Odcházející Michal Slanec se těší ve Švýcarsku na novou výzvu

Patřil k hlavním základním kamenům plzeňské defenzívy, odkud se svými dobrými výkony probil až do reprezentace České republiky. Nyní se pětadvacetiletý obránce Michal Slanec rozhodl vyzkoušet zahraniční angažmá, které mu nabídl Grenchen. Odchovanec plzeňského klubu stráví v týmu finalisty švýcarské ligy nejméně jeden rok v rámci hostování s možností dalšího ročního prodloužení.

Kdy si poprvé začal uvažovat, že by sis vyzkoušel zahraniční angažmá?
Poprvé jsem o tom začal uvažovat někdy před dvěma roky v zimní přestávce, kdy do Plzně na mezinárodní turnaj opět dorazil jeden ze švýcarských týmů.

Proč se tvůj přesun do zahraničí uskutečnil až nyní?
Probíhala už předtím nějaká jednání, která se ovšem vždy na něčem zastavila.

Jak vůbec probíhaly námluvy s Grenchenem?
V celku jednoduše. Po konci sezóny jsem byl osloven Grenchenem, jestli bych měl zájem u nich hrát, a já souhlasil.

Měl jsi ještě nějaké jiné nabídky?
Ne žádné jiné nebyly.

V Plzni jsi patřil ke klíčovým hráčům, dostal ses i do reprezentace. Jak reagoval prezident klubu Josef Kadaně na to, že ses rozhodl odejít? Pouštěl tě lehce?
Pan Kadaně chtěl nejdříve vědět můj postoj, jak bych si svůj přesun představoval. Poté proběhlo předsednictvo, které rozhodlo o mém uvolnění. Jestli mě pouštěl lehce?? Nevím, možná asi ne (smích).

Ve Švýcarsku jsi zatím na jednoročním hostování, které může být následně prodlouženo o další rok. Znamená to pro tebe takovou pojistku, že kdyby se něco nevydařilo, měl bys otevřená vrátka k tomu vrátit se zpátky domů?
Nejprve byl požadavek od Grenchenu na dvouroční hostování, které se v pozdějším jednání zúžilo jen na rok, proto možná bylo zmíněno další prodloužení. Doufám, že si vše sedne a já budu moct zůstat. Opouštím v Plzni slušné zaměstnání a nerad bych se po roce vracel a hledal nové, i když také by se svět nezhroutil.

V uplynulém ročníku Grenchen skončil na druhém místě, když ve finále nestačil na mistrovský Oberwil. Už jsi obeznámen s cíli, které budete mít v letošní sezoně?
Nejsem, ale cíle budou určitě ty nejvyšší. Tým bude chtít obhájit vítězství v ligovém poháru a určitě se poprat i o titul v lize.

Jelikož hokejbal není profesionální sport, musel sis určitě najít ve Švýcarsku práci. Jak ti s tím pomohl Grenchen a co budeš dělat za zaměstnání?
Grenchen vše kompletně zařídil. Našel mi práci a také bydlení. Co se týče zaměstnání, bylo několik variant, ze kterých jsem si mohl vybrat. Nakonec budu pracovat ve firmě, která provádí renovace bytů.

Jak jsi na tom vůbec s němčinou či s dalšími jazyky, jimiž se v zemi helvétského kříže mluví?
Budu bydlet a hrát v německém kantonu. Německy jsem se sice učil pár roků, takže základy mám, ale nemyslím si, že budu mít velký problém se to za pár měsíců naučit. Pro začátek určitě využiji i angličtinu.

Převládá u tebe nadšení z nové výzvy?
Určitě převládá nadšení. Jak se postupně blíží můj odjezd, těším se víc a víc.

Plánuješ strávit ve Švýcarsku celou dobu, nebo se budeš vracet někdy domů?
Samozřejmě, že až bude trochu času, rád bych si udělal výlet zpět do Čech. Zatím ovšem nevím, jak vše budu časově stíhat.