Takové výkyvy jsme loni neměli, přiznává po podzimu trenér Edl

Podzimní část sezóny je minulostí. Plzeňští hokejbalisté jsou zatím na šesté pozici zásluhou nepříliš vyrovnaných výkonů, které je už od začátku letošního ročníku provázejí. Trenér Michal Edl se v našem souhrnném rozhovoru zamýšlí nad příčinami i nastiňuje program zimní přípravy.

Michale, v čem vidíte největší změnu oproti loňsku?
V první řadě nám skončili starší a zkušení hráči, kteří tým drželi pospolu, táhli to a ti mladší se i trochu vezli. Generační obměna přijde na každý tým. Loni jsme také zápasy vyhrávali o gól a měli jsme i štěstí, letos nám takové zápasy chybí.

Podzim přinesl výkony jako na houpačce, hlavně si začátek nebyl ideální, souhlasíte?
Domácí zápas s Pardubicemi nebyl podle našich představ a začalo se to trochu vést. S Kertem už to taky nebylo nic moc. Zabrali jsme v Sudoměřicích a hned na to prohráli v Letohradu, kde jsme si prohrát nezasloužili. Takové výkyvy jsme v loni neměli, což je vidět.

Nejlepší výkon tým předvedl doma proti Kladnu, ale na něj jste zase nedokázali navázat.
Zápas s Kladnem ukázal náš potenciál, naproti tomu jdou zápasy jako ten poslední s Letohradem. To jsem do dnešního dne nevstřebal, a ještě mi to chvíli potrvá. V Ústí nad Labem to byl také výkon, který dodnes nechápu. Nemůžeme si dovolit mít zápasy výborné a na druhou zápasy bez tváře. Tým našich kvalit s takovým zázemím si to nemůže dovolit.


Stále to lze přičítat mladému kádru?
Tým není úplně mladý, ale postihli nás na začátku sezóny zranění. V jednu chvíli nám chyběli v každé formaci dva hráči, což se také projeví a sestava nebyla optimální. Chvilku to bylo tak, chvíli jinak, takže ne úplně ideální stav. K tomu nám chybělo sedm bodů, což by nás rázem dostalo v tabulce někam jinam.

Kdo vám chyběl nejvíc? Byl to Martin Krch, druhý nejproduktivnější hráč týmu v loňské sezóně?
Já to takhle nevidím. Není hráč, který by nám nějak zásadně scházel a nešlo by to bez něj. Martin Krch je hráč, který si jako jeden z mála dovolí v útočném pásmu kličku v souboji jeden na jednoho, to by mohli i ostatní hráči, ale ti to třeba nedělají, nebo v prostoru hřiště, kde to udělat nemohou. Je to o sebevědomí.

Jak bude vypadat zimní přestávka?
Zvolili jsme odlišný model oproti předchozím sezónám. Po posledním utkání jsme dali hráčům týden volno a nyní nás čekají ještě čtyři tréninky do konce roku. Ty budou zaměřené na míčové a kolektivní hry, nějaké teambuildingové hry. Příprava začne 16. ledna, aby doba do prvního zápasu byla o něco kratší. Hned od prvního tréninku to bude intenzivní, takže by nebylo dobré, aby se hráči přes svátky váleli doma na gauči a nic nedělali.

Plánujete přes zimu nějakou změnu v kádru?
Momentálně s námi trénuje Jakub Voves z Litic, který tu s námi bude a uvidíme, zda se dokáže prosadit. Hrál tu v dorostu, takže to není neznámý hráč.


Na co se během tréninků v zimě chcete zaměřit?
Chtěl bych zapracovat na nasazení v zápasech, aby si hráči věřili. Jako všichni budeme pracovat na fyzičce, ale chtěli bychom zapojit i nové věci. Máme v plánu zapojit boxerské tréninky. Co musíme zlepšit jsou vhazování, které jsou naší hodně slabou stránkou.

Budete i letos hrát přes zimní období přípravné zápasy?
Na konci ledna bychom měli jet na soustředění do Sušice, následně na začátku dorostu nás čekají zápasy proti Oberwilu. V polovině února odehrajeme i Pilsen Challenge, kde se představíme my, Grenchen, Ružinov a ještě jeden tým. Před soutěží bychom měli ještě odehrát zápas na asfaltu v Třemošné a doma generálku s Kovem.