Smiter Kaila o týmu Indie před MS v Pardubicích: Na papíře vypadá lépe, než tým z Plzně

Indická hokejbalová reprezentace absolvovala v hale na Košutce přípravný kemp před světovým šampionátem, který v Pardubicích začíná již zítra. Kromě několika tréninků sehráli Indové také přípravné utkání s A-týmem HBC Plzeň. Právě po utkání jsme krátce vyzpovídali lídra týmu a legendu hokejbalu Smitera Kailu.

Hokejbalisté indické reprezentace se po náročném zápase dlouze protahovali. Nebylo se co divit. Měli za sebou nesmírně náročné utkání, které nabídlo atraktivní hokejbal a strhující tempo. Teplota v Plzni se navíc v úterý v podvečer vyšplhala přes třicet stupňů Celsia a v hale tak bylo úmorné horko. Zodpovědně vzal strečink také čtyřiatřicetiletý Smiter Kaila.

Zkušený obránce sice nebodoval. Zastával ovšem pozici vrchního ostřelovače v přesilových hrách a vynikal svým přehledem. Přesto musel zkousnout porážku. „Bylo to pro nás první společné utkání, myslím, že jsme hráli velmi dobře. Byla to velká bitva, Plzeň hrála výborně. Vytvořili jsme si mnoho šancí, ale domácí gólmani podali skvělý výkon. Každopádně na první zápas to bylo dobré,“ nechal se slyšet hokejbalista, který v minulosti reprezentoval také Kanadu, ale později se stal hlavní postavou hokejbalové reprezentace země svých rodičů.

Indie o sobě dala nejvíce vědět na šampionátu v Plzni. Po krasojízdě se probojovala až do finále, kde se střetla s favoritem, Českou republikou. V duelu o zlato dal Kaila dva góly svého týmu. Při tom třetím se radoval se svým bratrem Sharnym. Obrovské překvapení ale tehdy nedopustil kapitán české reprezentace Petr Novák, který v prodloužení vstřelil branku na 4:3. „Na Plzeň mám skvělé vzpomínky. Město je krásné a zdejší šampionát v roce 2009 byl jeden z nejlepších. Takže si návrat sem opravdu užívám!“ Indicko-kanadský vousáč byl navíc po finálovém zápase, který sledovalo 6544 diváků, zvolen nejlepším obráncem turnaje!

To je ovšem dávná historie. Nyní se Smiter Kaila soustředí na blížící se šampionát v Pardubicích. A Indové tentokrát míří na výš, než na deváté místo, které obsadili při posledním MS v Zugu 2015. „Tento tým je určitě silnější, než náš poslední výběr v Zugu. Na papíře vypadá i lépe, než tým z MS v Plzni. Tehdy jsme těžili z toho, že jsme byli hodně pospolu, hráli jako tým. Měli jsme rychlé brejky a útočili ze zálohy. Dnes tu máme dravější a technicky zdatnější hráče. Tým je také celkově mladší, a všichni dovedou hrát na nejvyšší úrovni. Navíc nám hodně pomůže společný kemp v Plzni.“

Týmová fotografie reprezentace Indie. Smiter Kaila nahoře první zprava. FOTO: Milan Podpera.

Jádro týmu tvoří hokejbalisté z Vancouveru. Krátkou přípravu týmu letos zachytily také kamery konceptu VICE Sport, který mapuje zajímavé sportovní dění a přináší bližší pohled na významné osobnosti. „Část z nás spolu hraje ve Vancouveru, kde se právě točily záběry do onoho dokumentu. Ale plzeňské soustředění je pro nás prvním společným setkáním. Poté, co jsme přiletěli, jsme měli první trénink v sobotu večer. Tréninky budou celkově čtyři, k tomu jsme sehráli jeden přípravný zápas. Ve středu večer odjíždíme do Pardubic a budeme chtít uhrát co nejlepší výsledek,“ těší se na východ Čech hráč, který na zádech nosí výhradně číslo 18.

Závěrečná otázka samozřejmě padla to, co očekává od pardubického šampionátu. „Doufám, že vše bude probíhat stejně, jako v Plzni. Poslední mistrovství v České republice bylo fantastické. Myslím, že organizace bude dost podobná. Bude se na co dívat a bude to týden skvělého hokejbalu,“ vyjádřil se na závěr “The Godfather of Team India Ball Hockey“.

Tým Indie stihl ve středu před polednem ještě jeden trénink, který se těšil velkému zájmu žáků ze sousední základní školy. Největší pozornost samozřejmě byla upřená na statného muže s plnovousem. Ten má okolo sebe ale mnoho šikovných dravců. Můžeme zmínit například dvojici Jag Sandhu, Paul Chima, která v Plzni hrála v dresech kanadského celku West Coast Express. Vytříbenou techniku jistě ukáže například Dampy Brar. Indie bezesporu zaujme oko náročného hokejbalového fanouška.