Mladší dorost a mladší žáci zažili atmosféru MS v Zugu a poměřili síly s Oberwilem

Klub HBC Plzeň nezastupovala ve Švýcarsku pouze trojice mužských reprezentantů. V pátek 26. června odpoledne dorazily do Zugu dva mládežnické týmy. Mladší dorost a mladší žáci kromě mnohonásobné návštěvy zápasů světového šampionátu absolvovali hokejbalové zápasy proti místnímu Oberwilu. Dorostence vyzvala i švýcarská reprezentace U18!

Pátek – 26. června

Páteční odjezd z Plzně byl naplánován na sedmou hodinu ranní. Následoval tranzit Německem a Rakouskem. Aby autobus s celou výpravou přejel hranice Švýcarska okolo 14. hodiny. Cestu po švýcarské dálnici zpříjemňovaly nekonečné výhledy na Alpy. A na některých vrcholech byla i při třiceti stupních Celsia vidět pořádná vrstva sněhu. Zřejmě nejkrásnější část cesty byla cesta kolem Bodamského jezera.

Cestu do Zugu okorenily scenérie švýcarské přírody 😊 #ballhockeytrip#lake#mountains#Switzerland#landscape#nature

Fotka zveřejněná uživatelem HBC Plzeň (@hbcplzen),

U Bossard arény zastavili Plzeňané přibližně v 16 hodin. Po ubytování v civilním bunkru, který se k ubytování velkých skupin využívá celoročně, se výprava rozdělila na dvě skupiny. Mladší žáci se odebrali na hřiště Oberwilu Rebells, kde se připravovali na zápas proti celku U13 od 19:00. Klub Oberwil Rebells není pro plzeňské fanoušky neznámým. Rebelové, kteří mají svůj stánek vzdálený necelý kilometr od Bossard Areny, se do Plzně poprvé podívali v roce 2010. Když mužský tým přicestoval na první Pilsen Cup. Kluby na vzájemnou spolupráci navázaly i střetnutím mládežnických týmů. V zimě 2011 přicestovali Švýcaři do Plzně a o rok později se role obrátili. Oberwil je také vítězem plzeňského World Cupu roce 2011.

Mladší dorostenci zavítali na první zápasy do dějiště MS. V hlavní hale inkasovali Švýcaři čtvrtfinálový debakl od USA 7:1, ve druhé hale probíhal souboj exotických zemí Indie a Bermud.Dorostenci ještě stačili vidět dvě třetiny čtvrtfinálového klání mezi Českou republikou a Finskem. Plzeňané se začlenili do početného kotle českých fanoušků a dopomohli k výhře 9:0.

Na sedmou hodinu večerní ale už byli nachystáni na tribuně a povzbuzovali své mladší kolegy. Páteční zápas s Oberwilem U13 se hrál podle švýcarských pravidel. Hrálo se systémem čtyř hráčů v poli a bez ofsajdů. S tím se mladé plzeňské naděje nedokázaly na začátku zápasu vypořádat a brzy prohrávaly 2:0. Poté se ale svěřenci trenéra Sýkory vzchopili a domácím byli vyrovnaným soupeřem. Mečounům se podařilo i vyrovnat, jenže Rebells využili jedno z přečíslení a vítězství urvali na svoji stranu. Zápas se hrál v úmorném vedru. Jedním z dvojice rozhodčích byl Tomáš Tarantík z mladšího dorostu. Zbytek mladších dorostenců po celý zápas poctivě fandil.

Oberwill Rebels U13 – HBC Plzeň U13 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)
Branky: Jakub Kučera, Jan Miksan.

Sobota – 27. června

Sobotu odstartoval zápas mladšího dorostu s celkem Oberwillu od 10:00. Třetí tým extraligy MD od začátku udával tempo hry a kromě několika chvilkových pasáží byl lepším týmem. Za jinak povedeným výkonem udělal kaňku jen nepříliš povedený závěr zápasu, kde Mečouni inkasovali dvakrát v poslední pětiminutovce. Také dorost se dočkal podpory z hlediště. Tentokrát se v roli fanoušků představili mladší žáci. Do Zugu přicestoval také kapitán A-týmu Michal Edl s rodinou.

Oberwill Rebels U17 – HBC Plzeň U17 3:5 (0:1, 1:3, 2:1)
Branky: Tomáš Majer 2, Tomáš Ulč, Filip Toman, Kryštof Štefan.

Společná fotofrafie mladších dorostenců. FOTO: Zuzana Zíková.

Druhý zápas čekal také mladší žáky. Ti tentokrát sáhli ke klasickému mezinárodnímu formátu pět proti pěti včetně ofsajdů, v němž se odehrálo také utkání mladšího dorostu. Sobotní střetnutí mezi Oberwilem a devátým týmem MČR MŽ letošní sezony mělo zajímavý průběh. V první třetině padlo hned šest branek a oba celky předváděly pohledné akce. Nakonec se oba týmy rozešly remízou 5:5 a mužstvo mladších žáků ukončilo zápasovou část švýcarského tripu.

Oberwill Rebels U13 – HBC Plzeň U13 5:5 (3:3, 1:0, 1:2)
Branky: Radek Sýkora 2, Luděk Pavlík, Lukáš Kopal, Jan Miksan.

Společná fotografie mladších žáků. FOTO: Zuzana Zíková.

Následovalo volné odpoledne, které trávili skupiny po různu. Drtivá většina ale zamířila k dominantě města – Zugersee. A část výpravy si výlet okolo jezera okořenila i koupáním. Své nabídla i historická část města.Po společné večeři v restauraci Bocciodromo byl program jasný. Návštěva semifinálového zápasu mezi Českou republikou a Slovenskem, které v pátek ztratilo vedení 4:1 s Kanadou, ale v prodloužení udolalo zámořského soupeře.

Po vyrovnané polovině zápasu Slovensko začalo přebírat otěže a začalo trestat chyby českých hráčů. Což mnoho radosti Plzeňanům nepřineslo. I po prohře českého týmu 3:1 ale na tento zápas bude plzeňská výprava dlouho vzpomínat. V akci viděli mladí mečouni i spoluhráče z A-týmu. Jiřího Benedikta a Michala Slance. V hledišti pak nechyběl obránce Áčka Ondřej Benedikt s otcem.

Neděle 28. Června

Svůj druhý zápas ráno po snídani odehráli také mladší dorostenci. Tentokrát je vyzvala švýcarská reprezentace U18. Vyrovnané utkání bylo chvílemi velmi tvrdé a přesilovky si zahráli hlavně Plzeňané. Ti se také dostali do vedení, ale nepovedenou druhou třetinou jej ztratili. Inkasovali ve vlastní přesilovce i v oslabení. V závěru zápasu svůj výkon však zlepšili a povedlo se jim vyrovnat. Zápas musela rozhodnout samostatná střílení. Bezchybný David Hrubý v brance Plzně zlikvidoval všechny střelecký pokusy Švýcarů a Západočechům stačil jediný proměněný nájezd.

Suisse U18 – HBC Plzeň U17 2:3ss (0:1, 2:0, 0:1)
Branky: Filip Toman, Martin Kovářík, David Ulč.

Poté se celá výprava vydala na osmihodinovou cestu do Plzně, kam dorazila po osmé hodině večerní. Mladší dorost a mladší žáci tak zažili nevšední ukončení hokejbalové sezony!