Martin Kovářík hovoří o podzimu v týmu MD: První dílčí cíl jsme splnili

Celek mladšího dorostu také letos bojuje ve své soutěži pod vedením Martina Kováříka. Zkušený trenér, který má na starosti celou klubovou mládež, odpověděl v rozhovoru na několik otázek okolo chodu týmu v podzimní části. Kovářík se také netají cílem uspět na finálovém turnaji. Tam se mladí mečouni již s jistotou probojovali.

Statistické ohlédnutí za podzimem

tabulka: 1. PLZEŇ (11 zápasů, 33 bodů), 2. Kert Park Praha (12 zápasů, 29 bodů), 3. Kladno (12. zápasů, 27 bodů).
zápasová bilance: 11 vítězství.
skóre: 154:8.
vyloučení: 68 trestných minut (34 menších trestů).
nejvyšší vítězství: PLZ x Litoměřice 59:0 (25.9.2016.
brankáři: Libor Kojzar (6 zápasů, 263 minut, 94,2% úspěšnost zákroků, 1,03 branky na zápas), František Rovaš (6 zápasů, 233 minut, 94,4% úspěšnost zákroků, 0,39 branky na zápas).
nejproduktivnější hráči: Matěj Votípka – 56 bodů (29+27, 11 zápasů), Tomáš Chramosta – 38 bodů (23+15, 10 zápasů, Roman Poláček – 35 bodů (22+13, 11 zápasů).

Rozhovor s Martinem Kováříkem

Po podzimu vede mladší dorost pod vaším vedením svoji kvalifikační skupinu. Neztratili jste ani bod, přesto jste občas v hodnocení zápasů byl vcelku kritický. Odpovídaly výsledky výkonům na hřišti?
Možná jsme s kolegou Hrubým moc nároční, ale ve většině zápasů jsme si představovali náš výkon o poznání lepší. Je třeba říct, že z jedenácti zápasů jich jen pár mělo extraligovou úroveň, ostatní byly pro nás velmi jednoduché.

S jakými cíli jste v srpnu vstupovali do nové sezóny?
Jednoznačným cílem bylo postoupit do jarní nadstavbové části, která nám dává možnost sehrát deset kvalitních zápasů. To se již téměř s jistotou povedlo, takže první dílčí cíl jsme splnili.

Nově jste si do trenérského tandemu přibral Libora Hrubého, který tři předchozí léta vedl tým starších žáků. Jak spolupráce funguje? Máte nějak speciálně rozdělené role?
To je trochu jinak, jelikož mám na starosti celou mládež, potřebuji mít trochu více času i na sledování tréninků jiných kategorií. Proto je se mnou Libor, fungujeme na základě vzájemného respektu .

Co bylo silnou stránkou týmu v podzimní části? Kde naopak budou muset vaši svěřenci přidat?
Někteří jednotlivci dokázali plnit roli lídrů, to bylo pozitivum. Přidat budeme muset ve všech oblastech, soustředíme se na zakončení, vhazování a osobní souboje.

Za necelý měsíc startuje zimní příprava. Na co se plánujete zaměřit? Bude se nějak lišit od těch v předchozích letech?
Na co se zaměříme jsem již psal, změnou bude snad nově pořádaný turnaj MD za účasti dvou zahraničních mužstev. Už se těšíme na kvalitní zápasy.

Soutěž se znovu rozběhne v Třemošné už na konci února. S jakými cíli vkročíte do druhé fáze sezóny?
Prvotním cílem je sehrát co možná nejlépe kvalitní zápasy. Pokud to dokážeme a my, trenéři, dostaneme z hráčů, co v nich je, pak věřím v úspěch. Finálový turnaj a zisk medaile musí být náš cíl. Jinak bychom byli alibisté a to být nechceme.

U mladšího dorostu působíte čtvrtým rokem. Zaznamenal jste nějaké změny u této kategorie? Ať už k lepšímu či horšímu. V hokejbalových kuloárech často slyšíme hlasy, že soutěž nemá potřebnou kvalitu…
Je tomu tak. Ubývá kvalitních mužstev, mladíci potřebují co nejvíce kvalitních zápasů a to jim bohužel tato soutěž nedává. Jarní část, kdy si zahrají nejlepší mezi sebou, je určitě změna k lepšímu. Těšíme se.

Kromě trénování mladšího dorostu máte pod palcem také fungování projektu HCM z pozice šéftrenéra mládeže. Jak funguje Hokejbalové centrum mládeže v podání našeho klubu?
HCM je projekt, který běží druhým rokem. Pro náš klub ale nepřinesl téměř žádnou změnu, my takto fungujeme již několik let. Doufáme, že začnou více a lépe pracovat, díky tomuto projektu, i v ostatních klubech a problém nízké kvality soutěží za nějaký čas nebudeme muset řešit.