil do té doby suverénní Plzeň. Skvělou formu nadále prokazoval Kert a schopnost zabrat v pravý čas i český reprezentační výběr U20.

Skupina A

Po prvním hracím dnu bylo jasné, která dvojice bude bojovat o celkový triumf ve skupině. Zbylé dva týmy naopak svedly souboj o třetí místo, které by zaručovalo papírově snazšího soupeře do čtvrfinále. O třetí místo ve skupině A si to rozdal slovenský výběr U20 s kanadským West Coast Expressem. Vyrovnaný duel, v němž se skóre měnilo z jedné strany na druhou, nakonec skončilo smírně. Zůstalo tedy zachováno pořadí z před zápasu, kdy byl kanadský celek díky lepšímu skóre na třetí pozici

Zbývající duel mezi Plzní a švýcarskou Belpou sliboval vyrovnanou podívanou, opak byl ale pravdou. Během chvíle mečouni nasázeli svému protivníkovi čtyři góly a bylo rozhodnuto o tom, kdo vyhraje skupinu. Švýcaři sice ještě poté vsítili alespoň jednu branku, ovšem na více se nezmohli.

10:45 Slovensko U20 – West Coast Express 3:3 (1:1) On-line Zápis
13:15 HBC Plzeň – SHC Belpa 1107 4:1 (4:0) On-line Zápis

Skupina B

Pražský Kert v pátek potvrzoval, že přivezl na západ Čech silný kádr a měl jistotu, že bude i po sobotě první. O druhé místo si to proto v ranním duelu rozdaly Ružinov a český výběr U20. Češi měli po většinu zápasu více ze hry, ale utkání mezi dravým mládím a zkušeností vyhrála druhá strana. Slovenský tým pečlivě čekal na chyby, vyčkával v obranném bloku a když šlo do tuhého, neváhal a vyhazoval jeden míček za druhým na zakázané uvolnění. K vítězství se proto doslova ubránil.

Další utkání nabídlo souboj mezi Kertem a Grenchenem. V zápase, v němž už bylo jisté, na jakém místě obě mužstva skončí, přineslo nečekaně vyrovnanou podívanou. Pražané sice měli v celkovém měřítku více šancí, ale Švýcaři srdnatě bojovali a nakonec proti těžkému soupeři s vypětím všech sil urvali bod, který alespoň zvedl jejich sebevědomí před čtvrtfinále.

9:30 Ružinov - Česká republika U20 2:1 (1:0) On-line Zápis
12:00 HC Kert Park Praha – SHC Grenchen 1:1 (1:1) On-line Zápis

Čtvrtfinále

První čtvrtfinálový duel mezi Ružinovem a West Coast Expressem se zpočátku odehrál v režii slovenského týmu, který si ale vypracoval pouze jednogólový náskok. Šanci proto po změně stran vycítil i soupeř, který naplno zabral, ale kýženého srovnání se mu nepovedlo dosáhnout. Bratislavští se naopak uklidnili po druhé vstřelené brance.

Nejdramatičtější zápas nabídlo střetnutí mezi Belpou a českým výběrem U20. Švýcarský tým si brzy vypracoval dvougólové vedení, ale aktivnější čeští mladíci, jež dlouhou dobu bez výsledku bušili na soupeřovu svatyni, dokázali po heroickém výkonu v závěru vyrovnat. Na řadu proto přišlo netradiční prodloužení tři na tři a následně i samostatná střílení, v nichž U20 dokonala snový obrat.

Postupové šance živila i nějakou dobu slovenská U20, která vedla po první polovině zápasu nad silným pražským Kertem. Pražané ale poté zařadili vyšší rychlostní stupeň a dokázali v poklidu převrátit klání na svoji stranu. Přesto i oni pocítili v jednu chvíli, jak může být zrádná vyřazovací část.

Největší překvapení se zjevilo až v samotném závěru hracího dne. Favorizovaní mečouni, kteří ve skupině nepoznali hořkost prohry, narazili na Grenchen, jenž naopak získal pouhý jeden bod do té doby za remízu s Kertem. Už tento výsledek mohl napovědět o tom, že Švýcaři půjdou výkonnostně nahoru, což se potvrdilo právě proti Západočechům. Grenchen sehrál s Plzní vyrovnaný duel, v němž navíc ukázal lepší střeleckou mušku a větší disciplinovanost v rozhodující chvíli. Dvougólové manko, které museli mečouni dotahovat se nakonec ukázalo jako nedostižné. V neděli proto na Plzeň čeká jen o boj o pátou příčku.

15:30 Čtvrtfinále 1: Ružinov Bratislava – West Coast Express 2:0 (1:0) On-line Zápis
16:45 Čtvrtfinále 2: SHC Belpa 1107 – Česká republika U20 2:3 sn (2:0) On-line Zápis
18:00 Čtvrtfinále 3: HC Kert Park Praha – Slovensko U20 3:1 (0:1) On-line Zápis
19:15 Čtvrtfinále 4: HBC Plzeň – SHC Grenchen 1:2 (0:1) 1:2 (0:1) On-line Zápis