Pětadvacáté výročí přineslo úspěchy na všech frontách

Velmi plodný a úspěšný rok má za sebou klub HBC Plzeň, kterému se podařilo při výročí dvacet pět let od založení celé organizace ještě více vyšperkovat svoji historii dalšími úspěchy, jež se nesly i na mezinárodním poli.

A-tým

Výkladní skříní každého klubu je vždy mužstvo dospělých. Mečouni v tomto ohledu zažili jeden z nejvydařenějších roků v celé historii, když se po chudších letech zařadili ke špičce celé extraligy. V loňské sezoně omlazený tým pod vedením trenéra Josefa Kadaně dokráčel až do semifinále, kde jeho cestu zkřížila Vlašim, která později podlehla ve finále mistrovskému Kladnu. Plzeňský sen v podobě zisku medaile byl proto nenaplněn, jelikož bronz braly Pardubice, které byly v základní části o jednu příčku lepší než Plzeňané.

Přes letní přestávku došlo ještě k dalšímu omlazovacímu procesu v plzeňském kádru, který navíc doplnil odchovanec mečounů Michal Průcha, jenž se vrátil na západ Čech z Vlašimi. První polovinu sezony k překvapení všech prolétla Plzeň jako uragán, když pouze jednou pocítila hořkost porážky, a do jarní části jde z první příčky.

„Jsem hrozně rád, že jubilejní rok uzavřel A-tým po letech jako mužstvo z absolutní špičky českého hokejbalu. Ještě příjemnější je navíc skutečnost, že pokud se podíváme na současnou skladbu prvního mužstva a stav mládežnických týmů, měl by tento stav vydržet delší dobu," může být spokojený s uplynulým rokem prezident klubu Josef Kadaně.

Plzeňané v Kanadě

Jubilejní ročník si plzeňský A-tým zpestřil letním výjezdem přes oceán do Kanady do Toronta, kde kromě poznávání krásné přírody a památek sehráli mečouni i tři duely proti kanadským celkům (dva zápasy s Withrow Knights Toronto, jeden s týmem Oshawa). HBC Plzeň se tím zapsal do českých hokejbalových dějin, když jako první klub vycestoval k mezinárodní konfrontaci na kanadskou půdu.

„Byl to pro nás opravdu skvělý dárek k pětadvacátému výročí založení klubu. Toronto a nádhernou přírodu jsme si celý tým zcela užili. Novou zkušeností byl pro nás i střet proti kanadským týmům, z nichž především utkání proti Oshawě mělo slušnou kvalitu," vzpomínal zpětně na krásný zážitek kapitán A-týmu Michal Edl.

Místopředsedu plzeňského klubu rovněž potěšila větší délka kanadských hřišť, která by mohla vyřešit problém, s nímž se v Čechách potýkáme. „V Kanadě bylo hřiště o přibližně čtyři metry delší, což by myslím výrazně prospělo českému hokejbalu. Podle mě by tento krok u nás mohl vést k větší atraktivitě celého hokejbalu, o níž se v poslední době hodně diskutuje," načerpal cenné dojmy z Kanady Michal Edl.

Výprava HBC Plzeň, v pozadí Niagarské vodopády.

Kanadský tým poprvé v České republice

Kromě Plzeňanů, kteří se vydali do Kanady, se v roce 2015 poprvé v celé české hokejbalové historii představil na našem území kanadský tým. West Coast Express se zúčastnil tradičního turnaje Pilsen Challenge, kde se prezentoval hodně tvrdou hrou, kterou v českých podmínkách není možno vidět.

Momentka ze zápasu Plzeň - West Coast (5:0). FOTO: Jaromír Pech.

Mládežníci HBC Plzeň na výpravě v Zugu

Díky partnerství mezi Plzni a švýcarským Oberwilem se mladší žáci a dorostenci mečounů vydali po konci loňské sezony du Zugu, kde se zároveň v tomto období konalo mistrovství světa v hokejbalu. Zde se mladší dorostenci poměřili nejen s dorostenci Zugu, ale rovněž i švýcarským výběrem U18.

„Velkou zkušeností pro naše mladé hokejbalisty byly dva rozdílné duely, kdy se hrálo jednou podle našich a jednou podle jejich pravidel. Rovněž jsme se pak všichni byli podívat na utkání české reprezentace, což především pro ty nejmenší byl velký zážitek. Následná pozitivní reakce i od rodičů, z nichž někteří byli i na místě dění, nás utvrdila v tom, že to byla dobrá volba," říká spokojeně Michal Edl.

Spolupráce mezi Plzní a Oberwilem se navíc stále prohlubuje. „Nyní v zimě přijede opět Oberwil na Pilsen Challenge a naše spolupráce by se tak měla nadále rozvíjet. Rozhodně budeme v našem „internacionálním“ trendu pokračovat i v dalších obdobích," doplňuje Josef Kadaně.

Hala na Košutce má novou vzduchotechniku

Od roku 2008, kdy se postavila v Plzni první hokejbalová hala v České republice, došlo v roce 2015 k největší investici do jejího zázemí, které by mělo znatelně vylepšit komfort v celém objektu. „Ve spolupráci s městem se udělala kompletní vzduchotechnika v šatnách a na místech, kde mají hráči uskladněny věci. Slibujeme si od toho především konec zápachu, který především v letních měsících značně znepříjemňoval ovzduší v celé hale," popisuje vylepšení místopředseda klubu Michal Edl.

Klub HBC Plzeň chce rovněž touto cestou poděkovat svým příznivcům za podporu a popřát jim v novém roce hodně zdraví a spoustu úspěchů nejen v osobním životě.