Určitě to bylo nejpovedenější období v kariéře, hlásí po podzimu Marek Švarc

S devíti brankami a třinácti body je nejproduktivnějším hráčem A-týmu. Dvacetiletý Marek Švarc se výrazně podílel na podzimní jízdě hokejbalistů ze západu Čech. Jeho formy si všimli i trenéři národního týmu a pozvali jej na kemp, který se koná v Plzni již tuto sobotu. Účastník MS U16 a U20 má tedy šanci zabojovat o další světový šampionát.

V posledním zápase jste prohráli v Pardubicích 2:1 po samostatných stříleních. Jak bys zápas zpětně zhodnotil? Byla remíza zasloužená?
Zápas bych hodnotil kladně. První třetina se nám velmi povedla a hráli jsme to, co nám trenér řekl. I když tam pardubičtí měli několik šancí, naše taktika byla daná a vycházela. Nemůžu říct, zda remíza byla zasloužená. Podle mého názoru se rozhodčí unáhlili a zbytečně nás poslali do oslabení tří proti pěti. Myslím si, že soupeř vyrovnal se štěstím.

Brzy jste se díky tvojí brance v oslabení dostali do vedení. Mohl bys nám celou gólovou akci zrekapitulovat?
Bránili jsme v oslabení a jeden z pardubických hráčů dával křižnou přihrávku. Tu jsem ovšem zachytil a poslal do úniku Ondřeje Malého. Ten svůj nájezd neproměnil, balonek se odrazil k jejich obránci a po špatném vyhození z brankoviště jsem jej doklepl do prázdné brány.

Na konci zápasu začalo v Pardubicích sněžit. Měl tento fakt negativní vliv na hru na plastovém povrchu?
Negativní vliv na hru to určitě mělo. Na mokrém plastovém povrchu je špatný pohyb a nějaké taktiky jdou stranou, je to spíše o tom, kdo se dříve nebo později zraní a hra je tím pádem opatrná.

V nájezdech uspěl jediný střelec – pardubický Vlasák. Ty sám si byl prvním plzeňským exekutorem. Jaký způsob zakončení si zvolil a co chybělo k úspěšnému provedení?
Než jsem vstoupil na hřiště před nájezdem, říkal jsem si: "Budu muset vystřelit, na kličku je mokrej povrch a mohl by mi balonek utéct". Jenže štřela nebyla možná, jelikož domácí brankář neměl nikde místo. Potom jsem zkusil kličku alá Forsberg, ale ta nevyšla.

Samostatná střílení rozhodovala váš zápas potřetí v podzimní části. Dvakrát jste je zvládli, potřetí to nevyšlo. Máte pro „nájezdy“ určené hráče nebo se trenér rozhoduje podle situace?
Na samostatná střílení trenér pokaždé určí jiné hráče, ale netuším přesně, podle čeho se rozhoduje.

Vraťme se k celému podzimu. V něm jste doposud byli suvéréním mužstem. Přezimujete na prvním místě s pětibodovým náskokem. V čem vidíš hlavní příčiny vašeho úspěchu a série třinácti vítězství za sebou?
Vidím to hlavně v tom, že celý minulý rok jsme trénovali určitý systém a myslím si, že na tuhle sezonu jsme to všichni dostali pořádně pod kůži. A herní taktiku jsme začali plnit tak, jak máme.

Tobě se navíc střelecky dařilo. S devíti góly jsi nejlepším střelcem týmu a zároveň nejproduktivnějším hráčem. Byl letošní podzim tvým nejpovedenějším obdobím v kariéře? Měla herní pohoda a body na tvém kontě vliv na tvé výkony?
Střelecky se mi opravdu daří. Nepamatuji si, že bych někdy v dorostu měl na kontě tolik vstřelených branek. Určitě to bylo nejpovedenější období v kariéře. Herní pohoda na mé výkony vliv měla. Samozřejmě se hraje lépe, když se střílí góly. Je to rozdíl od celé loňské sezony, kdy jsem se trápil. Ale není to jen o mě. V lajně mám Jardu Pauera a Ondru Malého, dva výborné kluky. Oni dva se také podílejí na mé herní pohodě. Takže jim moc děkuji.

Vysloužil sis také nominaci na kemp seniorské reprezentace, který se uskuteční 5. prosince v plzeňské hale. Jaká byla tvá reakce, když ses tuhle informaci dozvěděl. Překvapila tě nominace?
Nominace mě určitě překvapila. Vůbec jsem o ní netušil, dozvěděl jsem se to od přítelkyně. Samozřejmě pozvánka na reprezentační kemp je pro každého hráče čest.

Z kabiny A-týmu bylo nominováno hned sedm hráčů. Proběhlo mezi vámi nějaké hecování? S jakými cíli se reprezentační akce zúčastníš?
Chtěl bych zaujmout a navázat na herní pohodu, která se mě momentálně drží. V šatně hecování neproběhlo. Spíše se všichni podporujeme, aby se nám kemp vydařil.