Klubové zprávy před startem soutěží

Start svazových soutěží se kvapem blíží! Klubová družstva už ladí formu na sezonu 2015/2016. V druhé polovině srpna se okolo klubu HBC Plzeň udála spousta věcí. My vám teď přinášíme krátký souhrn informací.

Přípravný zápas Áčka – vítězství po samostatných stříleních

Ve středu 26. srpna odehrál mužský A-tým zápasovou generálku před úvodním střetnutím CCM extraligy. Svěřenci Josefa Kadaněho se vydali do Mostu. S tím se opět letos budou potkávat v nejvyšší soutěži.

Plzeňané na soupeře vlétli a první třetina byla značně v jejich režii. Gólově se ovšem Západočeši neprosadili. Brankář Severočechů Soukup spolehlivým výkonem zhatil nejednu šanci mečounů! Od druhé třetiny se hra vyrovnala, ale ani Petr Kráčina nezůstal pozadu a zlikvidoval všechny střelecké pokusy Kovodemontu. Když pak na tabuli po 45 minutách svítilo skóre 0:0, musela rozhodovat samostatná střílení. V sérii pěti střelců na každé straně byla nakonec úspěšnější Plzeň, když se trefili dva bronzoví medailisté z MS v Zugu, Michal Průcha a Michal Slanec. Z domácích nájezdníků Kráčinu překonal pouze Šnajdr.

Mečouni tak zvítězili v posledním přípravném zápase před startem extraligy. Ta startuje v sobotu 5. září. Plzeň v úvodním kole hostí Sudoměřice. CCM extraliga bude letos ochuzená o Vlašim. Středočeši se rozhodli na hokejbalovém poli skončit a licenci získal celek Karviné.

Středa 26. srpna: HBC Kovodemont Most – HBC Plzeň 0:1ss

Podrobnosti o utkání

Michal Edl a Michal Slanec na světovém poháru v Nitře

Od čtvrtka 27. srpna do neděle 30. sprna probíhá ve slovenské Nitře Word Cup. Nitra hostí světový pohár podruhé v řadě, ovšem letos se organizátorům nepodařilo oslovit dostatečný počet týmu. O prvenství tedy bojuje osmička týmů ve dvou skupinách. České barvy hájí Kladno a Teplice, z Anglie dorazili London Crusaders, z Rakouska United Klagenfurt, domácí Slovensko zastupuje Hokejmarket Skalica, Rytieri Nitra a LG AZ Hokej Bratislava. Posledním do party je švýcarský mistr Oberwill Rebels ze Zugu. Jeho řady doplnili obránci A-týmu Michal Edl a Michal Slanec. Edl za Oberwill nastoupil i na loňském World Cupu, zatímco Slanec hájil barvy švýcarské Belpy.

S týmem Tibora Kapánka do Nitry dorazil i explzeňan Adam Roušal, který však stále není zcela fit po zranění kolena, díky němuž přišel i o mistrovství světa.
Oberwill bude v Nitře hrát o medaile. Po vítězství ve čtvrtfinále 7:3 nad Teplicemi budou Švýcaři i se dvěma Plzeňany bojovat v semifinále.

Mnoho zástupců v mládežnických reprezentacích

Příprava mládežnických reprezentací na MS v Sheffieldu, které se uskuteční v červenci 2016, pokračovala i o letních prázdninách. Jako první se sešel národní tým do dvaceti let. Trenér Jaroslav Pavlík na turnaj do Nového Strašecí pozval Adama Sedláčka, Martina Davídka, Jakuba Vlasáka a Lukáše Hanuše.

Termín turnaje kolidoval s klubovým soustředěním v Sušici, proto se jej zmíněná čtveřice nemohla zúčastnit. Každoročního klání se v Novém Strašecí zúčastnilo osm týmů. Z toho tři extraligové týmy a hokejbalisté bratislavského Slovanu. Reprezentace U20 skončila na pátém místě. Vítězem turnaje se stalo pražské Kovo.

O týden později se sešla reprezentační osmnátcka. Trenér Maršner nominoval šestici Plzeňanů. Konkrétně Davida Hrubého, Martina Kováříka, Richarda Hurta, David Ulče, Tomáš Majera a Filipa Thána. Poslední jmenovaný se soustředění v Novém Bydžově ale nemohl zúčastnit kvůli zranění. Reprezentace U18 představila na turnaji v Novém Bydžově dva týmy, které změřily síly převážně s týmy z druhé nejvyšší soutěže. V Bydžově se představilo celkem pět týmů. Reprezentační týmy se umístily na třetím a čtvrtém místě, kdy oba získali stejný počet bodů a o pořadí mezi nimi rozhodl rozdíl jediného gólu v závěrečném skóre.

Dorostenecké soutěže v novém formátu

Mladší dorost již dva roky nehrál „klasickou“ celorepublikovou extraligu po vzoru mužů. Na podzim se hrála kvalifikační skupina, z níž celky postoupily do jarních bojů medaile či hrály „skupinu neúspěšných“ o umístění.

I letos se bude hrát ve třech kvalifikačních skupinách. Ovšem jisté změny zde jsou. První tým z každé sedmičlenné skupiny postoupí rovnou na finálový turnaj. Druhé a třetí týmy napříč skupinami spolu sehrají semifinálový turnaj o postup na závěrečné klání, ve kterém se utká pět týmů.

V základní části se hraje klasickým způsobem. Každý s každým – dvakrát doma, dvakrát venku. Svěřenci trenéra Kováříka budou chtít vyrovnat, ne-li vylepšit zisk bronzových medailí z předchozí sezony.

Kvalifikační skupina B – extraliga MD: HBC PLZEŇ, HC Švantlův Dvůr Písek, SK Kelti 2008, TJ Tatran Třemošná, HC Buldoci Stříbro, HBC Nové Strašecí, HBC Alpiq Kladno.

Starší dorost si až do loňské sezony udržel model soutěže po vzoru mužské CCM extraligy. Letos se však formát změnil. Bude se hrát opět ve třech kvalifikačních skupinách, přičemž první dva týmy z každé skupiny mají jasný postup do klasického play-off. Šestici celků pak doplní dva týmy na třetích místech, podle koeficientu.

Kvalifikační skupina B – extraliga SD: HBC PLZEŇ, HBC Zliv, SK Suchdol nad Lužnicí, TJ Olymp Jindřichův Hradec, TJ Snack Dobřany, TJ Datels Blatná, SK Pedagog České Budějovice.

Stavební práce na hale finišují!

Každý rok projde hokejbalová hala inovacemi, ať už viditelnými či ne. Přes hokejbalové prázdniny každý den pracovali řemeslníci na zlepšení cirkulace vzduchu a zavedení vzduchotechniky po celé hale. Práce spějí ke konci a před startem soutěží by již všechno mělo být v naprostém pořádku.