Semifinále mezi Plzní a Kladnem slibuje parádní podívanou, série začne na Košutce

Vítěz základní části se postaví loňskému mistrovi. Takto lze popsat semifinálovou sérii mezi Plzní a Kladnem. Proti sobě se postaví dvě „zásobárny reprezentace“. Oba celky mají ve svých kádrech mnoho současných i bývalých reprezentantů. Hokejbalová lahůdka startuje v sobotu odpoledne.

HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno,
sobota 14. května a neděle 15. května od 16:00

Čtvrtfinále oba celky ukončili v nejkratším možném termínu. Zatímco Plzeňané porazili 3:0 na zápasy Třinec, Kladenští zlomili pražský Kert Park. Ovšem vypadnuvší týmy oba semifinalisty potrápili. Třinec proti Plzni praktikoval tvrdou hru s velkým nasazením, nedokázal najít recept na plzeňské brankáře. V úvodním klání Petr Kráčina inkasoval pouze jednou. Následně se ve velkém stylu vrátil po letech do plzeňské brány Petr Šulan, který pomohl k vítězství 3:0. V rozhodujícím zápase v Třinci nastoupil znovu Kráčina a napodobil svého kolegu vychytanou nulou.

Alpiq se se startem vyřazovacích bojů přesunul z asfaltového hřiště na druhou plochu Zimního stadionu, která leží v bezprostřední blízkosti hokejbalové arény. Zde je plastový povrch, další změnou jsou větší rozměry. A taktéž zvítězil v prvních domácích utkáních. Svěřenci reprezentačního trenéra Kadlece si zvýšili sebevědomí zvlášť v prvním klání s Kert Parkem, když obrátili z 0:2 na 4:2. Ve třetím zápase v Praze ztratilo Kladno vedení 3:1 v poslední desetiminutovce. Po bezgólovém prodloužení však zvládlo samostatná střílení, poprvé v sezoně, a mohlo slavit.

Právě samostatná střílení rozhodla první vzájemný souboj v letošní sezóně. Na konci září se na Kladně odehrál velice vyrovnaný zápas. Po pětačtyřiceti minutách mělo skóre podobu 2:2 a šlo se do nájezdové loterie. Tu rozhodl až v páté sérii kapitán Michal Edl. Zmínit musíme také pět chycených kladenských pokusů od Petra Kráčiny.

Druhé vzájemné utkání v plzeňské hokejbalové hale otevřelo hokejbalové jaro. Tehdy šlo o velmi sledovaný souboj prvního s druhým. Šlo znovu o vyrovnaný duel s velikým nasazením a pohlednou hrou. Plzeňané zvrátili nepříznivý stav 1:2 a dvěma góly Krásného a Slance těsně před koncem obrátili na 3:2. Mohli tak zaslouženě slavit úspěšný vstup do jarní části.

Ve zbývajících zápasech si ani jeden z týmů neudržel podzimní suverenitu. Semifinalisté ztratily po pár bodech a po základní části se Kladno, trochu překvapivě, umístilo až na čtvrtém místě. Na Plzeň, která opanovala první fázi sezóny, ztratilo deset bodů.

Nyní se však rozdíly smazávají. Opět na sebe narazí dvě stabilní hokejbalové bašty a jedny z nejúspěšnějších klubů v celé České republice. A na koho se vlastně můžeme těšit? Na hřišti se mimo jiné objeví celkem 11 reprezentantů z posledního MS v Zugu (Kráčina, Slanec, Průcha. – Jirotka, Kudela, Příhoda, Soukup, Schnaubelt, Špaček, Štěpáník, Hnízdil). K nim se řadí ještě Jiří Benedikt, který ovšem nestihne úvodní zápasy série. Stále se léčí ze zranění, které si přivodil v prvním utkání s Třincem. Plzeň naopak hlásí návrat Ondřeje Kejře a Marka Švarce, kteří se na jaře ukazovali ve velmi dobrém světle.

V kádrech trenéra Kadaněho i Kadlece nalezmene také hráče, kteří se chtějí zúčastnit juniorského šampionátu. Na plzeňské straně je to Lukáš Hanuš, na straně soupeře Pliml a Haisman.

Zkrátka a dobře, diváci se mohou těšit na parádní sérii!

Z utkání bude připraven online přenos. Naleznete jej na serveru onlajny.com.

Před sérií říkají…

Josef Kadaně (trenér HBC Plzeň): „Dá se předpokládat, že to budou obdobné zápasy jako v základní části. Většina našich vzájemných utkání je vyrovnaných a dramatických až do konce. Těžko lze vypíchnout jednu, dvě věci, na které si musíme dát pozor. Kladno je obhájce titulu, vyhráli i předloni. Jeho hráči tvořili třetinu reprezentace. To samo o sobě vypovídá o nadprůměrné kvalitě tohoto týmu, herně, osobnostně atd. Přes postavení v tabulce po základní části je favoritem série spíše náš soupeř.

Michal Slanec (obránce HBC Plzeň): „Bude to jistě velmi vyrovnaná série. Myslím si, že budou rozhodovat maličkosti. Oba týmy se dobře znají, takže se moc asi překvapit nedá.“

Milan Maršner (asistent trenéra HBC Alpiq Kladno): „Připravujeme se standardně jako na každé utkání, které má důležitost. Samozřejmě o síle Plzně dobře víme a oproti duelům s Kertem není třeba dělat výrazných změn v sestavě ani našem herním systému. Myslím si, že pro veřejnost bude série pěkná podívaná.“

Radim Štěpáník (útočník HBC Alpiq Kladno): „Plzeňané jsou fyzicky velmi dobře vybavení a také váhově na tom budou lépe. Podle mého to bude hodně o běhání, ale na druhou stranu věřím v hezký hokejbal. Jako mančaft jsme pohromadě, nějaké bolístky jsou irelevantní. Je play-off.“

Zdroj: hokejbal.cz.

Program víkendu:

Sobota – 14. května
  • Muži: Plzeň – Kladno (16:00)
  • Mladší dorost: Plzeň – Nové Strašecí (10:30)

Neděle – 15. května
  • Muži: Plzeň – Kladno (16:00)
  • Starší žáci: Plzeň – Kert Park Praha (11:00)
  • Mladší žáci: Rakovník - Plzeň (11:00)