Sheffieldský šampionát přinesl do české hokejbalové pokladny dvě sady bronzových medailí

V první polovině července proběhlo juniorské MS v Sheffieldu, kterého se zúčastnilo hned jedenáct Plzeňanů. Reprezentační výběry přivezly z Anglie dvě sady bronzových medailí. Hráči kromě toho získali cenné zkušenosti a mnoho zážitků. Po odeznění prvotních dojmů jsme si pro vás připravili reportáž o první velké hokejbalové akci za La Manchem.

Reprezentace U20

Nejstarší juniorský výběr přivedl k prvnímu zápasu na šampionátu kapitán Lukáš Hanuš, který pomohl k vítězství 9:1 nad domácí Velkou Británií. S výkonem ovšem nemohli být čeští mladíci spokojeni. Sebevědomí si čeští reprezentanti zvedli hned v následujícím zápase se Spojenými státy.

Do zápasu s houževnatými Američany vstoupili Češi se změnami v sestavě, které očividně pomohly. Zápas se rozhodl hned v první třetině. Čtyři branky během čtyř minut dali naší reprezentaci výraznou vzpruhu a ta nakonec zápas zvládla ve výsledku 6:2.

Následující zápas se Slovenskem byl jedním z klíčových bodů, co se týče postupu do finále. Východní sousedé se ujali vedení 2:0 a Češi od té doby dotahovali. Kdykoliv se ovšem přiblížili na kontaktní gól, srazila je individuální chyba či necitlivý zásah rozhodčích. Tím hlavním byla neuznaná regulérní branka na 4:3, která zřejmě definitivně zlomila českou psychiku. Zápas nakonec dospěl ke slovenskému vítězství 5:3.

Den na to se Češi utkali se Švýcarskem. Jednostranný zápas dokazuje výsledek 9:2 a poměr střel 68:10. Poté už reprezentanty U20 čekalo rozhodující utkání s Kanadou, která do Sheffieldu přivezla opravdu velmi silný výběr. Češi museli zvítězit minimálně o dva góly, aby pronikli do finále. Zápas ovšem prohráli 4:1, čekal je tak zápas o třetí místo.

V něm se Češi opět střetli s výběrem USA. Po dvou třetinách vedli už 4:1, ovšem zápas se ke konci zdramatizoval a skončil výsledkem 5:4.

Statistiky Plzeňanů

Jiří Návara #3 - brankář, 30 odchytaných minut, 3 inkasované branky.
Lukáš Hanuš #22 (kapitán týmu) -obránce, 6 zápasů, 0+3, 4 trestné minuty.
Martin Davídek #17 - obránce, 6 zápasů , 0+1, 6 trestných minut.
Jakub Voves #19 - útočník, 5 zápasů, 2+2, 0 trestných minut.

KONEČNÉ POŘADÍ: 1. Kanada, 2. Slovensko, 3. ČR, 4. USA, 5. Švýcarsko, 6. V. Británie.

Hokejbal.cz: O úspěchu bych nemluvil. Bronz je reálným pohledem naší síly, přiznává Pavlík

Reprezentace U18

Stejně jako nestarší juniorská reprezentace, také hokejbalisté výběru U18 odstartovali šampionát vítězstvím nad Velkou Británií. Výsledek 13:0 byl potěšující, ve hře se ovšem také objevovali nedostatky.

Výkony Čechů postupně gradovaly. Následně naši hokejbalisté jasně přehráli Švýcarsko 5:1 a celek USA 4:0. V zápase s Američany mohlo být skóre ještě větší. Nebýt tří nastřelených tyčí a neuznané branky.

9. červenec znamenal v kategorii U18 federální derby se Slovenskem. Utkání nabídlo skvělou a vyrovnanou podívanou. Češi se ujali vedení, ovšem soupeř před koncem druhé třetiny vyrovnal a zápas dospěl do samostatných střílení. V nich „urvalo“ vítězství družstvo České Republiky a mohlo zaslouženě slavit po velmi cenném skalpu, finále bylo blízko.

Zápasy Kanady, Slovenska a ČR byly v kategorii U18 nejvyrovnanější a vzhledem k tomu, že vzájemný zápas prvních dvou zmíněných reprezentací skončil také po samostatných stříleních, Češi museli s Kanadou získat alespoň bod. Ale následoval tvrdý pád. I přes střeleckou převahu prohrávali čeští reprezentanti krátce po začátku druhé třetiny 2:0 po dvou „slepencích“. Hřebík do rakve zatloukli Kanaďané pojištujícím gólem při power-play. Základní skupinu tak vyhrálo Slovensko se dvanácti body, následováno Kanadou a týmem ČR s jedenácti body. Kanada tak do finále postoupila díky výhře ve vzájemném zápase.

V něm stejný soupeř, jako u kategorie U20. Spojené státy americké. V něm znovu měla Česká republika opět převahu a i díky třem využitým přesilovkám zvítězila 4:0. Do Čech tak putoval druhý bronz.

Statistiky Plzeňanů

David Hrubý #3 - brankář, 23 odchytaných minut, bez inkasovaného branky.
David Ulč #5 - obránce, 6 zápasů, 0+2, 6 trestných minut.
Tomáš Majer #15 (asistent kapitána) - útočník, 6 zápasů, 0+0, 2 trestné minuty.
Richard Hurt #23 - útočník, 6 zápasů,0+0, 0 trestných minut.

KONEČNÉ POŘADÍ: 1. Kanada, 2. Slovensko, 3. ČR, 4. USA, 5. Švýcarsko, 6. V. Británie.

Hokejbal.cz: Hráči v utkání se Slovenskem ukázali, že se dokáží rovnat nejlepším, těší Maršnera

Reprezentace U16

Ohledně startu šampionátu zřejmě nepřekvapíme zprávou, že svěřenci Martina Davídka, Tomáše Semery a Jiřího Doležala otevřeli Mistrovství světa výhrou nad Velkou Británií. Výsledek 15:0 byl nejlepší, ze všech tří výběrů.

Den nato ovšem už Čechy čekal soupeř z jiné galaxie. Sebevědomá Kanada. Ta do zápasu vstoupila lépe a naše reprezentanty dlouho držel nad vodou brankář Šuhaj. Ani ten ovšem nedokázal zámořským střelcům čelit věčně. Dvakrát inkasoval a i přes značnou bojovnost Češi prohráli 0:2.

Po dni volna následoval velmi náročný program. Los turnaje přisoudil Čechům hned dva zápasy. V sobotu se tak utkali v 7:30 místního času se Slovenskem a v 19:30 s celkem USA. S východními sousedy čeští mladíci nezačali vůbec dobře. Po první patnáctiminutovce prohrávali už 4:1 a sedm minut nato svůj náskok ještě Slováci navýšili o dva góly. Češi se následně zvedli, ale comeback přišel pozdě. Česká reprezentace U16 prohrála 6:4.

Ani start zápasu s Američany nevyšel Čechům podle představ. Po první třetině vedl tým USA 2:0, hokejbalisté ze srdce Evropy ovšem dvěma slepenými góly ve druhé třetině vyrovnali na 2:2. Hrálo se velmi pohledné utkání, Češi již byli viditelně unavení, navíc znovu prohrávali. Jenže ukázali nesmírnou vůli po vítězství a třemi zásahy v poslední pětiminutovce si dokráčeli pro vítězství 3:5.

Češi si výhrou nad USA rozhodně zvedli sebevědomí. To ukázali v dalším utkání se Švýcarskem, které otevřeli dvěma góly v úvodních dvou střídáních. Švýcaři se ale postupně zvedli a diváci viděli další vyrovnané utkání. Přesto Češi zvítězili. Poměrem 4:2.

Výsledky základní skupiny tak daly dohromady třetí kanadsko-slovenské finále a zápas o třetí místo mezi ČR a USA. A česká šestnáctka znovu nezačala tak, jak by si představovala. V první minutě se Američané dostali do vedení. Svěřenci trenéra Davídka se hnali za vyrovnáním, svého soupeře přehrávali. Ale nedařilo se jim v koncovce. Když už gólu dosáhli, byl po dalším z diskutabilních výroků rozhodčích neuznán. Přesto se Češi nakonec regulérně prosadili. V 41. minutě srovnal Malecha. Euforie ovšem nevydržela dlouho. Inkasovaný gól o dvě minuty později byl studenou sprchou, na kterou už Češi nedokázali reagovat. Střelecká převaha 55:12 přišla vniveč. Prohra 1:2 pohřbila medailovou touhu nejmladších reprezentantů.

Statistiky Plzeňanů

Matěj Votípka #10 - útočník, 4 zápasy, 0+3, 2 trestné minuty.
Pavel Šmídl #23 - útočník, 6 zápasů, 0+0, 0 trestných minut.

KONEČNÉ POŘADÍ: 1. Kanada, 2. Slovensko, 3. USA, 4. ČR, 5. Švýcarsko, 6. V. Británie.

Hokejbal.cz: Tým fungoval výborně a nechybělo odhodlání. Na medaili to však nestačilo, mrzí Davídka

Sheffieldské MS trochu jinak…

O sportovních výsledcích a počínání v turnaji bylo napsáno dost. Hráči a realizační tým mají se skončeným MS juniorů také spojeno spoustu zážitků. V první řadě to je určitě výlet do Manchesteru na stadion Old Trafford, kde v Premier League bojují místní United. Výprava U16 se navíc při své prohlídce potkala s legendárním Bobby Charltonem. S fotbalovým stánkem Rudých ďáblů mají zkušenost také mečouni, jejichž výprava navštívila stadion v zimě 2013. Výběr U20 si o volném dnu zajel do druhého blízkého velkoměsta. Liverpoolu. A i zde byla návštěva fotbalového stadionu na Anfield Road samozřejmostí.

Samozřejmostí byla také skvělá práce masérů Michala Válka a Evžena Buščíka. Ti se starali o všechny výběry a s tím, jak se turnaj blížil k závěru, se jejich práce stupňovala. Kromě masáží a podobně se také starali o dobrou náladu a ne náhodou na jejich adresu padala po skončení šampionátu jen slova chvály.

Dalším bodem, na který jistě nikdo z reprezentantů nezapomene, byla britská gastronomie. Hotelové snídaně s čerstvými croissanty, tousty či ovocem na hotelu IBIS budget nikomu nevadily. Jedinou malou nepříjemností bylo občasné čekání. Hotel v bezprostřední blízkosti areny Ice Sheffield totiž obývaly také reprezentace Slovenska a Švýcarska. A zvlášť zástupci země helvétského kříže si sem-tam snídani protáhli.

Ovšem obědy a večeře nabídly nejednu zvláštní kombinaci a mnohdy neuspokojily české hladové krky. Sheffieldskou perlou byla brambora maximální velikosti a jako příloha fazole, hrášek či tuňák se sýrem. Na záda bramboře dýchalo mleté maso, které bylo zakomponováno v dalších pokrmech. Radost české výpravě neudělalo ani to, že výčet cca pěti jídel se opakoval celý týden. Tudíž se množily dotazy z domova na reprezentanty, ve kterých mnohokrát padla otázka „Co chceš uvařit, až přijedeš?“.

Sečteno a podtrženo. Tohle byl sheffieldský šampionát.