Marlins Cup 2017 – představení účastníků

Mezinárodní turnaj pro kategorii U17 klepe na dveře a startuje již v pátek 9. února. Kromě domácí Plzně a tří soupeřů z České republiky turnaj absolvují také slovenské Gajary a švýcarská Belpa. Mladé naděje budou na Košutce bojovat po tři hrací dny. Na plochu nastoupí několik velkých talentů a mládežnických reprezentantů.

HBC Hostivař

Mládežníci z Prahy se do Plzně vydají podruhé v krátké době. Na mladší žáky, kteří se zúčastnili turnaje O pohár místostarosty MO Plzeň 1, naváže také hostivařský mladší dorost. A stejně jako v kategorii mladších žáků, i dorostenecké družstvo vede svoji kvalifikační skupinu. Zatímco Plzeňané suverénně vévodí skupině A, Hostivařští mladíci na podzim panovali ve skupině B. Oba celky zatím ve své soutěži neztratily ani bod!

Hostivař, která se pravidelně účastní mládežnických turnajů pořádaných nejen naším klubem, se během několika let propracovala mezi nejúspěšnější kluby z hlediska práce s mládeží. Její žákovská družstva rok, co rok bojují o cenné kovy na republikových finále. V Praze také postupně dorůstá silná generace talentů. Mezi nimiž vyčnívá Jan Čejka. Hokejbalista, který absolvoval juniorské MS v Sheffieldu a ač stále patří do kategorie U16, trenéři jen už povolali do „osmnáctky“, kde rozhodně nezklamal.

HC Kert Park Praha

Na Marlins Cupu uvidíme kromě Hostivaře také druhý tým z hlavního města. Mladší dorostenci Kert Parku mají na Lužinách možnost potkávat se s hráči extraligového A-týmu, který je po podzimu třetí v CCM extralize a jeho dres obléká například hvězdné duo Tomáš Wróbel – Martin Kruček. Co se týče mládeže, nemá Kert příliš velkou základu, šikovné hráče si přesto dokáže vychovat.

Celek mladšího dorostu letos hraje stejnou soutěž jako mladí Plzeňané. Jejich vzájemný zápas se odehrál v Praze v říjnu uplynulého roku. Mečouni tento souboj zvládli a odvezli si tři body po vítězství 3:1. Plzeňané soutěží zatím kráčí bez ztráty bodů a jsou na prvním místě, Kert Park na ně ztrácí čtyři body a bude na jaře útočit z druhého místa.

Tahounem týmu jistě bude Vít Kamenář. Hráč, kterého díky jeho mohutné postavě na hřišti rozhodně nepřehlédnete. Kamenář s přehledem vede týmové statistiky a stejně jako Čejka nebo plzeňští Matěj Votípka s Pavlem Šmídlem, i on bojoval v dresu České republiky na juniorském MS v Sheffieldu.

L2 hockey Gajary Flames

Slovensko budou na Marlins Cupu zastupovat Gajary. Městečko, které se nachází jen pár kilometrů od hranic s Českou republikou, má sice pouze okolo tří tisícovek obyvatel, mládežnický hokejbal je zde ale na té nejvyšší úrovni. V Gajarech se nachází krytá Aréna 71, která je primárně využívaná pro hokejbal a s tou plzeňskou má společné také to, že se v ní sem-tam sehraje mezinárodní utkání či kvalitní turnaj.

První interakcí mezi Flames a HBC Plzeň byl L2hockey Cup v prosinci 2014, který Gajary uspořádaly pro kategorii starších žáků. Ze Slovenska si tehdy Plzeňané přivezli stříbrné medaile a domácí skončili až třetí. Stejné ročníky se potkají také nyní na Marlins Cupu.

Gajary se také zúčastnili obou mládežnických Pilsen Cupů U15. První ročník Flames ovládli a loni skončili třetí.

Soupeřům bude jistě zatápět produktivní útočná trojice Čulen, Kotvan, Pavelka. Ta řádila právě na loňském Pilsen Cupu v červnu a o měsíc později vybojovali tito gajarští mladíci se slovenským výběrem do šestnácti let stříbro na MS.

SHC Belpa 1107

Kromě slovenského družstva bude mezinárodní stopu hájit také švýcarský tým. A bude jím SHC Belpa z bernského kantonu. Švýcarští mladíci se v dlouhodobé šestičlenné soutěži drží na třetím místě. A končí tak silnou trojici Oberwil, Kernenried, Belpa.

Belpa nemá příliš silnou mládežnickou základnu, přesto ve Švýcarsku patří k nepříjemným soupeřům a každoročně se umisťuje vysoko. Na turnaji jí také pomůže dvojice hráčů z Oberwilu. Jedním ze dvou kmenových hráčů Rebels bude také Bastian Steiger. Mladý talent, který byl nejproduktivnějším hráčem Švýcarska U16 na uplynulém MS.

Také v soutěži mužů je Belpa třetí. Ligu stejně jako u juniorů vede Oberwil, na který dotírá Grenchel, kde působí také explzeňský obránce Michal Slanec. Na celek SHC z města Belp si plzeňští diváci vzpomenou v souvislosti se světovým pohárem v srpnu 2011. Zde Belpa ve finále prohrála s tradičním soupeřem Oberwil Rebells.

SK Hokejbal Letohrad

Extraligový Letohrad je dalším domácím celkem, který bude na Marlins Cupu bojovat o nejcennější poháry. Stejně jako v případě Kertu, také mladší dorostenci ve východočeském městečku mají možnost pozorovat ligové hvězdy a reprezentanty. A-tým Jelenů má ve svém kádru například brankáře Jana Šimaru nebo Ondřeje Luxe, kteří se oba nacházejí v širší nominaci mužské reprezentace pro nadcházející MS v Pardubicích.

A jeden z mladších dorostenců už stihl do zmíněného Áčka nakouknout! Je jím patnáctiletý Filip Lux. Obránce, který si na podzim připsal čtyři starty, následně neminula pozvánka do národního týmu U18 a dle slov z letohradského klubu jej čeká zajímavá hokejbalová budoucnostl.

Mladší dorost letohradu ve své východočeské skupině drží postupové druhé místo za pardubickým Autosklem. Letošní tým MD se tak drží vysokého standartu, který je v městečku v Orlických horách několikátým rokem. Letohrad je tradičním extraligovým celkem a kromě mužů je také hodně slyšet o mládeži. Například starší žáci Letohradu se loni stali mistry republiky.