Jiří Kavalír #49: Byla by škoda o prvenství přijít v posledním kole

Mise za vítězstvím v základní části se musela odložit. Prohra v Hradci po samostatných stříleních znamená, že si Plzeňané budou muset vybojovat triumf až v posledním zápase s Letohradem. V něm nebude chybět ani poctivý zadák Jiří Kavalír. „George“ už pomalu, ale jistě vyhlíží bitvy v play-off, je také jedním z pamětníků posledního titulu z roku 2005.

V posledním utkání jste prohráli na hřišti posledního Hradce 2:1 po samostatných stříleních. Nedařilo se vám v koncovce. Je to hlavní příčina porážky nebo za venkovní ztrátou vidíš ještě něco jiného?
Bez gólů se těžko vyhrává. Vedli jsme 1:0 po gólu Malase (Ondřej Malý), ale místo abychom jich ještě pár přidali, nechali jsme soupeře vyrovnat. V nájezdech už je to potom i o štěstí a momentální formě jednotlivců.

Utkání poznamenal kluzký umělý povrch. Ten dělal problémy oběma týmům a jistě ubral na kvalitě. V extralize najdeme mnoho příznivců i odpůrců plastových povrchů na venkovních hřištích. Můžeme znát také tvůj názor?
Plastový povrch je určitě krok správným směrem, míček se lépe vede, povrch je rychlejší, lépe to vypadá. Ale má to bohužel háček. Pokud zaprší, stane se z toho klouzačka, hrozí nebezpečí pádů, kvalita jde opravdu dolů. Pak by asi asfalt přišel vhod. Stav na extraligových hřištích je takový, jaký je a dokud se jejich povrchy nesjednotí, musíme se dokázat vyrovnat s každým povrchem.

V případě výhry jste si s předstihem zajistit vítězství v základní části, naopak Hradec musel vyhrát, aby si udržel alespoň teoretickou naději na setrvání v CCM extralize i v příštím roce. Byla poznat důležitost utkání či nervozita před „nájezdy“?
Motivaci vyhrát měly obě strany, ale díky tomu dešti a slabé koncovce to vedlo až k nájezdům, kde byli domácí úspěšnější. Co se týče nervozity na naší straně, já jsem nic zvláštního nezaregistroval. Chtěli jsme to jednoduše strhnout na naší stranu, což se nakonec nepovedlo.

Poslední zápas základní části odehrajete v sobotu doma s Letohradem. Co od něj očekáváš? V prvním vzájemném zápase musela rozhodnout až poslední část a zvítězili jste 2:3.
V Letohradě to nikdy nebylo lehké, ale chtěli jsme víc a padlo nám to tam. V sobotu je jasný cíl vyhrát. Byla by škoda přijít o prvenství v základní části v posledním kole.

Právě Východočeši jsou jedním z teoretických soupeřů pro čtvrtfinále. Dalšími možnostmi jsou Sudoměřice, Ústí nad Labem či Třinec. S kým bys hrál nejraději a na koho by sis naopak nepřál narazit?
Sudoměřice a Třinec jsou skoro nejdál, asi bych se raději potkal s Ústím nebo Letohradem.

Ve vyřazovacích bojích jsou velmi důležité také venkovní zápasy. Poslední tři jste však prohráli. Má to vliv na vaši psychiku? Kde vidíš důvod toho, že jste z nich vytěžili pouhý bod?
Je pravda, že se nám poslední venkovní zápasy moc nepovedli. Dalo by se namítnout, že v tom může hrát roli i to, že celoročně trénujeme na povrchu v hale a na ostatní hřiště proto nejsme zvyklí, ale na podzim jsme sehráli venku dobré zápasy a já to beru spíše jako výpadek, přes který jsme se doufám již přenesli. Navíc začínáme play-off doma, což by nám případně také mohlo pomoci. Přeci jen síla domácího prostředí je znát.

Ty jsi jedním z nejzkušenějších hráčů, pamatuješ také poslední titul z roku 2005. Letos sis připsal osm kanadských bodů (3+5). Jak se díváš na své počínání během základní části? Dařilo se ti?
Mně se hrálo povětšinou dobře, měli jsme dobrou přípravu a začali jsme od začátku sbírat body. Po podzimu jsme byli v čele a mě se povedlo nasbírat i pár bodů. Bohužel po zimním soustředění jsem musel pracovně na 6 týdnů do zahraničí a nebylo lehké se dostat zpět do zápasového kolotoče. Navíc když se nám úplně nedařilo. Nyní už jsem se opět zapojit a doufám, že se nám v play-off bude dařit.

Zmínil jsi pracovní „výlet“ na šest týdnů mimo republiku. Vzhledem k pobytu na Novém Zélandu jsi vynechal ročník 2012/13. Budeš na letošní play-off plně k dispozici nebo ti hrozí další pracovní cesta?
Je pravda, že díky zaměstnání musím celkem často cestovat do zahraničí, ale naštěstí to můžu do jisté míry ovlivnit a pokud se nestane nic neočekávaného, budu plně k dispozici.