Rozhodnout zápas dokáže každá formace, sděluje Ondřej Benedikt

Plzeňané se vezou na vítězné vlně. O uplynulém víkendu se dostali do čela extraligové tabulky a prvenství se rozhodně nehodlají vzdát. U posledních vítězství byl také Ondřej Benedikt. Hráč s číslem 4 se zasloužil o obě branky svého týmu v posledním utkání v Mostu. Nyní vám s "Benym" přinášíme rozhovor. FOTO: Karel Dvořáček.

O uplynulém víkendu jste díky dvěma vítězstvím poskočili na první pozici v extraligové tabulce. Splinily zápasy to co, si od nich očekával?
Od sobotního zápasu jsem čekal velmi rychlou hru nahoru dolu. Tým pražského Kova je plný rychlých hráčů a od začátku bylo jasné, že se bude bojovat a o běžecké souboje nebude nouze. Konečný výsledek tomu až tolik neodpovídal, ale i za stavu 7:1 soupeř nepovoloval a rozhodně závěr zápasu nevzdal. V neděli, kdy naším soupeřem byl Most, se jednalo o trochu jiný zápas. Utkání bylo spíše založené na taktických věcech. Jako soustředěná obrana a jednoduché útočné akce. V Mostecké hale je pro nás těžké vyhrávat, o to je nedělní výhra radostnější.

V Mostu ses postaral o obě branky svého týmu. Mohl bys o nich čtenářům říct více?
Po pravdě jsem se postaral o všechny tři branky. (smích) První branka padla hned po buly v útočném pásmu, kdy se ke mně dostal míček a mě nenapadlo nic jiného než to z vrcholu kruhu zkusit. Jelikož měl soupeřův gólman před sebou téměř nepropustnou zeď hráčů bylo pro něj těžké správně zareagovat a první branka byla na světě. Na srovnání jsem měl podíl přihrávkou, která měla být původně nahozením na soupeřovu branku, ale proměnilo se v založení útoku, které skončilo střelou a bohužel gólem. Vítězná branka přišla vzápětí v přesilové hře. To jsem střílel opět z vrcholu kruhu po přihrávce od Gaunera (Jaroslav Pauer) a díky hráčům před brankou nemohl opět brankář včas zareagovat. Dále jsme odvedli slušnou obrannou činnost a nedovolili soupeři změnit vývoj zápasu až do závěrečné sirény.

Severočeši sázeli především na dvojici Bruštík – Kypet. Jak bys je jako protihráč popsal? Byli opravdu nejnebezpečnějšími hráči svého týmu?
Konkrétně jsem se nezaměřoval na hráče, podle jejich jmen. Pokud si ale dobře vzpomínám, opravdu to byli tihle dva, kteří se nejvíce dostávali k ohrožení naší branky. Nechybí jim přehled o hře ani touha po vítezství či rychlé zakončení. Ale jsou to hráči jako všichni ostatní. Potřebují podporu celého týmu, aby jejich výkony mohly být takové jaké jsou.

Trenér Kadaně zatím často zkouší různé útočné varianty. Obrana však zůstává nezměněná. Myslíš, že v obranné dvojici s Michalem Edlem můžete vydržet až do konce sezony?
V tomto sloužení jsme s Michalem odehráli velkou část minulé sezony a myslím, že není důvod nás rozdělovat. Řekl bych, že se doplňujeme. Co chybí jednomu, dožene druhý. Mně na post obránce chybí pár centimetrů a kil ale snažím se to vynahrazovat rychlostí a bojovností, která je místy přehnaná. Ale na svou obhajobu mám tuto sezonu jen dvě trestné miuty. (smích) Naše obranná dvojice mi vyhovuje a doufám, že v ní neproběhne změna.

Pojďme se podívat do statistik. Na počet obdržených branek. Deset gólů v sedmi zápasech není vůbec špatné. Je pravda, že si znovu zakládáte na pevné defenzivě?
Ano je to jedna z věcí, které se věnujeme již delší dobu. Pokud odvádíme dobrou obrannou činnost neobdržíme příliš branek. Ty by tým mohly rozhodit a od toho se odvíjí klid v útočné činnosti. Všichni víme, že základem je neobdržet více branek než soupeř. (smích).

Druhou věcí jsou vstřelené branky. V CCM extralize jich máte nejvíce (29). Zaměřujete se na tréninkách speciálně na střelbu?
Střelba je pro hokejbal velmi důležitá. Samozřejmě se střelbě věnujeme a bez ní se trénink téměř neobejde. Každé cvičení je střelbou provázané. Cím více je těchto cvičení, tím více se to musí někde projevit. U nás nejlépe při zápasech, které dokážeme dovést do vítězného konce.

Minimálně jednu branku vstřelilo hned jedenáct hráčů. Souhlasíš s tím, že rozhodnout zápas může každá formace?
Nemáme v týmu nikoho, kdo by byl stroj na góly. Proto je dobré, že se prosazuje co nejvíce hráčů. Samozřejmě souhlasím, že každá formace je schopna rozhodnout zápas. Ať už bude v jakémkoliv služení. Ať se jí říká první lajna či pátá. Důležité je, aby branka padla a tým se hrnul za vítězstvím. Nezáleží přece, z čí hokejky to bylo.

Problémem naopak může být nedisciplinovanost. Obdrželi jste hned pět osobních desetiminutových trestů. To dříve nebylo běžné. Padla v kabině nějaká slova na toto téma?
Debata na toto téma v šatně proběhla. Není to pěkná prezentace týmu ani klubu. Občas se to bohužel stane, i když často zbytečně. O těchto trestech jsme si promluvili a samozřejmě se budeme snažit jejich počet nenavyšovat.

V sobotu vás čeká doma Kert Park Praha. Posílený o „vlašimskou“ trojici Wróbel, Topolánek, Nýdl. Když si vzpomeneš na dřívější zápasy proti Kertu, dařilo se ti v nich? A co očekáváš od sobotního střetnutí?
Mě osobně se ne vždy proti Kertu dařilo. To ale nic neznamená. V sobotu začne nový a úplně jiný zápas, než předešlá střetnutí. O trojici zmíněných hráčů vím a nijak to na mě nepůsobí. Jsou to kvalitní hráči, tím se ale nic se nemění. Stále jsou to hráči soupeře a tak se k nim bude přistupovat. Zápasem proti Kertu se jistě budeme snažit nepřerušit vítěznou sérii.