David Pokorný #40: Už v letní přípravě si tým sedl

Dalším z řady mladíků v sestavě A-týmu je David Pokorný. Univerzál, který poslední dobou nastupuje spíše v obraně, si v minulém kontě připsal premiérovou trefu v CCM extralize. To samozřejmě neuniklo pozornosti týmového pokladníka. Pokorný působí v mužích prvním rokem a je součásti skvěle fungujícího týmu. A kromě hokejbalu se také úspěšně věnuje sportovní střelbě.

Karvinou jste v posledním zápase přejeli poměrem 7:1. Jak zápas hodnotíš? Odpovídá skóre utkání průběhu hry?
Výsledkově určitě kladně, šli jsme do zápasu pro tři „povinné“ body a to se povedlo, takže z téhle strany spokojenost. Řekli jsme si, že chceme začít aktivně a to se podařilo. S postupem času a přibývajícími gόly ovšem naše nasazení pokleslo a to také dokazuje fakt, že poslední třetina byla bez gόlu.

Celkově jste v domácích utkáních velmi produktivní. Sudoměřice jste v úvodním zápase sezony porazili 6:2, následoval Hradec Králové (8:0) a vítězství 7:1 nad Kovem a Karvinou. Naopak ve venkovních duelech mnoho branek nestřílíte. Máte na domácí a venkovní zápasy odlišnou taktiku?
Taktika na venkovní zápasy není tolik kombinační a útočná, jako ta na domácí utkání. Doma na povrchu máme kombinace celkem nacvičené, ale beton ve venkovních duelech nám to příliš neumožňuje. Tudíž se snažíme nedostávat tolik gόlů a zjednodušit hru častější střelbou na branku.

V A-týmu jsi nováčkem. S jakými povinnostmi souvisí role jednoho z nejmladším hráčů?
Povinností je tam dost, ale jsou rozděleny mezi více mladších hráčů, takže každý dělá něco. Například jeden z našich úkolů je s Vodrym a Kuncim příprava pití na zápas.

Měl jsi problém s přivyknutím si na tempo mužské nejvyšší soutěže? V čem jsou největší rozdíly oproti dorostenecké soutěži?
Problémy samozřejmě byly a stále jsou. Ale každý si tím přechodem musí projít a popasovat se s ním. Zápasové tempo je určitě rychlejší a tudíž je na všechno méně času. Souboje jsou tvrdší a i sebemenší chyba může tým stát vítězství.

Na dresu nosíš číslo 40. Má pro tebe nějakou zvláštní symboliku nebo na tebe „zbylo“?
Číslo, které jsem měl v dorostu (4) má v Áčku Beny (Ondra Benedikt), takže jsem si musel vybrat jiné. Pro 40 jsem se rozhodl, protože má alespoň stejný ciferný součet (smích).

David Pokorný (uprostřed) oslavuje se spoluhráči branku do sítě Kert Parku.

V sobotu si k dosavadním třem asistencím přidal první gól v CCM extralize. Můžeš čtenářům popsat, jaký způsobem padl?
Bylo to v přesilovce, kdy se nám po ne úplně dobrém založení nakonec podařilo dostat do soupeřova obranného pásma. Zde se hosté zmocnili míčku a snažili se ho vyhodit. Naštěstí pro nás to bylo přímo mně do rukavice. Tak jsem na nic nečekal a napálil jej do brány.

Za premiérovou trefu budeš muset jistě zaplatit do týmové kasy. Dobírali si tě kvůli tomu tvoji spoluhráči?
Tak určitě. První gόl nemůže zůstat bez povšimnutí. Připomínky samozřejmě padly, ale to bylo vše, to k tomu patří. Teď mi jenom poděkuje peněženka (smích).

Zažíváte skvělý podzim. Už teď je jasné, že do jarní části vkročíte na první pozici. Po dvanácti kolech jste stále bez prohry. Očekávali jste, že budete až tak suveréní?
Je to samozřejmě báječný pocit. Myslím, že jsme to zas tolik neočekávali, ovšem už v letní přípravě si tým sedl a stále se to zlepšuje. Nálada v kabině je výborná. Máme mnoho zkušených hráčů a hlavně pevné vedení. Stále zlepšujeme náš herní styl a doufám, že budeme ve výsledcích takto pokračovat i v jarní části a v následném play-off.

Které zápasy byly podle tebe zatím těmi nejdůležitějšími?
Tak jsou to hlavně zápasy, o kterých vypovídá sám výsledek. Nejdůležitější a hlavně nejtěžší byly zápasy, kde bylo skόre velmi těsné. Mezi ně patří například zápasy s Letohradem, Mostem, Kertem nebo Kladnem. Tam jsme nasbírali velice důležité body, které se budou do dalšího vývoje soutěže hodit.

V dalším kole vyrážíte do Pardubic, které jste v prvním vzájemném zápase porazili 3:0. Co od zápasu očekáváš?
Já se bohužel nezúčastním z důvodu střelecké soutěže. Zápas to ale určitě nebude lehký. Na trénincích jsme se připravovali na jejich herní styl, takže si myslím, že budeme dobře připraveni. Hraje se ovšem venku a venkovní zápasy na nevyzpytatelném plastovém povrchu nikdy nejsou moc příjemné. Bude tedy hodně záležet na počasí, ale věřím, že kluci to zvládnou a přivezou 3 body.