Pilsen Challenge 2018 – představení účastníků: Skupina B

Turnaj Pilsen Challenge klepe na dveře. Od pátku do neděle bude na Košutce probíhat hokejbal světové třídy. Kluby z Čech, Švýcarska, Slovenska a Kanady doplní také dva mládežnické výběry. Všechna družstva vám představíme. V druhém díle představujeme týmy skupiny B.

HC Kert Park Praha

Úřadující mistr české extraligy načal letošní sezónu tak, jak předchozí skončil. Pražané po podzimu vedou nejvyšší soutěž o dva body před Kladnem. Kert Park před sezónou do svých řad zlákal třeba Dalimila Zvonka, velice úspěšného juniorského reprezentanta nebo slovenského mistra světa Radovana Dejneku. Síla týmu se tak na papíře ještě zvýšila.

Tým je silný, jak v útoku, tak v obraně. O přísun gólů se stará především trojice forvardů Wróbel, Kruček a mladý Tomáš Fejfar. Všichni bronzoví medailisté z posledního šampionátu v Pardubicích. V obraně má Kert silové obránce Blaška, Šperla nebo nestárnoucího Nýdla. Každý z nich umí velice dobře vypálit ze střední vzdálenosti. Nesmíme zapomenout ani na brankáře Petra Mikla.

Kert se zúčastnil také loňského čtyřčlenného Pilsen Challenge. V konkurenci Plzně, Grenchenu a narychlo sestaveného výběru Pilsen Select, který tvořili hráči Litic, Třemošné a plzeňského dorostu, brali Pražané třetí místo.

SHC Grenchen-Limpachtal

Druhým švýcarským týmem na turnaji bude Grenchen, který zná plzeňské podmínky z loňského turnaje, v němž se umístil na druhém místě. Svěřenci Stefana Kunze prošli do finále, ve kterém ovšem nestačili na domácí mečouny a podlehli jim výsledkem 3:2.

V kádru hokejbalistů z kantonu Solothurn, v blízkosti Bernu, nalezneme také Michala Slance. Účastníka dvou posledních světových šampionátů a plzeňského odchovance. V družstvu působí také dobře známý Petr Ryboň, český hokejbalista, který ve Švýcarku působí řadu let a Švýcarsko také již reprezentoval na mezinárodních akcích. Zmínit můžeme také slovenského reprezentanta Dominika Frkáňe.

Grenchen se po podzimní části nachází v tabulce na třetím místě, s pětibodovou ztrátou na druhý Oberwil a dvoubodovým náskokem na čtvrté Sierre. Také v tomto mužstvu nastupuje řada švýcarských reprezentantů. Aegerter, Röthlisberger, Sterchi nebo lídr týmu Lars Henzi, který je se 24 body (12+12) v tabulce produktivity třetí, hned v závěsu za dvojicí z Belpy.

Očima Jakuba Kolaříka (explzeňský útočník, momentálně hráč SHC Martigny): „Grenchen momentálně v NLA drží čtvrté místo. Náš vzájemný duel v Martigny vyšel lépe pro Grenchen, když ovládl zápas výsledkem 1:6. Zakládají si na výborné obraně s naším explzeňským Michalem Slancem. Tým mají velice dobře poskládaný. Zkušení hráči jsou jak v obraně, tak i v útoku. V TOP 5 bodování je Lars Henzi. Body sbírá také slovenský Dominik Frkáň. Dle mého názoru i druhý švýcarský tým, který se zúčastní Pilsen Challenge, má šanci bojovat v semifinálových bojích.“

Česká republika U20

Zatímco Slovenská reprezentace U20 bude v základní skupině A, mladí Češi změří síly se soupeři ve skupině B. Tým vede trojice Milan Maršner, Jan Donauschachtl a Petr Ogurčák, která zná řadu hráčů z předchozího společného působení u reprezentační osmnáctky. V rámci přípravy se reprezentace U20 zúčastnila vyrovnaného turnaje v Novém Strašecí, kde skončil plzeňský A-tým na druhém místě. Ve skupině se svěřenci Maršnera a spol. potkali s pozdějším vítězem, slovenským Ružinovem, se kterým se potkají i tentokrát. Čeští reprezentanti si nakonec ze Strašecí odvezli páté místo.

Pilsen Challenge trenérům jistě mnoho řekne ke konečnému skládání nominace k juniorskému MS, které hostí na začátku července kanadské St. John´s. Nominaci na turnaj obdržela trojice hráčů plzeňského staršího dorostu. Útočníci Jakub Vobruba a Tomáš Majer a brankář David Hrubý. Mezi náhradníky figuruje Adam Drož, který v plzeňském dorostu hosuje z Mostu.

Čeští mladíci se turnaje účastní poprvé od roku 2014 a opět mohou na turnaji narazit na své kolegy ze slovenské reprezentace U20. S nimi se střetli již v prosinci v Žilině. V obou případech se radovali Češi, po výsledcích 3:2ss a 5:2.

Očima Filipa Červinky (asistent trenéra Letohradu a reportér z posledního juniorského šampionátu): „Reprezentační dvacítka má v kádru pár hráčů, kteří patří již v tak mladém věku mezi tahouny seniorských týmů v CROSSDOCK Extralize, jako je například sudoměřický forvard Matěj Fraňo, hradecký útočník Josef Šimůnek či obránce kladenských rysů Jiří Hrabár. Několik jich hraje prim ve druhé nejvyšší soutěži, takže nepochybuji, že ve velmi silné skupině, kde mladíci narazí na mistrovský Kert Park, Ružinov a švýcarský Grenchen, budou více než konkurenceschopní a proti zkušeným mužským mančaftům urvou jedno vítězství. Výsledky však budou dle mého názoru opravdu těsné. Dvacítka je v přípravě na mistrovství světa v Kanadě, důležité pro ni bude obraz hry, dodržování taktických a systémových pravidel. Důležité je, že v kádru mají výborné brankáře, kteří jsou oporami svých týmů. Bude to ale stačit na světovou mužskou špičku?“

Leaders Ružinov Bratislava

Bratislavský Ružinov je tradičním účastníkem zimního turnaje. V minulosti byla Bratislava největším strašákem soupeřů ve slovenské extralize. Z posledního titulu se ale Ružinov radoval v roce 2010, od té doby si Leaders na zlatý pohár nesáhli.

Po podzimu se Ružinov drží na deváté příčce v šestnáctičlenné soutěži, kterou hraje také Třinec. Klub, který vznikl již v roce 1984, v této části sezóny trápily výkyvy formy. V Bratislavě zřejmě citelně pocítili odchod českých hokejbalistů Střechy, Danka a Humlíčka, kteří se řadili mezi tahouny týmu.

V kádru i tak zůstávají zkušení hráči. Kapitán Miroslav Behúl řídí útok, obrana se zase opírá o Pavola Blahúta, který i v pětatřiceti letech byl pevnou součástí zlatého týmu Slovenska na uplynulém MS v Pardubicích. Do budoucna bude Ružinov spoléhat na dravé mládí, které se v týmu postupně otrkává.

Očima Michala Runáka (slovenský hokejbalový expert a reportér): „Ružinov měl na podzim kolísavé výkony, v závěrečných kolech dokonce v kabině panovala napjatá atmosféra. Nejúspěšnější slovenský klub se s tím ale nehodlá smířit a důkazem je i účast na Pilsen Challenge. Ružinovčané tento turnaj absolvují s oblibou již několik let. Hala jim sedí, ostatně v ní hrají i domácí zápasy ve slovenské extralize. Můžeme je označit za turnajové mužstvo, a proto se můžou postarat o překvapení. Na druhou stranu mužstvo oproti minulosti ztratilo trochu kvality, v jeho středu jsou mladí hráči, kteří potřebují dozrát. V klubu nastolili generační výměnu, která nějaký čas potrvá. V každém případě má Bratislava svoji sílu. Jsem moc zvědavý na konfrontaci Ružinova s Kertem. Úřadujícího mistra české extraligy jsem viděl v zápase o Československý superpohár a zanechal ve mně velmi dobrý dojem. Bude proto zajímavé sledovat další střetnutí na klubové úrovni mezi Českem a Slovenskem.“