O pohár místostarosty MO Plzeň 1 – den třetí: Prvenství na turnaji vybojovali Svítkov Stars

Třídenní turnaj mladších žáků dnes napsal svoji závěrečnou kapitolu. Nesmírně dramatické koncovky nakonec určily jasné pořadí. Vítězem se stali pardubičtí Svítkov Stars, kteří ve finále přetlačili Spišskou Belou. Domácí Plzeň nakonec smolně prohrála v souboji o třetí místo, kde rozhodovala až samostatná střílení.

HBC Plzeň – Svítkov Stars Pardubice 1:1

První ze zápasů, kde se rozhodovalo o složení finálové dvojice. Svítkovu stačil bod a k tomu Východočeši nakonec dospěli. Ve vyrovnané první polovině měli Mečouni hned tři přesilovky, ovšem bez gólového efektu. V té druhé se v osmnácté minutě ujali vedení pardubičtí. Odraženou střelu uklidil do odkryté branky Denis Drbal. Plzeňané byli opaření jen chvilku. Necelou minutu nato zúročil závar před pardubickou brankou ve vyrovnávací gól David Eichler.

Přes několik slibných šancí na obou stranách ale zároveň jistých zákrocích obou brankářů žádný další gól nepadnul. Pořadatelskému týmu v tuto chvíli zbývala už jen malá naděje na postup do finále.

TJ Blatná Datels – MŠK Spišská Belá 0:3

Plzeňské sny o finále rázně utnul nejvzdálenější účastník turnaje. Hokejbalisté Spišské Belé potřebovali zvítězit nad blatenskými Datly, aby získali jistotu zápasu o první místo. V deváté minutě ukončil ostřelování blatenské branky Denis Kuchta přesnou trefou za záda jinak vynikajícího Chaloupky. V druhé části přidali „Belané“ v krátkém rozmezí další dvě branky a mohli se radovat z postupu do finále.

SK Suchdol nad Lužnicí – HBC Hostivař 2:1

Poslední utkání základní skupiny už na složení dvojic zápasů o umístění nemohlo nic rozhodnout. Suchdolu totiž nestačila k postupu ani výhra, protože ve vzájemné minitabulce s Belou a Svítkovem měli Jihočeši nejméně příznivé výsledky. Úvodní gól vsítili Hostíci a tým vypadal, že se vyrovnal se sobotním výsledkovým nezdarem. Do poloviny ale soupeř srovnal a krátce po přestávce otočil skóre suchdolský ostrostřelec Jan Pavlík.

o 5. místo: TJ Blatná Datels - HBC Hostivař 4:3

Zajímavý průběh měl zápas o páté místo. Blatná v první polovině předvedla doslova střelecký uragán. Konto hostivařského brankáře zatížila hned čtyřmi gólovými zásahy. Utkání, stejně jako ostatní o umístění hrané 2x 15 minut, se zdálo rozhodnuté. Proti byli malí hokejbalisté Hostivaře, kteří se postarali o pořádné drama. Když ve čtvrté minutě snížil Lukáš Grepl na 1:4, nikdo na stadionu by asi nevěřil v dramatickou zápletku. Jenže necelé dvě a půl minuty před koncem přidal druhý gól Jakub Sucharda a Datlům začalo být horko.

A bylo ho ještě více v poslední minutě. Na jejím začátku přidal třetí gól Hostíků Štěpán Ferfecki, a aby toho nebylo málo, půl minuty před koncem měla Hostivař početní výhodu. Z již beztak velkého tlaku se stal tlak drtivý. Pražané se dostali za tu dobu do dalších tří výborných šancí, ale blatenský Karel Chaloupka (opět výborný) se zřejmě spřátelil se štěstěnou a i s její pomocí Blatná těsnou výhru uhájila.

o 3. místo: HBC Plzeň - SK Suchdol nad Lužnicí 1:2 ss

Do domácí sestavy se na toto utkání vrátil uzdravený Tomáš Krejčí, který společně s Tomášem Vlčkem opět rozšířil počty Mečounů. Naproti tomu Suchdol dohrával neděli s devíti hráči. Plzeň začala ve velkém stylu, ale bez gólového vyjádření. Suchdolští s takto početnou sestavou hráli velmi úsporně. Nicméně, stejně jako v předchozím vzájemném souboji šli do vedení. Nedůslednost Plzeňanů kolem vlastní branky trestal kdo jiný, než Jan Pavlík. Mečouni jako téměř tradičně na tomto turnaji poměrně rychle vyrovnali. Adam Obr našel výbornou přihrávkou volného Tomáše Vlčka, který dostal míček za záda Stankaye. Scénář hry byl v podstatě stále stejný. Plzeň se tlačila před branku, kde hráčům chybělo přesnější zakončení.

Po změně stran se připomněli Jihočeši, kteří zotaveni z pauzy vystrčili růžky. Domácí mužstvo tuhle krátkou pasáž přečkalo a opět zatlačilo soka před jeho branku. S postupem času byl tlak Mečounů výraznější, ale branka stále nepřicházela. Suchdolští ubránili díky bezzubé koncovce plzeňských nerozhodný stav až do závěrečné sirény.

Na řadu přišly tedy samostatná střílení. V první sérii proměnil plzeňský Vlček i suchdolský Moser. Následující dva exekutoři na obou stranách neuspěli. Poté se pořadí otočilo. Suchdolský snajpr Pavlík neuspěl ani na podruhé. Rozhodnutí měl na hokejce opět Vlček, ale ani on se neprosadil. To úspěšný Moser na druhé straně ano. Tomáš Vlček se poté rozběhl proti Stankayovi potřetí ale suchdolský brankář jeho pokus kryl a rozesmutnil domácí hráče. Suchdolští se naopak mohli radovat z konečného třetího místa.

finále: Svítkov Stars Pardubice - MŠK Spišská Belá 2:1

Zápas o první místo proti sobě znovu svedl pardubický Svítkov a slovenský celek MŠK Spišská Belá. Prvotní zápas pro sebe urvala Spišská Belá. A tomu také nasvědčoval začátek utkání. Hokejbalisté slovenského celku se nastěhovali do útočného pásma a zatlačili soupeře z Pardubic. Počáteční nápor zúročil v čase 2:00 Adrián Kubis, který dostal dostatečný prostor v mezikruží a prostřelil Procházku v brance Svítkova. Pardubický brankář se oháněl i nadále, hráči MŠK byli rozhodně při chuti a vytvořili si mnoho brankových příležitostí, další branky ale nepřicházely. Belé nepomohly ani tři přesilové hry v krátkém sledu za sebou.

Po přibližně deseti minutách, kdy diktovali hru hosté ze Slovenska, se zápas začal vyrovnávat. A také přišla změna skóre. Denis Drbal pronikl do útočného pásma a na konci 14. minuty rozradostnil pardubické příznivce.

Ve druhé polovině jsme viděli naprosto vyrovnanou partii. Hrálo se nahoru-dolu. Vše směřovalo k dramatické koncovce. Když si obrany vybraly slabší chvilku, byly tu gólmani, aby problém vyřešili. A když ani oni, míček zastavila branková konstrukce. Při jedné z akcí dorážela balonek dvojice útočníků Spišské Belé do zcela odkryté klece, diváci již zvedali ruce, avšak míček skončil na tyči.

To Belou dvojnásob mrzelo na konci 28. minuty. Pardubický Jakub Kňava v sobě našel poslední zbytky sil, dostal se do úniku a se štěstím propasíroval míček mezi betony slovenského brankáře. V tu chvíli všichni čekali závěrečný nápor či power-play Belé. Svítkov však dohrával finálovou partii v útočném pásmu a poslední okamžiky skvěle zvládl po taktické stránce. Pohár za první místo tak putuje do Pardubic.

Konečné pořadí


1.	HBC JKET Svítkov Stars Pardubice
2.	MŠK Spišská Belá
3.	SK Suchdol nad Lužnicí
4.	HBC Plzeň
5.	TJ Blatná Datels
6.	HBC Hostivař

Ocenění nejužitečnější hráči jednotlivých týmů

Jan Sucharda (Hostivař), Karel Chaloupka (Blatná), Matěj Pavlíček (Plzeň), Filip Stankay (Suchdol), Kristián Burdíček (Belá), Matěj Procházka (Svítkov).