Dvacítka zakončila zimní kempy mládežnických reprezentací, které se připravují na MS

Juniorský šampionát se pomalu, ale jistě blíží. V anglickém Sheffieldu v červenci bude bojovat samozřejmě také reprezentační mládež České republiky. Ta vyšle do boje týmy U16, U18 a také U20. Právě reprezentační dvacítka navázala na lednová soustředění U16 a U18 a v plzeňské hale sehrála dvě utkání se Slovenskem!

Reprezentace U20 navázala na úspěšný kemp v Gajarech a znovu porazila výběr Slovenska

O víkendu 6. – 7. února zabrali plzeňskou hokejbalovou halu čeští reprezentanti do dvaceti let. Hokejbaloví diváci byli především zvědaví na dva duely mezi Českou republikou a Slovenskem. Jednalo se o odvetné zápasy. V prosinci cestovali Češi do Gajar, kde dvakrát zvítězili. Nejprve 3:2 a Poté 6:2. Pod výhrami se podepsala i čtveřice Plzeňanů Jakub Vlasák, Martin Davídek, Jakub Voves a Lukáš Hanuš. Přičemž poslední dva jmenovaní si dokázali v zápasech připsat dvě branky.

Téměř totožný tým pozvali trenéři Pavlík s Kurzem i do Plzně. Pozvánku navíc dostal také plzeňský brankář Adam Sedláček, který na podzim debutoval v CCM extralize. Kempu se však nemohl kvůli smolnému zranění zúčastnit Martin Davídek.

Po časném sobotním příjezdu na reprezentanty čekal jeden herní trénink a fyzické testy. V těch byl obsažen vytrvalostní běh, 4x rychlý start, skok z místa do dálky, jedna minuta leh sedů, test na předklon a výdrž v přitažení na tyči. Po nich následovala již zmíněná utkání.

Česká republika U20 – Slovensko U20 3:0 (1:0, 2:0, 0:0), sobota 6. února

Utkání od začátku mělo náboj a k vidění bylo plno osobních i rychlostních soubojů. Jeden z nich odnesl kapitán týmu Lukáš Hanuš nešťastným pádem na mantinel a po necelých pěti minutách musel odstoupit. Krátce na to trefil českým reprezentantům vedení Haisman. Češi byli aktivnější, ale Slovensko je dlouho nepouštělo do vyložených šancí.

Na začátku druhé třetiny přetavili Češi závar před brankou Slovenska ve druhý gól. Z dorážky se prosadil Jakub Voves. Gólový účet uzavřel Hejtmánek, který se uvolnil ve středním pásmu a krásnou střelou zpoza modré se trefil pod břevno. Domácí reprezentanti si pak před slušně zaplněnou halou pohlídali vedení a i přes určité nepřesnosti ve třetí třetině udrželi čisté konto. Brankář Koch tak pochytal všech 24 střel soupeře.

Po konci utkání se týmy utkali ještě v samostatných stříleních. Domluveno bylo pět nájezdníků na každé straně. Češi zvítězili 2:1.

Branky a nahrávky: 6. Haisman (Kovařík) PP, 19. Voves (Peschout), 25. Hejtmánek (Peschout).
Rozhodčí: Michailidis, Kalabza, Vyloučení: 3:3, Využití přesilovek: 1:0, V oslabení: 0:0, Střely na branku: 28:24.

Česká republika U20 – Slovensko U20 7:2 (2:0, 0:2, 5:0), neděle 7. února

Češi měli i ve druhém utkání lepší nástup do utkání. A po patnácti minutách vedli 2:0. Nejprve Voves z mezikruží propálil brankáře a v 11. minutě zvýšil Fejfar. Ve druhé třetině přišlo polevení a Slovensko ze dvou nenápadných akcí srovnalo stav utkání.

V závěrečné části Češi dominovali. Nejprve Česák skvěle sklepl míček ze vzduchu za záda slovenského brankáře a 14 sekund po něm se prosadil Hudec. Uběhla jen minuta a třináct vteřin a Češi měli zpět dvoubrankový náskok. S tím jim narostlo sebevědomí a se soupeřem si hráli jako kočka s myší. K vidění byli krásné kombinace a reprezentanti ČR dominovali ve všech směrech. Ve 40. minutě si našel prostor ke střele Peschout a zvýšil už na 5:2, necelé dvě minuty na to vyhrál Pala vhazování přímo na hůl Hanuše a plzeňský obránce prostřelil brankáře Sudora pošesté. Slovensko se prakticky k prvnímu ohrožení dostalo až při zesílené závěrečné power-play. Ani výhoda 6 na 3 mu ovšem nepomohla a Lukáš Hanuš svým druhým gólem uzavřel skóre utkání gólem do prázdné brány. Češi tak zvítězili 7:2.

Adam Sedláček v brance české reprezentace podal jistý výkon a pochytal 20 z 22 střel soupeře.

Týmy si to znovu rozdaly v sérii pěti samostatných stříleních. I tentokrát zvítězili domácí reprezentanti. Pod nájezdovým vítězstvím 3:2 se také podepsala úspěšná forsbergova klička v podání Lukáše Hanuše.

Branky a nahrávky: 4. Voves (Kunc, Anýž), 11. Fejfar (Mika), 31. Česák (Peschout), 32. Hudec (Fejfar), 40. Peschout, 42. Hanuš (Pala), 45. Hanuš SH. - 18. Čibik (Pankuch), 23. Matuška (Švantner) PP.
Rozhodčí: Michailidis, Soukup, Vyloučení: 6:1, Využití přesilovek: 0:1, V oslabení: 0:1, Střely na branku: 30:22.

Ohlasy po kempu

Jaroslav Pavlík (hlavní trenér reprezentace U20): „Vzhledem k zimnímu období jsme jako další z reprezentačních výběrů využili zdejší halu, která nabízí veškerý komfort pro přípravu. Kromě dvou mezinárodních zápasů s výběrem Slovenska absolvovali hráči i fyzické testy a trénink. Soustředění splnilo vše co jsme si předsevzali a dva dny tady nám poukázali na slabiny, na které je potřeba se ve zbytku přípravy zaměřit. Hráči v Plzni předvedli kvalitní výkony a my věříme, že mají chuť na sobě dál pracovat.“

Jakub Voves (útočník reprezentace U20 a st. dorostu HBC Plzeň): Na srazu jsme absolvovali kromě dvou zápasů se Slovenskem a jednoho tréninku na hřišti ještě testy. Ty byly sestavené tak, aby se ukázalo, kde jsou naše slabé a silné stránky, co se kondice týče. Ohledně zápasů, si myslím, že můžeme být vcelku spokojeni, přeci jen porazit úřadující mistry světa čtyřikrát v řadě je pěkné. Ovšem je to pouze příprava, takže se z toho dá prámalo, co usuzovat. Jsem rád, že se mi povedlo v obou zápasech vstřelit branku. Radost z gólů byla veliká. Přesto se sebou nemohu být zcela spokojený, vzhledem k počtu šancí byla má produktivita malá.

Úspěšný nájezd v podání Lukáše Hanuše. Foto: Josef Česák st..

Jak jsme již zmínili, svá soustředění v Plzni absolvovala také družstva U18 a U16. Ta navázala na své prosincové kempy, o kterých jsme podrobněji informovali v prosinci. Šestnáctka s osmnáctkou se na Košutce potkali schodně o víkendu 16. a 17. ledna.

Výběr U18 nacvičoval především založení útoku

Trenér Maršner měl na kempu k dispozici čtyři obranné dvojice, pět útočných trojic a tři brankáře. Mezi nimi byli také tři Plzeňané. David Hrubý, David Ulč a Tomáš Majer, na soustředění byli pozváni také Filip Thán a Richard Hurt, zúčastnit se jej však nemohli.

Reprezentanti drželi hokejky v rukou většinou poprvé od posledního prosincového soustředění. V polovině ledna je drtivá většina hokejbalových klubů na startu zimní suché přípravy. Trenéři pro ně připravili trojici tréninků, kde se především zaměřili na systém hry a založení útoku.

Na závěr víkendového pobytu reprezentačního celku U18 připadalo utkání proti namixovanému plzeňského staršího dorostu, který doplnila formace hráčů z Třemošné, hrající 1.NHBL. Hráči A-týmu byli v tu dobu na soustředění v Sušici, přesto hodnotí trenéři utkání jako velice přínosné.

Zápas hraný na 3x20 minut nakonec skončil vítězstvím reprezentantů 7:6. Utkání plné obratů musela rozlousknout až poslední třetina, do které se vstupovalo za stavu 4:4.

„Předně bych chtěl poděkovat domácí Plzni za spolupráci. Bylo to již druhé utkání během zimy a mělo velmi kvalitní parametry. Nám se podařilo vnést do utkání prvky, na které jsme se celý kemp zaměřovali a v kombinaci s tím, co už máme natrénováno, jsme byli s předvedeným výkonem spokojeni. Dokázali jsme se prosadit i střelecky a dali sedm branek, soupeř šest. O výsledek samozřejmě nešlo, ale každá výhra posiluje sebevědomí.“, nechal se slyšet člen realizačního týmu U18 Jan Donauschachtl. Sám několikanásobný medailista ze světových šampionátů a bývalý brankář hokejbalové Plzně.

Donauschachtla doplňuje v krátkosti hlavní trenér výběru a dlouholetý extraligový útočník Kladna Milan Maršner. „Soustředění můžeme hodnotit kladně. Hráči byli připraveni, v tréninkových jednotkách a v utkání se prezentovali nasazením, bojovností a tím, co od hráčů očekáváme. Především přípravné utkání ukázalo, na jaké herní činnosti se na závěrečných kempech zaměříme, například na obrannou činnost.“

Další kemp čeká celek U18 v červnu, zde už se zřejmě rozhodne o kádru, který v Anglii oblékne národní dresy.

Kádr se začíná rýsovat, hlásí hlavní trenér U16 Martin Davídek

Společně s osmnáctkou se připravoval i výběr U16. Kromě Martina Davídka u nejmladší reprezentace působí také Jiří Doležal a trenér plzeňského staršího dorostu Tomáš Semera.

Do Plzně bylo pozváno 25 hráčů a trojice brankářů. Mezi nimi také čtveřice mládežníků z HBC Plzeň. Matěj Votípka, Pavel Šmídl, Vilém Jonák a Roman Poláček. Reprezentanti absolvovali celkem čtyři tréninkové jednotky a zápas proti mladšímu dorostu Plzně, který doplnili starší žáci a trojice starších dorostenců. Zápas skončil vysokým vítězstvím reprezentace 7:1.

Trenéři se také zaměřili na založení a přechod do útoku, do tréninků zapojili spoustu cvičení na správné načasování.

Více doplňuje hlavní trenér výběru U16 Martin Davídek. „Poprvé jsme se sešli v zúžené sestavě a dali jsme k sobě kluky, tak jak jsme cítili z minulých kempů, že by mohli k sobě pasovat. Pomohl nám i zápas s mladším dorostem Plzně. Další kempy zaměříme na obranu, hru pod tlakem, oslabení i přesilovku.“.

„Kádr se začíná rýsovat a o hlavní kostře týmu máme jasno. Rozdíly mezi kluky nejsou tak obrovské. Bude záležet na formě, kam až to jejich týmy dotáhnou v play-off a jak dlouhou pauzu před MS budou někteří mít.“, dodává Davídek ohledně složení týmu.

Stejně jako celek U18, také šestnáctka chce v červnu oznámit konečnou nominaci.