Představení účastníků - O pohár místostarosty MO Plzeň 1

Dnes startuje turnaj mladších žáků O pohár místostarosty MO Plzeň 1. V krátkosti v něm představujeme všech pět soupeřů, kteří se od pátku do neděle postaví plzeňským mladíkům. Jak čtyři domácí týmy, tak mužstvo ze Slovenska jsou známými body na hokejbalové mapě a dodávají hráče do národních týmů svých zemí.

HBC Hostivař

Progresivní a velice aktivní klub z Prahy má s plzeňským klubem dlouhodobé partnerství na úrovni turnajů. Hostivař si můžeme pamatovat například z červnových Pilsen Cupů U15, plzeňští mládežníci se zas pravidelně účastní turnaje Fair Cup. Jinak se Plzeň a Hostivař často potkávají napříč mládežnickými kategoriemi. V letošní sezóně se střetávají ovšem pouze starší žáci a přípravková družstva.

Hostivař, stejně jako Plzeň, po podzimu vede svoji skupinu Přeboru mladších žáků. A stejně jako mečouni, také mladí „Hostíci“ zatím soutěží kráčí bez ztráty bodu.

Předseda a klubový trenér zároveň Ondřej Novák vybudoval během několika let z Hostivaře skvěle fungující klub. Novák a jeho kolegové také stojí za vybudování Koma Areny, kde Hostivař hraje své domácí zápasy.

Klubový web

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice

Druhý pardubický klub, po extraligovém Autosklu, se může pyšnit několika trofejemi z pole mládežnického hokejbalu. Svítkov Stars jsou pravidelným účastníkem republikových finálových turnajů nebo play-off ve vyšších kategoriích. Před dvěma lety v Pardubicích například slavili titul v kategorii mladšího dorostu. Stars tehdy v semifinále porazili mužstvo Plzně, které bylo suverénní v základní části. Mečouni se ale museli spokojit s bronzem, zatímco jejich přemožitel dokončil cestu za titulem.

Mladší žáci JTEKT z šestnácti zápasů na podzim zvítězili v devíti případech. Svítkov si zatím drží třetí místo, s téměř dvacetibodovou ztrátou na suverénní dvojici Autosklo H.A.K a Heřmanův Městec.

Stejně jako mladí Plzeňané, také svítkovské naděje se představují na turnaji Fair Cup. V loňském ročníku právě tyto dva týmy soupeřili o třetí místo. A s medailemi z Prahy nakonec odjížděli Mečouni.

Klubový web

MŠK Spišská Belá

Jediným zahraničním týmem na turnaji budou mladí Belánčané. Slovenští hokejbalisté zpod Tater absolvují při cestě do Plzně přes 600 kilometrů. Na turnaj se však těší. Na Slovensku je Spišská Belá jedním z nejúspěšnějších klubů na žákovském poli. Kromě několika hracích dní ve slovenské mládežnické extralize má ale MŠK kontakt také s českým hokejbalovým prostředí.

Mladší žáci Spišské Belé totiž hrají Přebor mladších žáků - MORAVA SEVER, kde spolu se slovenským Martinem konkurují Porubě, Karviné a Malenovicím. A po podzimu je Spišská Belá těsně první.

Pozorný hokejbalový divák slyšel o celku MŠK Spišská Belá v říjnu 2014. Kdy se v rámci Československého Superpoháru v kategorii staršího dorostu postavila Plzni. Vzájemný zápas nakonec dopadl lépe pro slovenský celek, který zvítězil 3:1.

Klubový web

SK Suchdol nad Lužnicí

Tradiční klub z jihu Čech letos vyslal do svazových soutěží pět mládežnických týmů. Mladší dorost, žákovská a přípravková družstva. Není to tak dlouho, co mužský tým z tohoto města bojoval o postup do extraligy, následně ale přišel tvrdý sešup a A-tým SK Suchdol nastupuje až ve třetí nejvyšší soutěži.

Mládežníkům se ale letos daří. Mladší dorost i mladší žáci se snaží tlačit na vedoucí celky ze druhého místa. Právě v kategorii mladších žáků je Suchdol nejbližším pronásledovatelem suverénních Plzeňanů. Jejich vzájemný zápas na jihu Čech skončil ve vyrovnaném utkání těsnou výhrou Plzně 2:3.

Hokejbalisté z Jindřichohradecka se také v létě dočkali plastového povrchu, který dal pozměněnou tvář už tak hezkému areálu. K plastovému povrchu už dříve sáhli také zmíněné kluby Hostivař a Svítkov Pardubice.

Klubový web

TJ Blatná Datels

Dalšími návštěvníky turnaje z jihu Čech budou blatenští Datels. Ti se stejně jako Suchdol nad Lužnicí potkávají s Plzní v kategorii mladších žáků. A po podzimu si drží třetí místo za zmíněnou dvojicí. Blatenští mají ve svazových soutěžích ještě přípravková družstva a starší dorost, který se potkává ve stejné soutěži s týmem Plzně. A zatím jsou rovněž na třetí příčce.

Vzájemné zápasy Blatné a Plzně jsou většinou velice vyrovnané a mají potřebný náboj. Co se týče mužské kategorie, v Blatné se hraje také až třetí nejvyšší soutěž. Jeden hráč z tohoto klubu ovšem působí i v plzeňském A-týmu. Je jím Jindřich Matějka, který má do Plzně vyřízené střídavé starty. V minulosti jsme vídali ještě jednoho „datla“ v dresu s mečounem na hrudi. Byl jím Vladimír Muchl, který mezi léty 2008 a 2010 často nastupoval v útoku třeba s Ondřejem Kejřem.

Klubový web