Ondřej Benedikt: Rád bych se zúčastnil mistrovství nejen jako divák

Hned čtveřice hráčů HBC Plzeň strávila víkend v reprezentačních barvách České republiky, když byli trenérem Drahomírem Kadlecem nominováni na přípravný kemp v Plzni. Šanci zabojovat o nominaci na letošní MS v Pardubicích dostali Petr Kráčina, Ondřej Kejř, Ondřej Benedikt a Martin Průcha. Poslední dva jmenovaní se s námi podělili o dojmy z reprezentační akce.

V Plzni se sešly tři reprezentační výběry, a to České republiky, Slovenska a Švýcarska. Od pátku do neděle sehrálo každé z mužstev čtyři zápasy, takže si z každý hráčů, který byl nominovaný, nemohl stěžovat na nedostatek odehraných minut. „Utkání nebylo rozhodně málo a řekl bych, že to, jak se s tím každý z nás popral, dokáže trenérům ukázat něco o naší připravenosti a vytrvalosti bojovat na mezinárodní úrovni," říkal na úvod plzeňský obránce Ondřej Benedikt, jenž zasáhl do tří duelů.

Jeho klubový kolega Michal Průcha se naopak šetřil po vážném zranění a zasáhl do dvou klání. „První zápas jsem po domluvě s trenéry odehrál na pozici pravého obránce, což mně vůbec nevyhovovalo a také to bylo vidět. Následně jsem nastoupil už na levém křídle, kde mi to vyhovovalo výrazně více. Dalo se to zvládnou v pohodě, fyzicky na tom špatně nejsem, jelikož zranění kolene přišlo téměř na konci suché přípravy," vysvětloval útočný tahoun mečounů.

Češi na turnaji dvakrát porazili Švýcary (po samostatných stříleních 3:2 a následně v řádné hrací době rovněž 3:2) a se Slovenskem poprvé prohráli 2:3 a poté zvítězili v neděli poměrem 4:1. „Se Slovenskem to byl dle očekávání zápas plný tvrdých osobních soubojů, rychlých, útočných i taktických akcí a vypjatých emocí. Švýcaři mě naopak překvapili tím, že rok co rok jsou v zápasech bojovnější a jdou ještě tvrději za vítězstvím. Jejich styl se mi velmi líbí," popisoval soupeře čtyřiadvacetiletý bek Plzně.

Na přípravu příliš času nebylo, čeští trenéři proto se svým výběrem netrénovali žádné speciální situace. „Soustředili jsme se na základní herní prvky jako neustálí pohyb dozadu i dopředu, pomáhat si, komunikovat a střílet. Nevím, zda panovala ze strany trenérů spokojenost, ale myslím si, že se projevila na naší straně nerozehranost. Oproti Švýcarům a Slovákům mám odehráno pouze jedno kolo," popisoval Michal Průcha, který měl situaci o to těžší, že se nedávno zotavit ze zranění. „No rozhodně se projevilo, že jsem před kempem odehrál pouze jeden zápas a měl jeden trénink s hokejkou. První utkání mě proto míček vůbec neposlouchal. Ve druhém to bylo už lepší až na zakončení," dodával držitel stříbrné a bronzové medaile z mistrovství světa.

Klíčovému obránci Plzně se nevyhnula ani obvyklá počáteční nervozita. „Nejprve jsem se cítil velmi nervózně, ale každé další střídání to ze mě opadávalo. Také jsem měl strach z toho, že nastupuju jako pravý obránce, jelikož v lize hraju jen na levé straně. Ze začátku mi přišlo nepřirozené nemít hůl do středu hřiště, ale došlo mi, že zas tak velká věda to není," pokračoval Ondřej Benedikt.

A jak oba plzeňští hráči vidí svojí šanci na účast na Mistrovství světa v Pardubicích? „V širším výběru je stále dost borců a důležité také bude, zda se s klubem dostaneme co nejdále v play off. Mojí prioritou momentálně ale je dostat se do herního tempa, dopilovat kondici a doufat, že koleno vydrží," má jasno zkušený Michal Průcha. Jeho klubový parťák má v plánu se MS zúčastnit, otázkou je jen v jaké roli. „Je to velká výzva a rád bys se na domácí mistrovství podíval nejen jako divák, ale také jako aktivní hráč. Bude rozhodně záležet na mých výkonech a především na trenérech, kteří mají hlavní slovo," zůstává na zemi Ondřej Benedikt.