Kapitán SŽ Jan Miksan: Snažíme se dostat co nejvýš a co nejdál

Roli kapitána v družstvu starších žáků letos plní Jan Miksan. Šikovného křídelníka sice na podzim zabrzdila nepříjemná zlomenina, nyní je ovšem zpět v plné parádě. Poctivě se rve do poslední minuty a sbírá první zkušenosti o kategorii výše. Také on by se jednou rád stal platným členem kádru plzeňského Áčka.

Po devatenácti odehraných kolech se plzeňští starší žáci nacházejí na čtvrtém místě tabulky. Za suverénní Hostivaří, Berounem a Dobřanami. Odpovídá toto umístění výkonům týmu?
Samozřejmě je to pěkné umístění, ale myslím si, že tento tým by mohl být i výš. Jelikož se nám nepovedlo pár zápasů. Například v Rakovníku, kde jsme prohráli 1:2. Máme ale sportovního ducha a snažíme se dostat co nejvýš a co nejdál.

Zastavme se u posledního duelu. V něm jste doma proti Kovu předvedli fantastický obrat, zvlášť díky povedeným přesilovkám. Jak utkání vypadalo z tvého pohledu?
Začátek se nám moc nepovedl, kdy jsme první třetinu prohráli 0:1 a hned na začátku té druhé jsme dostali další gól. Pak se nám povedlo dát gól na 1:2 a tým to povzbudilo. Dali jsme další góly a dotáhli zápas do vítězného konce. Zápas byl hodně emočně vypjatý a ve třetí třetině bylo hodně vyloučených. Nám se povedlo čtyři přesilovky využít a tím zvrátit zápas na naší stranu.

Nasbíral si také starty v kategorii mladšího dorostu, kam se přesuneš natrvalo v příštím ročníku. Jak se ti dařilo mezi rychlejšími a silově vyspělejšími protihráči?
S většinou z mladšího dorostu chodím do stejné třídy, a tak se s nimi dobře znám. Hraje se mi s nimi dobře a snažím se týmu co nejvíce pomoci a sbírám zkušenosti, které se budu další rok snažit uplatnit.

Vraťme se do podzimní části, kde tě přibrzdilo zranění. Nemohli jsme tě vidět na hřišti, kvůli zlomenině ruky. Jak sis ji přivodil? Je už vše po zdravotní stránce v pořádku?
Stalo se to v zápase proti Dobřanům ve třetí třetině, kdy jsem nešťastně spadl a zlomil si zápěstí. Naštěstí se to stalo ke konci zápasu, ale nemohl jsem se zúčastnit nájezdů, ve kterých jsme nakonec prohráli. V utkání jsme měli několik šancí na vedení, ale ty jsme nevyužili, a tak jsme odjeli pouze s bodem. Po zdravotní stránce už se cítím v dobré formě a doufám, že se to předvede v dalších zápasech.

Před zraněním ses stihl zúčastnit kempů reprezentace U16. Co to pro tebe znamenalo, co si na kempech získal?
Tato možnost byla pro mne, myslím si, velkým přínosem. Z kempu jsem se snažil odnést jen to nejlepší.

Je pro tebe vidina účasti na juniorském mistrovství hnacím motorem? Kam bys to v kariéře rád dotáhl?
Tak jako každý hráč hrající hokejbal bych se rád juniorského mistrovství zúčastnil. Snažím se pro to dělat, co nejvíce a doufám, že moje snaha vyústí účastí na mistroství. Moje největší cíle jsou samozřejmě mistrovství světa a v budoucnu být platným členem A-týmu mužů HBC Plzeň.

Jak by ses celkově jako hráč charakterizoval?
Myslím si, že jsem docela výbušný a snažím se hrát hodně týmově. A i když to občas nejde, snažím se najít nějakého volného hráče, kterému bych mohl přihrát.

Na závěr se zeptám na hokejbalové začátky a dosavadní největší úspěchy.
Hokejbal jsem začal hrát na základní škole pod vedením pana učitele Henricha. Největší dosavadní úspěch je několika násobná účast na mistrovství ČR mladších a starších žáků a možnost být členem krajského výběru U15 a reprezentace U16.