Je tu čtvrtfinále play-off! Mečouni narazí na Třinec

Základní část je minulostí, dvaadvacet kol rozdělilo soutěž do bojů o udržení a o medaile. Plzeň se znovu zúčastní play-off. Jako vítěz základní části přivítá osmý Třinec i s nejproduktivnějším hráčem soutěže. Ve svém play-off pokračuje také starší dorost, který odvrací vyřazení s Kladnem.

HBC Plzeň – HBC Enviform Třinec,
sobota 23. dubna od 16:00 a neděle 24. dubna od 11:00

Jak již bylo avizováno, Plzeňané se do play-off kvalifikovali z prvního místa. V podzimní části bylo družstvo pod vedením trenéra Kadaněho naprosto suverénní. Zvítězilo ve třinácti ze čtrnácti případů a ztratilo pouhé čtyři body. Na jaře přišlo pár zádrhelů, jako například prohra 0:5 na Kovu. Ani tohle ale Západočechy nezastavilo za cílem dobýt základní část. Ztráceli i další favorité a Plzeň přidala další výhry a zaslouženě se mohla hřát dále na prvním místě. Celková bilance Plzně zní takto: 18 vítězství, 54 bodů, skóre 79:34.

Třinečtí, kteří získali 26 bodů, si účast ve vyřazovacích bojích vybojovali až v posledním kole. V přímém souboji o poslední postupovou příčku porazili pražské Kovo na jeho vlastním hřišti 2:1. A zpět do Slezska se tak tým, vedený trenérem Zdeňkem Hořákem, vracel s vědomím, že v play-off vyzve dosavadního lídra. Poslední zápas Třince byl z jedné strany odrazem celé sezóny. Oba góly Enviformu vstřelil Dominik Barnošák. Kometa letošní sezóny a nejproduktivnější hráč celé soutěže nasbíral během dvaceti zápasů hned 39 bodů! Za 21 branek a 18 asistencí. Barnošák také pronikl do širšího kádru reprezentace a byl tak ústřední postavou svého týmu. Zmínit musíme také dva hráče, kteří Barnošákovi v Praze na góly přihráli. Parťáka z útoku Tomáše Konderlu (14 zápasů – 12+7) a nestora českého hokejbalu Patrika Cieslara (ročník narození 1971).

Na druhé straně nastřádal nejvíce bodů Marek Švarc (13+7), také nový člen širšího kádru reprezentace. Švarc i Barnošák mají ještě jednu společnou věc. Svoji pozici nejproduktivnějších hráčů a nejlepších střelců týmu dokázali i ve vzájemných zápasech. Trefili se v obou vzájemných zápasech.

Poprvé se čtvrtfinalisté střetli na začátku října. Před koncem druhé třetiny vedli již 4:1, poté si ale sami zápas zkomplikovali a nechali soupeře vyrovnat. O vítězství 5:4 po samostatných stříleních rozhodl Jaroslav Kejř.

Druhé vzájemné utkání se odehrálo ve Slezsku 12. března. Koncentrovaných výkonem si došli pro vítězství 3:1.

Zajímavý je pohled do brankoviště. Soupeř sází na bývalého reprezentačního brankáře a dvojnásobného medailistu ze světových šampionátů – Lukáše Heczka. Ten odchytal kompletní porci utkání se statistikou 89,61% zákroků a průměrem 3 branky na zápas. Plzeňané na Třinec vyrukují s brankářskou dvojicí Petr Kráčina – Petr Šulan. První jmenovaný ve dvaceti letech plní roli brankářské jedničky a loni reprezentoval ČR na bronzovém MS v Zugu. Za 19 utkání nastřádal úspěšnost zákroků 93,28% a průměr 1,36 branky na zápas. Šulan se v brance objevil při únorovém Pilsen Challenge poprvé od května roku 2010 a platí za velmi zkušeného gólmana. Chytal také na domácím MS v Plzni v roce 2009.

Před sérií říkají…

Michal Průcha (HBC Plzeň): Třinec má kvalitní tým. Odehráli jsme s nimi hodně zápasů a víme, co od nich máme čekat. Soupeř mi nevadí, jen ta dlouhá cesta je nepříjemná.

Josef Kadaně (HBC Plzeň): „Bude to nepříjemný soupeř, je to klišé, že každý soupeř je těžký, ale je to tak. Je dobře, že na jaře jsme hráli u nich velmi slušný zápas. Bylo to z naší strany dobré výsledkově i herně, já osobně se na tu sérii těším a věřím, že nás Třinec nezastaví.“

Dominik Barnošák (HBC Enviform Třinec): Do Plzně se těšíme, jako soupeř nám vyhovuje a nemáme co ztratit. Nečeká nás nic jednoduchého, ale půjdeme zápas od zápasu, budeme už v kompletním složení, což bude naše plus. Plzeň je na tom fyzicky dobře a není náhoda, že byli tak suverénní. V zápase v Plzni jsme je měli téměř na lopatě, ale neuspěli v nájezdech. Osobně se těším i na hru v hale a budou to dobré zápasy.“

Z obou utkání bude připraven online přenos. Naleznete jej na serveru onlajny.com.

Čtvrtfinále Extraligy SD

Kromě A-týmu sehraje své čtvrtfinále také plzeňský starší dorost. Ten je ovšem v trochu jiné pozici. Série s kladenským Alpiqem odstartovala již minulý víkend. Zápasy nabídly skvělou podívanou, ovšem vyrovnané klání v obou případech dopadlo lépe pro Středočechy. Plzeňané, vedeni Tomášem Semerou a Markem Lendlem, tak odvrací konec série. V sobotu je úvodní buly naplánováno na 13:00. V případě výhry se týmy znovu střetnou v neděli ve 14 hodin.

Program víkendu:

Sobota – 23. dubna
  • Muži: Plzeň – Třinec (16:00)
  • Starší dorost: Plzeň – Kladno (13:00)
  • Starší žáci: Kert Park – Plzeň (11:00)

Neděle – 24. dubna
  • Muži: Plzeň – Třinec (11:00)
  • ?Starší dorost: Plzeň – Kladno (14:00)
  • Mladší žáci: Plzeň – Kelti 2008 (16:30)