Hodnocení víkendu: Zlatí mladší žáci i konec sezony SD

Uplynulý víkend nabídl celkem tři zápasy. Odstartovali jej mladší žáci, kteří uzavřeli veleúspěšnou sezónu dvacátou výhrou a ihned po zápase převzali pohár a medaile. V Suchdolu prohrál mladší dorost, ten už ale měl zajištěný postup na finálový turnaj. Toho se nakonec neúčastní starší dorostenci, těm kvůli předchozím nezdarům nakonec scházely dva body.

Starší dorost

V posledním zápase čtvrtfinálové nadstavby bojovala Plzeň na dálku o postup s Kladnem. Doma hostila Most. Ani jedna ze střídaček nebyla zrovna nejplnější. Za domácí mohlo nastoupit dvanáct hráčů do pole, za hosty jen osm. Zápas začal velmi otevřeně. Oba celky si vytvářely šance a dařilo se jim je využívat. Po čtyřbrankové první části se hra mírně uklidnila. Mečouni měli více ze hry, ale Most je nepouštěl do mnoha šancí. Když už přišly, domácí střelci si neporadili ideálně. Po chybě jednoho z obránců Plzně šel Most v 37. minutě opět do vedení. Západočeši se ale nevzdali a při power-play vyrovnal Šmucer. Zápas tak dospěl do samostatných střílení, která Plzeňané konečně zvládli. Bohužel to ale na postup nestačilo. Kladno bylo nakonec lepší o dva body. Ty Plzni scházely například ze tří prohraných zápasů právě ve zmíněné dovednostní disciplíně.

Komentář trenéra Tomáše Semery: „Jelikož jsme v posledních zápasech poztráceli spoustu bodů, neměli jsme již postup ve svých rukou. Věděli jsme, že to může být poslední zápas sezony, pokud by Kladno neztratilo body. Myslím, že se hrál od začátku pěkný hokejbal se spoustou šancí na obou stranách. Pokaždé jsme museli dotahovat vedení soupeře. To poslední se nám podařilo 10 vteřin před koncem a na nájezdy jsme tentokrát uspěli. Hráče musím za výkon pochválit.
Že jsme nepostoupili do Final Four je pro mě zklamání, ale celé jaro jsme hráli v neúplné sestavě kvůli zraněním. Tento tým má podle mého úspěch před sebou. Budeme pracovat na tom, abychom byli příští rok ještě silnější.“

Sobota 20. května: HBC Plzeň – HBC Kovodemont Most 4:3ss (2:2, 0:0, 1:1 – 1:0)

Podrobnosti o utkání

Mladší dorost

Taktéž mladší dorost zakončoval čtvrtfinálovou nadstavbu. Mužstvo ovšem už mělo postup na finálový turnaj zajištěné. Start zápasu vyšel hostům skvěle. Na začátku druhé minuty poslal Plzeň do vedení zásahem v početní výhodě Holeček. Domácí hokejbalisté ovšem nesložili zbraně a na konci třetiny oplatili stejnou mincí. Právě početní výhody byly klíčem k úspěchu, což Jihočeši dokázali dvěma dalšími trefami a do třetí části nastupovali s dvoubrankovým náskokem. Ve třetí třetině si zápas pohlídali, vstřelili ještě jednu branku a Plzeň tak prohrála 1:4. Nemusí však smutnit, příští týden se vydává na finálový turnaj. V konkurenci Hostivaře, Letohradu a Pardubic budou naši mladíci bojovat o cenné kovy. O postupu do finále rozhodne jediný zápas, v němž Západočeši vyzvou Pardubice.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: „Začali jsme výborně, hned ve druhé minutě jsme se prosadili v přesilovce. Hráli jsme dobře, ale namísto zvýšení jsme po chybném střídání šli do čtyř a soupeř rychle trestal. Suchdol využil další dvě přesilovky ve druhé třetině a zápas se spíše dohrával. Domácí hráli velmi dobře. Asi je škoda, že tenhle tým v Kutné Hoře nebude.
Teď už plně věnujeme přípravu na vrchol sezony.“

Neděle 21. května: SK Suchdol nad Lužnicí - HBC Plzeň 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Nejmladší Plzeňané měli již dlouho jasné prvenství v soutěži, v sobotu ji celou zakončovali na domácí půdě a chtěli uzavřít sezónu jubilejní dvacátou výhrou. Soupeřem jim byl jindřichohradecký Olymp, který nastoupil pouze s osmi hokejbalisty v poli. Logicky tak nemohl rozjetým Plzeňanům dlouho vzdorovat. Mečouni si vytvořili tříbrankový náskok během úvodní dvanáctiminutovky. Hra byla uvolněná, hráči si zápas užívali a snažili se o kombinační hru. Přesto se hrálo prakticky na jednu bránu. A výsledný rozdíl branek mohl být ještě vyšší, brankář Olympu se ale několikrát vyznamenal. Mladí Plzeňané tak v posledním duelu zvítězili 6:0 a po závěrečné siréně diváci viděli spontánní a nemalou radost našich hráčů. Ti poté obdrželi zlaté medaile a pohár za 1. místo a oslavy tak mohly pokračovat.

Komentář trenéra Marka Štrunce: V posledním zápase nás čekal slabší soupeř. Tomu také odpovídala naše sestava. Pozměnili jsme složení jednotlivých útoků. Hráči si vyzkoušeli i posty na kterých běžně nehrají. Během zápasu se kluci snažili plnit vše co jsme po nich vyžadovali. Byl kladen důraz na kombinační hru plné nahrávek. Ihned po zápase propukla v hale velká radost hráčů i domácích fanoušků.

Sobota 20. května: HBC Plzeň – TJ Olymp Jindřichův Hradec 3:0 (3:0, 1:0, 2:0)

Podrobnosti o utkání

Program příštího víkendu:

Mladší dorost – finálový turnaj Kutná Hora
  • sobota 27. května: Pardubice - Plzeň (?)

Starší žáci – finále MČR SŽ, Plzeň - hala
  • pátek 26. května: Beroun – Plzeň (15:00)
  • sobota 27. května: Plzeň – Letohrad (9:00)
  • sobota 27. května: Karviná – Plzeň (16:00)