Pilsen Challenge 2017 – den třetí: Mečouni obhájili vítězství, Kert Park skončil třetí

Po posledním zápase základní skupiny přišly na řadu souboje o umístění. Nejprve si pražský Kert Park podruhé poradil s výběrem Pilsen Select. A poté už na řadu přišlo finále. V něm Plzeňané porazili švýcarský Grenchen a opět se tak radovali z vítězství na domácím turnaji.

Pilsen Select – HC Kert Park Praha 5:6 (2:2, 1:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 1:44 Lang (Dobrý), 6:10 Šmucer (Ulč D.), 21:00 Zeman (Šmucer, Toman) PP, 37:07 Papán (Ulč T.) PP, 40:53 Vobruba (Majer, Ulč D.) – 11:41 Skalník (Wróbel, Pala), 14:41 Plzák (Wróbel) PP, 16:03 Kruček (Bošak), 19:12 Nýdl (Skalník, Wróbel) PP, 32:31 Pala (Wróbel).
Vyloučení: 4:5. Střely na branku: 20:35.

V posledním zápase skupiny šlo snad jen o čest. Bylo jasné, že se oba celky potkají v příštím zápase o třetí místo. Kert Park tak do branky nasadil mladého Šacha. Ten inkasoval již na konci druhé minuty, když propustil dalekonosnou přízemní střelu Filipa Langa.

Náskok dvou branek plzeňskému získal dravý průnik Jakuba Šmucera. Kert Park dlouho nemohl najít recept na jistého Jáska v brance. I on ale byl krátký na dvě situace v druhé polovině první třetiny. Nejprve se z několikáté dorážky prosadil Jiří Skalník a poté při signalizované výhodě přesně z mezikruží pálil Lukáš Plzák, začínalo se tak od nuly.

Pražané vývoj utkání zvrátili. Špatné vyhození obrany Selectu potrestal střelou pod víko Jiří Kruček. Jásek měl zakrytý výhled a s touto situací nemohl nic dělat. Tři minuty na to využil v poslední přesilovku Jan Nýdl. Zkušený zadák vypálil tvrdě z první od modré čáry a poslal svůj tým do vedení o dvě branky.

Plzeňská odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Taktéž Petr Zeman napřáhl v přesilové hře a jeho dělovka skončila až v síti. Kert Park ovšem ve druhé třetině Select přestřílel a kolem Jáskova brankoviště bylo rozhodně živo.

Také úvod třetí části vyšel lépe Pražanům. Martin Pala zůstal nepokrytý v mezikruží a po další Wróbelově asistenci zvyšoval už na 3:6. Pilsen Select se ale nevzdával a pokračoval v houževnatém výkonu. Na rozdíl dvou branek snižoval umístěnou střelou nad beton v další početní výhodě kapitán Julius Papán. A když na konci 41. po dobrém napadání první formace zakončoval akci do prázdné brány Jakub Vobruba, tabule ukazovala skóre 5:6.

Domácím se naskytla dobrá šance na vyrovnání, když si v poslední minutě zahráli zesílenou početní výhodu, díky power-play. Zkušená čtveřice Kert Parku ale všem pokusům o vyrovnání zabránila.

o 3. místo: HC Kert Park Praha – Pilsen Select 3:1 (1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 14:43 Hausler (Skalník, Nýdl), 22:05 Rozenberg (Hausler), 25:50 Wróbel (Pala) – 29:33 Zeman (Šiman) PP.
Vyloučení: 4:1. Střely na branku: 16:13.

Vzhledem k předchozímu zápasu se oba trenéři domluvili na hracím formátu 2x15 minut. Do plzeňské branky se opět postavil David Hrubý, brankoviště Pražanů znovu střážil Petr Mikl. Od úvodu se hrál vyrovnaný hokejbal. Hráči Kert Parku byli sice nebezpečnější v zakončení, proti ale stál plzeňský brankář, který dlouho trápil střelce z Prahy. Na situaci z poslední minuty první poloviny byl ale krátký. Select byl pod tlakem a špatně si rozebral hráče. Vše vyvrcholilo ke Skalníkově střele, po níž se míček odrazil od zadního mantinelu přímo na hůl Miroslava Hauslera, který doklepl míček za brankovou čáru.

První část druhé poloviny nabídla mnoho osobních soubojů. Oba týmy si vytvářely střelecké příležitosti. O něco více ze hry měl Kert Park. Ovšem až do poloviny druhé patnáctiminutovky žádné branky nepadly.

Dalším střelcem byl až David Rozenberg. Tomu byl připsán velice kuriózní gól. Když se ocitl v Hrubého brankovišti a míček po odrazu od jeho helmy doskákal až za brankovou čáru. Když poté Pala našel rozběhnutého Tomáše Wróbela mezi plzeňskými obránci, bylo již prakticky rozhodnuto.

Pilsen Select se ale hnal za alespoň čestným gólem, který nakonec v přesilové hře vstřelil Petr Zeman.

finále: HBC Plzeň – SHC Grenchen-Limpachtal 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6:18 Pejchar (Forejt), 10:55 Pokorný (Kejř O.) – 6:47 Henzi.
Vyloučení: 4:3. Střely na branku: 32:14.

Velké finále znamenalo opakování pátečního zápasu v základní skupině. Grenchen chtěl domácí Plzni oplatit porážku, ta zas chtěla zvítězit i počtvrté během turnaji a dojít si pro nejcennější pohár. Plzeň začala aktivně a hned od začátku operovala před Brodardem. Na začátku sedmé minuty se mečouni dostali do vedení. Úspěšnou dorážkou se prezentoval Daniel Pejchar, jehož zásluhou zazněl halou plzeňský goal horn poprvé.

Švýcarský celek ovšem bleskově vyrovnal. Smolný moment si vybral brankář Návara, jemuž za záda propadlo nahození Larse Henziho od půlící čáry. Ani tento stav ovšem nevydržel dlouho. Po Kejřově přihrávce na sebe vzal odpovědnost David Pokorný a krásnou ranou od modré k tyči poslal domácí opět do vedení. Pro Pokorného to tak byla třetí branka na turnaji.

Druhou třetinu eskalovala střelecká převaha Západočechů. Zatímco Grenchen vystřelil pouze třikrát, na Brodarda v brance švýcarského družstva mířilo 10 střel. Hosté se často uchylovali pouze k výhozům z obranného pásma a Plzeň byla lepším týmem, gól však diváci neviděli.

Branka nakonec nepadla ani v poslední patnáctiminutovce. Grenchen se dostal k ojedinělým pokusům o vyrovnání, se všemi si ale Návara spolu s obranou poradili. Výjimkou nebyla ani závěrečná přesilovka hostů vylepšená o power-play. Plzeň tak zvítězila 2:1 a turnajem prošla bez jediné porážky!