Dva zápasy ve dvou dnech. Plzeň se představí v Praze, v neděli hostí Most

CCM extraliga si na třetí březnový víkend připravila dvoukolo. Mužské Áčko v sobotu nastoupí na půdě pražského Kova a o den později přivítá soupeře z Mostu. Zvlášť nedělní utkání, mezi dvěma celky z první trojice v soutěži, slibuje zajímavou podívanou.

TJ Kovo Praha – HBC Plzeň, sobota 19.3. od 11:00

Plzeň, jak již bylo zmíněno, vkročí do extraligového dvoukola zápasem na pražské Palmovce. Zde sehraje zápas proti družstvu domácího Kova. Vosy se nacházejí v odlišné části tabulky, než jejich sobotní sok. Hokejbalisté z hlavního města se krčí na desáté příčce se ziskem pouhých třinácti bodů. Rozdíl mezi bodovým ziskem Plzně a Kova ukazuje číslo 31.

Pražané doufají ve zlepšení v posledních šesti kolech a posun do klidnějších vod. Také proto tým ke konci podzimní části převzal zkušený trenér Jaroslav Pavlík. Lodivod reprezentačního výběru U20 a asistent trenéra Kadlece u mužského národku přicházel k týmu s těmito slovy: „Chci z toho mít dobrý pocit. Ten budu mít, když uvidím, že kluci chtějí pracovat a učit. Pak ta práce bude mít pro obě strany smysl. Nepřišel jsem sbírat trofeje. Chci pomoct klukům zlepšit se.“

Kovo se v době zimní přestávky zúčastnilo také kvalitně obsazeného mezinárodního turnaje Pilsen Challenge 2016, který se konal v únoru. V silné konkurenci týmů ze Slovenska, Švýcarska a Kanady a domácí Plzně obsadilo Kovo čtvrté místo. Pražané měli veliké problémy s produktivitou. Podle ohlasů z jeho řad se přesto v turnaji našly také povedené momenty.

První dva zápasy jara se Kovu příliš nepovedli. V obou tým z hlavního města prohrál 2:1. Ke smůle Pražanů byly tyto s týmy z bezprostředního okolí v tabulce – Karvinou a Sudoměřicemi. Zdá se, že problém s produktivitou se nepodařilo odstranit.

Hlavní ofenzivní zbraní tak nadále zůstává dvojice Juraj Košely (2+10) a Tomáš Bernard (7+2). V brance Kova by měl nastoupit jeden z dvojice Václav Lain (210 odchytaných minut, 3,9 branky na zápasy, 82,2% úspěšnost zákroků) – David Balík (247 odchytaných minut, 1,6 branky na zápas, 92,6% úspěšnost zákroků).

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

HBC Plzeň – HBC Kovodemont Most, neděle 20. března od 16:00

Severočeši se před tímto hracím víkendem nachází na druhé pozici. Se ziskem 38 bodů ze sedmnácti zápasů. Na Plzeň, která má oproti svému nedělnímu soupeři zápas k dobru, aktuálně ztrácí šest bodů. Kovodemontu se po výkonech v jarní části podařilo odsunout kladenský Alpiq na třetí pozici. Po sobotě ovšem může být vše jinak. Zatímco Plzeň hraje na hřišti pražského Kova, diváci v Mostu uvidí přímý souboj o druhou pozici. Na sever Čech přijede Kladno.

Přesto jsou dosavadní výkony Mostu v letošním ročníku příjemným překvapením. Svěřencům Jana Plachého se podařilo jedenáctkrát zvítězit v základní hrací době, oproti třem porážkám. Mostečtí mají také na chlup stejnou bilanci v samostatných stříleních jako Plzeňané. Dva vítězné zápasy, proti jednomu prohranému.

Velikým problémem Kovodemontu jsou ovšem vyloučení. V tomto ohledu jsou na tom Severočeši nejhůře v celé soutěži. Průměr přes 25 trestných minut na zápas z nich dělá jasně nejtrestanější celek CCM extraligy.

A jaké jsou cíle Kovodemontu? Který má ve svém kádru kromě veteránů (např. Aleš Kypet – ročník 1976), také několik dorosteců. Na předchozí otázku odpovídal sám trenér mužstva Plachý. „Dohrát základní část co nejvýše a zajistit si tak dobrou pozici pro play-off. Co se bude dít ve vyřazovací části, se těžko odhaduje, samozřejmě medaile by byla skvělá.“

K samotnému zápasu se vyjádřil také plzeňský forvard Jakub Kolařík: „Chceme vyhrát, upevnit si prvenství v čele extraligy a dokončit sezonu na prvním místě. Pokud budeme hrát, jak nejlépe umíme, budeme dodržovat věci, které máme, přidáme k tomu střelbu a tah do branky, věřím, že uspějeme."
Kolařík se zúčastnil také prvního vzájemného zápasu, ve kterém Plzeň zvítězila 2:1. Obě branky vstřelil Ondřej Benedikt.

Pro úplnost doplňme statistické okénko. Nejproduktivnějším hráčem Kovodemontu je Čestmír Bruštík (11+10), brankoviště většinou střeží Pavel Brém (1,9 branky na zápas, 92,6% úspěšnost zákroků). Ofenzivu Plzně táhne Marek Švarc (10+4) a brankářskou jedničkou je Petr Kráčina (1,1 branky na zápas, 94,4% úspěšnost zákroků).

Utkání můžete sledovat v online přenosu zde.

Program víkendu:

Sobota – 19. března
  • Muži: Kovo Praha - Plzeň (11:00)
  • Starší dorost: Plzeň – České Budějovice (13:30)
  • Mladší dorost: Plzeň – Třemošná (10:30)


Neděle – 20. března
  • Muži: Plzeň - Most (16:00)
  • Mladší dorost: Kelti 2008 - Plzeň (12:00)
  • Starší žáci: Kert Park Praha - Plzeň (13:00)
  • Mladší žáci: Hýskov - Plzeň (9:00)