Hodnocení víkendu: Pět zápasů mládeže a pět výher

Vzhledem k reprezentačnímu turnaji měla CCM extraliga o víkendu pauzu. Pozornost se tak upřela na plzeňskou mládež. V sobotu zvládli venkovní výjezd dorostenci a starší žáci. V neděli naskočil ještě mladší dorost, který opět zvítězil. Stejně jako mladší žáci v předehraném zápase ve středu. FOTO: Tomáš Laibl.

Starší dorost

Nejstarší mládežnický tým vyrážel v sobotu do Ústí nad Labem s klidem. Mužstvo trenéra Semery jelo potvrzovat vítězství ve své skupině, které již nemohl změnit žádný výsledek. Domácí Elba začala aktivně a prezentovala se tvrdou hrou. Byli to ale mečouni, kdo vedl po první třetině, i s přispěním štěstí. Ústečtí poté začali faulovat a velkou část druhé třetiny strávili hosté v početní výhodě. A dvě přesilovky využili. Nejprve se trefil Šmucer a po něm svůj druhý gól v utkání přidal Nejedlý. Mezitím padla ještě jedna branka na domácí straně. Třetí část se dohrávala vcelku v poklidu. Oba týmy si nadále vytvářely šance, ale gól přítomní diváci viděli jen jeden. A to když v závěru zápasu využila přesilovku také Elba. Sečteno a podtrženo. Plzeňané vyhráli poslední zápas v základní skupině a mohou se těšit na měření sil v elitní šestici týmů.

Komentář trenéra Tomáše Semery: „Poslední zápas základní části jsme nezačali vůbec dobře. Soupeř měl v první třetině mnohem více ze hry a s naší hrou jsem byl velice nespokojený. Podařilo se nám však vstřelit dva slepené góly a díky tomu se dostavil větší klid na hokejky hráčů. Od druhé třetiny Ústečtí hodně přitvrdili. Některé zákroky byly zcela mimo hru a úplně zbytečné obzvlášť, když se jednalo o zápas, ve kterém o nic nešlo. V přesilových hrách jsme hlídali hru a přidali další branky. Třetí třetinu už jsme chtěli dohrát především bez zranění. Teď je potřeba se co nejlépe připravit na nadstavbovou část.“

Sobota 11. března: Elba DDM Ústí nad Labem - HBC Plzeň 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)

Podrobnosti o utkání

Mladší dorost

Stejně jako jejich starší kolegové, také mladší dorostenci vyrazili v sobotu na sever Čech. Rovněž oni na plastovém povrchu ústecké Elby hájili první místo. Také začátek zápasu opticky vyšel lépe Elbě. Mečouni ale nenechali nic náhodě a góly Štípka, Chramosty a Gally určily jasný směr zápasu. Na rozdíl čtyř branek zvýšil v 21. minutě Jonák. Plzeň se dále snažila vytvářet si brankové příležitosti, vzadu se také mohla opřít o jistého brankáře Rovaše. Také ve třetí třetině byl obraz hry stejný. Západočeši měli více ze hry a jedinou otázkou bylo, jakým rozdílem vlastně zápas skončí. Gól Fialy a výstavní trefa Štípka daly výsledku konečnou podobu 0:6. Brankář Rovaš si čisté konto zasloužil sedmnácti zákroky.

Sobota 11. března: Elba DDM Ústí nad Labem - HBC Plzeň 0:6 (0:3, 0:1, 0:2)

Podrobnosti o utkání

O den později přivítal plzeňský dorost Kert Park. Mečouni v prvním vzájemném zápase porazili hokejbalisty Kert Parku na Lužinách 3:1, v únoru s nimi ale dvakrát prohráli na Marlins Cupu. Pražané navíc potřebovali zvítězit, aby si zachovali naději na postup do další fáze soutěže. Plzeň začala výborně. Již na konci třetí minuty poslal svůj tým do vedení Tomáš Hýbl. Stejný hráč přidal druhou branku ve druhé třetině. A když 39 sekund po něm překonal šikovného Šacha v brance Kertu také Galla, domácí vedli již 3:0. Plzeň hrála výtečně z obrany. Brankář Kojzar se mohl spolehnout na poctivou a dobrou hru beků před ním. Čisté konto mu sice pokazil gól v závěru utkání, i tak si ale užil se svými spoluhráči vítězství 3:1. Mečouni základní skupinu uzavřou příští týden v Kladně. Na hřišti Alpiqu se potkají dva postupující týmy.

Neděle 12. března: HBC Plzeň - HC Kert Park Praha 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Podrobnosti o utkání

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: „Stále nás trápí marodka a tak např. v Ústí jsme hráli jen na dvě lajny doplněné o staršího žáka – Luďka Pavlíka. Začátek nám vyšel i v tomto zápase. Kluci si během úvodních dvou třetin vypracovali dostatečný náskok. Na konci trochu síly ubývaly, ale to se dalo očekávat. Kvalita soupeřů se postupně zvyšuje, což dokumentoval nedělní zápas s Kert Parkem. Utkání velmi slušné úrovně jsme ve svůj prospěch rozhodli ve druhé třetině. Tři minuty před koncem jsme si sice dali smolný vlastní gól, nicméně hráči žádné drama už nepřipustili.
Zase jsme se trochu přiblížili stylu hry, kterým se má tým prezentovat. Vidím sice dost věcí k nápravě, ale zároveň řada hráčů dělá ve svém herním projevu pokroky. Do příštího víkendu by se měla alespoň z části vyprázdnit marodka a my bychom už měli být konečně početnější.“

Starší žáci

Ani starší žáci v sobotu nenastoupili na domácí ploše. Družstvo pod vedením Václava Tůmy vycestovalo do Nového Strašecí. V utkání byli hosté favoritem. První vzájemné utkání, které zahajovalo letošní ročník skončilo vítězstvím Plzně 11:1. Středočeši ale ukázali, že ne vždy můžeme věřit papírovým předpokladům. Po první třetině se šlo do kabin za stavu 1:0 pro Nové Strašecí. Mečouni se ale poté probudili a branky začaly padat do domácí sítě. Nakonec jich padlo hned jedenáct a opakoval se tak stejný výsledek, jako v září. Bodově zazářili Jaroslav Svoboda (2+4) a Lukáš Banýr (3+2). Pochvalu zasluhuje také brankář Šlechta který lapil 27 střel domácího celku.

Komentář trenéra Václava Tůmy: „V první třetině jsme si dlouho zvykali na místní plast, utíkal nám balónek z hokejek a také jsme se dostatečně nesoustředili na zápas. Také nám vázla kombinace, protože díky absenci několika stabilních hráčů jsme hráli v nezvyklém složení. Domácí se dostali do několika šancí, ale kromě jedné tečované střely náš spolehlivý brankář více míčků do své branky nepustil a v momentě, kdy se nám v poli nedařilo, nás několikrát podržel. Po přestávce jsme se zklidnili, začali se soustředit, přidali v nasazení a také jsme začali dávat branky. Ve třetí části jsme pak již měli větší převahu a nakonec se rozdíl ve skóre výrazně zvýšil. Tým zaslouží pochvalu za hru předvedenou od druhé třetiny - stejný přístup si musíme od začátku přenést i do příštího zápasu proti silným Dobřanům.“

Sobota 11. března: HBC Nové Strašecí - HBC Plzeň 1:11 (1:0, 0:4, 0:7)

Podrobnosti o utkání

Mladší žáci

Přesunutý zápas ze soboty odehráli mladší žáci se Stříbrem již ve středu. V prvním vzájemném střetnutí zvítězili mladí Plzeňané pouze o gól, a to 2:1. Středeční měření sil bylo však poměrně odlišné. Po první třetině vedli domácí mladíci právě o gól, poté se ale rozstříleli a svoji chuť dokumentovali výslednými deseti brankami. Připsali si tak další vítězství a soutěží kráčí stále bez ztráty bodu. Hned u poloviny gólů byl Matěj Pavlíček, který si připsal pět asistencí. Jeho spoluhráč Marek Novotný zase hattrick a jednu přesnou přihrávku. Gólmani Svoboda s Arnoštem si zápas rozdělili.

Komentář trenéra Josefa Kadaněho: „Pravděpodobně poprvé v sezoně jsme nastoupili se všemi hráči týmu. Prostřídali se opět i brankáři. Utkání jsme zlomili ve druhé třetině, kdy jsme proměnili některé vytvořené šance.“

Středa 8. března: HBC Plzeň - HC Buldoci Stříbro 10:1 (2:1, 3:0, 5:0)

Podrobnosti o utkání

Reprezentace ČR

Od pátku do neděle probíhal v hokejbalové hale turnaj reprezentací. Výběry Švýcarska, Slovenska a České republiky sehrály proti sobě dva vzájemné zápasy. Mezi vyvolenými trenéra Kadlece byla také čtveřice Petr Kráčina, Ondřej Benedikt, Ondřej Kejř a Michal Průcha. Explzenští Roušal se Slancem nemohli naskočit kvůli zdravotním lapáliím.

Výsledky

sobota:

Česká republika - Švýcarsko 3:2ss (0:0, 1:2, 1:0 - 1:0) , Kejř 1+0, Kráčina 15 zásahů, dvě inkasované branky.
Česká republika - Slovensko 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)

neděle:

Česká republika - Švýcarsko 3:2 (1:1, 1:0, 1:1) , Benedikt 0+1.
Česká republika - Slovensko 4:1 (2:1, 0:0, 2:0) , Kráčina 19 zásahů, jedna inkasovaná branka.



Program příštího víkendu:

Sobota 18. března
  • Muži: Plzeň - Ústí nad Labem (16:00)
  • Starší dorost: Plzeň - Ml. Boleslav (13:00)
  • Starší žáci: Plzeň - Dobřany (11:00)

Neděle 19. března
  • Muži: Kert Park Praha - Plzeň (14:00)
  • Mladší dorost: Kladno - Plzeň (11:30)
  • Mladší žáci: Dobřany - Plzeň (11:00)