Extraligy dorostu mění kabát, jak budou soutěže vypadat?

Před blížícím se startem bychom vás rádi informovali o herních systémech mládežnických soutěží, kam náš klub každoročně posílá týmy všech kategorií. Začneme s dorostenci, kde se systém soutěže mění poměrně pravidelně. Změnu zaznamenaly obě kategorie. Koncept závěrečného turnaje Final four je minulostí v obou případech. FOTO: Karel Dvořáček.

Starší dorost

O titul bude v nejstarší mládežnické kategorii bojovat celkem 17 týmů. Přihlášená družstva budou rozdělena do dvou skupin. Ve výsledku se ale bude počítat jedna tabulka! Každý tým sehraje v základní části 24 utkání. Každý tým sehraje dva zápasy (doma / venku) se soupeři ve své skupině a jednou se potká s každým protivníkem z druhé skupiny. Po základní části se hráči a fanoušci dočkají po dlouhé době play-off.

Vyřazovacích bojů se nedočkají celky umístěné na 13. - 17. místě. Týmy mezi 5. a 12. místem absolvují osmifinále hrané na dva vítězné zápasy, další fáze (čtvrtfinále, semifinále, finále) se již odehrají na tři vítězné duely.

Mečouni se loni umístili na 5. místě v soutěži, když jim po nevydařené jarní části unikl postup na turnaj Final Four.

EXTRALIGA SD V KOSTCE

Skupina A: Elba DDM Ústí nad Labem, HSÚ Wolves Chomutov, HBC ALPIQ Kladno, HBC Nové Strašecí, HC Buldoci Stříbro, HBC Plzeň, TJ Snack Dobřany, HC ŠD Písek.

Skupina B: TJ Kovo Praha, HBC Hostivař, SK Jihlava, HBC Hradec Králové 1988, HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice, TJ Lokomotiva Česká Třebová, HBC Gladiators Olomouc, HbK Karviná, HBC Enviform Třinec.

Záladní část - 2x každý s každým ve své skupině (7x doma a 7x venku), 1x s týmem druhé skupiny (4x doma a 5x venku / 5x doma a 4x venku), 1x dorovnávací utkání (Stříbro vs. Plzeň) = 24 utkání.

Play-off - týmy umístěné po ZČ na 13. - 17. místě v soutěži končí, osmifinále = týmy umístěné po základní části na 5. - 12. místě - na dvě vítězná utkání, ČF/SF/F - na tři vítězná utkání.

Realizační tým SD: Tomáš Semera (trenér), Jiří Štípek (vedoucí mužstva).

Mladší dorost

Extraliga MD nakonec čítá 22 přihlášených týmů. Ty budou rozděleny do tří skupin. Hrát se bude pouze s týmy ze své skupiny a to celkem čtyřikrát. Vítězové skupin se mohou těšit na finálový turnaj. Týmy na 2. a 3. místě si svoji účast mohou vybojovat na semifinálovém turnaji.

Samotné semifinále se rozdělí do dvou skupin po třech mančaftech a každý odehraje v rámci skupiny jeden zápas s každým. Ti, co se umístí na posledním 3. místě v turnaji končí a následuje zápas křížem mezi prvním a druhým týmem. Vítězové postupují na finálový turnaj, který bude čítat 5 celků. Každý odehraje opět jedno utkání s každým a celkové pořadí tabulky odpovídá celkovému pořadí finálového turnaje respektive extraligy!

Plzeňané obhajují v soutěži stříbrné medaile, které získali na květnovém turnaji Final Four v Kutné Hoře.

EXTRALIGA MD V KOSTCE

Skupina B: HBC Prachatice, SK Pedagog České Budějovice, SK Suchdol nad Lužnicí, TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec, HBC Plzeň, TJ Snack Dobřany, HC Kert Park Praha, TJ KOVO Praha (dodatečně do soutěže zařazen).

Základní část - 4x s každým ve své skupině (2x doma / 2x venku) = 28 utkání.

Semifinálový turnaj - týmy umístěné na 2. a 3. místě tabulek základní části, tj. 6 účastníků - 2 skupiny po 3 týmech, ve skupině každý s každým. Týmy na 3. místě tabulek v turnaji končí, týmy na 1. a 2. místě křížem proti sobě - poražení v turnaji končí, vítězové postupují na finálový turnaj!

Finálový turnaj - týmy umístěné na 1. místě tabulek základní části + 2 postupující ze semifinálového turnaje, tj. 5 účastníků - jedna skupina, každý s každým, pořadí tabulky finálového turnaje je zároveň pořadím celkové soutěže!

Realizační tým MD: Josef Kadaně (trenér), Jiří Pecka (vedoucí mužstva).