Trenér Oberwilu Fabian Hofstetter: Bude pro mě potěšením poznat Plzeň

Někteří hráče Oberwilu Rebels se Pilsen Challenge zúčastní poněkolikáté. Hráči jako Stucki či Mellinger v Plzni nastoupili také za švýcarskou reprezentaci. Trenér Hofstetter, který koučuje švýcarského půlmistra se však v rámci Pilsen Challenge do Plzně podívá poprvé. S Rebely se musí počítat, jako s favoritem na celkové vítězství!

Oberwill Rebels se zúčastnil zimního turnaje Pilsen Challenge (dříve Pilsen Cupu) již v minulosti. Je pro váš tým přínosná mezinárodní konfrontace?
Samozřejmě. Je pro nás důležité hrát na takové úrovni a jsme rádi, že můžeme být součástí turnaje.

Mnoho vašich hráčů do Plzně cestuje poněkolikáté. Jak se vám líbí město a plzeňská hokejbalová hala a město?
Omlouvám se, ale na tohle nedovedu odpovědět. V Plzni jsem doposud nikdy nebyl. Bude pro mě potěšením poznat město a vidět hokejbalovou halu!

S Oberwillem vždy přijel také Tibor Kapánek. Bývalý obránce Rebelů a slovenské reprezentace, dnes kouč švýcarského národního týmu. Přijede Kapánek také letos?
To nevím, je to možné, pokud bude chtít sledovat adepty pro švýcarský národní tým.

S jakými cíli vstoupíte do letošního turnaje?
Chceme hrát každé utkání, jak nejlépe umíme a pak se uvidí, co se bude dít.

Ovládli jste poslední Word Cup v Nitře. Myslíte si, že zápasy Pilsen Challenge bude mít podobnou úroveň?
Ano. Domnívám se, že zápasy proti Plzni, Kovu nebo Ružinovu budou mít stejnou úroveň, jako zápasy na World Cupu. Bude to pro nás velice dobrá příprava na zbytek sezony ve švýcarské lize.

Na zmíněném World Cupu vám pomáhali také plzeňští obránci Michal Edl a Michal Slanec. V týmu Oberwillu působí bývalý útočník HBC Plzeň Adam Roušal. Pomůže vám na turnaji ještě někdo z českých hráčů, jako například Ružinovu?
Sláňovi s Čárou (Michal Edl) patří dík za to, že nám pomohli zvítězit. Také jsme hrdí, že máme Adama v týmu. Ale turnaj odehrajeme bez posil, pouze s hráči, které máme ve stálém kádru.

Stejně jako Plzeň jste v domácí soutěži půlmistrem. Systém hry se před sezónou změnil ze čtyř hráčů na pět na obou stranách, jako v České republice. Pomůže vám to v mezinárodních zápasech?
Systém hry jsme nemuseli měnit. Ale počet hráčů se změnil právě kvůli faktu, že nám to může pomoci na mezinárodních akcích.

V červnu 2015 Zug hostil šampionát mužů a žen. Mnoho zápasů mělo velmi dobrou atmosféru a lidé hojně navštěvovali Bossard Arenu. Zvýšilo MS povědomí lidí v okolí Zugu o hokejbalu? Zda například máte v mládežnických kategoriích více hráčů? Po plzeňském mistrovství v roce 2009 přesně tohle platilo.
Mistrovství světa bylo dobrou reklamou pro Rebells a celkově pro hokejbal. Je pravda, že jsme v klubu zaznamenali nárůst dětí, bohužel nemohu mluvit o všech klubech ve Švýcarsku.