Musíme se vrátit k naší hře, nabádá Jiří Benedikt

Po letním omlazení patří v plzeňském kádru už v devětadvaceti letech k nejstarším hráčům. Útočník Jiří Benedikt nyní skousává poslední krutou porážku na hřišti Mostu a chce společně s celým týmem odčinit nečekanou v domácím zápase proti Rakovníku.

Poslední zápas proti Mostu se mečounům příliš nevydařil, prohráli jste vysoko 2:6. Proč podle tebe utkání dopadlo takovým výsledkem?
Utkání se nám vůbec nepovedlo. Nehráli jsme vůbec systém, který praktikujeme. Zcela se nám to prakticky sesypalo jako domeček z karet. Chtěli jsme na ně vlítnout, ale to se nám vůbec nepovedlo. Ani jsme se nebyli schopní v zápase dlouhou dobu chytit. Teprve až za stavu 0:6 jsme se trochu dostali zpátky do hry, ale to už bylo pozdě.

Vzájemné zápasy proti Mostu byly vždy většinou vyrovnané padalo málo branek. Překvapilo tě hodně, že nyní padlo tolik branek?
Vůbec jsem nečekal, že by mohlo v zápase padnout tolik gólů. Bohužel nyní jsme udělali v obraně velké chyby, které Most nekompromisně trestal. Hráli s nasazením a když měli možnost, tak ji využili.

Je to i takové vystřízlivění pro vás po hladkém úvodním vítězství proti Sudoměřicím?
Trochu nás to určitě probralo. Pokud bychom ale hráli v Mostě to, co jsme měli, dosáhli bychom na daleko lepší výsledek. je to jednoduché. Pokud nebudeme dodržovat to, co máme, nemůžeme vyhrávat s takovým přístupem.

Měl zápas proti Mostu nějakou "dohru" na tréninku?
Proslov jsme měli až ve středu. Vyslechli jsme si, že pokud nebudeme hrát to, co máme, nemůžeme se měřit s žádným soupeřem. Nejspíše proběhnou i nějaké změny, například v sestavě, ale zatím o nich nevím.

Myslíš si, že podobnou facku je lepší schytat na začátek sezony než někdy později?
Zjistili jsme celkem brzy, že pokud nebudeme dodržovat náš zaběhnutý systém, nemůžeme vyhrávat. My jsme se k vrátili ke hře, kterou jsme praktikovali před dvěma lety. Loni jsme na to úplně nenavázali, ale nyní jsme se k tomu vrátili, a na Sudoměřice to výborně platilo. Proti Mostu jsme si mysleli, že to půjde samo, ale nešlo to. Měli jsme příliš velkou pohodu v hlavách po první zápase, kdy nám vyšlo vše, na co jsme sáhli.

Nyní vás čeká papírově o něco lehčí soupeř. V domácím prostředí přivítáte Rakovník. S jakým cílem půjdete do zápasu?
Chceme si spravit reputaci, musíme proto vyhrát. Pokud se nám to nepodaří, přijde důvod k zamyšlení, co vlastně čekáme od letošní sezony.

Na co bude třeba si podle tebe dát pozor proti následujícímu soupeři?
Slyšel jsem, že Rakovník posílil, když přivedl několik starších hráčů. Musíme rozhodně začít hrát dobře odzadu, jak to umíme. I proti silným soupeřům dokážeme dobře bránit a nějaké šance si vždy vypracujeme. Klíčové ale je, abychom nedostávali příliš branek.

Pracovali jste proto v týdnu více na obranné fázi, když jste v Mostu dostali šest branek?
Myslím si, že bránit nám poměrně jde. Nedostáváme dlouhodobě příliš gólů, ale najednou se to změnilo. Nedokážu si to příliš vysvětlit. Musíme především chtít, chodit soubojů, jít do brány, nebát se dostat ránu.