MS v Zugu s bronzovou tečkou pro trojici Plzeňanů

Mezinárodní hokejbal zažil vrcholnou akci roku 2015! Mistrovství světa v hokejbale mužů a žen 2015 hostil od pátku 19. června do neděle 28. června švýcarský Zug. Sezonu si prodloužila také trojice Plzeňanů. Petr Kráčina, Jiří Benedikt a Michal Slanec pomohli výběru České republiky k bronzovým medailím.

Celá akce se konala v nejmodernějším stánku ve Švýcarsku. V Bossard aréně, která je jinak domovem hokejistů celku EV Zug. Aréna je vzdálená deset minut chůze od domovského hřiště partnerského klubu Oberwillu Rebels. Kde letos získal švýcarský titul také bývalý hráč Plzně Adam Roušal a kapitán A-týmu Michal Edl za Rebely nastoupil na letošním světovém poháru.

Pohled na město Zug a moderní Bossard arénu.

Český sen o zlatu se rozplynul na slovenských hokejkách

Čeští reprezentanti se chtěli vrátit po čtyřech letech na vrchol. Na zlato z bratislavského MS v roce 2011, na kterém se podíleli i Adam Roušal a Ondřej Kejř se totiž před dvěma lety v kanadském St. John´s nepodařilo navázat. Tam podlehli svěřenci trenéra Kadlece ve finále Slovensku 2:1. Znovu u toho byl mnohonásobný reprezentant Ondřej Kejř, kterého doplnil Michal Průcha.

Ani do Švýcarska neodcestovala české výprava bez hráčů HBC Plzeň. Trenéři do konečné nominace napsali tři hráče ze západu Čech. Byli jimi Petr Kráčina, Michal Slanec a Jiří Benedikt. Tedy brankářskou jedničku a dva nejproduktivnější hráče plzeňského A-týmu.

Základní skupinou prošli čeští reprezentanti na výbornou! Hladká výhra 15:2 nad Bermudskými ostrovy, vítězství 4:1 nad Řeckem, bezgólová remíza s Kanadou a vybojované vítězství nad domácími Švýcary 3:2, kde si vítěznou branku připsal Jiří Benedikt.

Díky těmto výsledkům měli Češi jisté čtvrtfinále. Do něj měli dostat vítěze zápasu mezi Finskem a Indií. Ano, Indií, která se poprvé od plzeňského šampionátu objevila mezi světovou elitou. Do Zugu dorazil i nestárnoucí kapitán stříbrného celku z MS 2009 Smiter Kaila. Ale úspěšnějším týmem bylo nakonec Finsko. To reprezentanti se lvem na prsou rozstříleli poměrem 9:0 a hladce postoupili do semifinále.

Češi tak mohli sledovat čtvrtfinálový souboj Slovenska a Kanady, kteří se překvapivě potkali už ve čtvrtfinále. V krásném zápase nakonec byli šťastnější Slováci, kteří zvítězili 5:4 v prodloužení. A vzhledem k tomu došlo v sobotu od 20:00 k federálnímu derby.

Čechy potopila častá vyloučení a nedokázali vytěžit branky z převahy při hře 5 na 5. V postupu do finále se tak radovalo Slovensko a na České reprezentanty i s trojicí mečounů zbyl „jen“ souboj o třetí příčku s Řeckem. V něm hokejbalisté ze středu Evropy dominovali a po vítězství 6:0 brali zaslouženě bronzové medaile. Zlaté medaile nakonec obhájilo Slovensko, stříbro putuje do USA.

Jak si vedli Plzeňané?

JIŘÍ BENEDIKT #33 - Ze začátku jej trenéři nasadili do čtvrté obranné formace, ke kladenskému Soukupovi. Jelikož se ale Jan Střecha potýkal se zdravotními problémy, tak se přesunul do útoku. Začínal ve čtvrté formaci s Hnízdilem a Schnaubeltem. Ale poté putoval do třetí ke Štěpáníkovi, kde se mezi nimi objevoval Hudeček či Špaček. Na turnaji si v sedmi zápasech připsal dvě branky, jednu asistenci a osm trestných minut. Nejvíce mu vyšly zápasy s Bermudy a Švýcarskem. V zápase s domácími Švýcary vystřelil Čechům vítězství.

MICHAL SLANEC #66 - Po celé mistrovství nastupoval ve třetí obranné dvojici. Začínal s pardubickým Krejčím, ale od druhého zápasu hrál po boku Radka Soukupa. V zápase o bronz se postavil vedle vysokého Tomáše Kudely. Jeho výkon se zlepšoval s každým odehranným utkáním. První dvě branky na seniorském MS si připsal proti Bermudám. Povedl se mu také zápas s Finskem, ve kterém připravil dva góly Tomáši Wróbelovi. Celkově skončil se statistikou 2+2 a 14 trestných minut.

PETR KRÁČINA #71 - Kometa letošní sezony zažila turbulentní období. Kráčina se dostal na loňské MS U20 do Bratislavy, kde plnil roli trojky. A hned za rok si připsal start na seniorském šampionátu. Zde ovšem také plnil roli třetího brankáře, za zkušenými reprezentanty Jirotkou a Šimarou. Od 34. minuty chytal v zápase proti Bermudám a inkasoval jednu branku. Přesto byla účast na MS pro mladého brankáře obrovskou zkušeností. Spolu s mladíky Schnaubeltem a Špačkem se zúčastnil zahajovacího ceremoniálu přímo na ploše, když přinesli českou vlajku.

Každá medaile je úspěch, tahle je navíc moje první v hokejbalové kariéře, říká Jiří Benedikt

Co říkáš na organizaci MS? V Zugu jste hráli v nejmodernější aréně ve Švýcarsku, šampionát táhl i po divácké stránce.
Organizace byla suprová, myslím, že to nemělo žádnou chybu. Ať po stránce turnaje, tak i doprovodný program. Stále se něco dělo, aby udrželi, co nejvíce lidí v prostorách arény. A tím zajistili i skvělou návštěvnost na spoustě zápasů.

Mohli jste se setkat s odlišnou kulturou. V čem jsou Švýcaři odlišní od Čechů? A co říct k městu Zug samotnému?
Neřekl bych, že by tam byl nějaký zásadní rozdíl v kultuře. Švýcaři jsou velmi přátelští ke všem cizincům, jinak jsou to pořád lidi jako my (smích). Zug je krásné město u velkého jezera, ležící mezi kopci. Nebylo moc času se tam více porozhlédnout, protože jsme byli pořád v jednom kole. Jedna věc mě ale zaujala, že je to hrozně čisté město.

Trenéři tě využívali na několika pozicích. Kde a s jakými spoluhráči se ti hrálo nejlépe?
Jel jsem tam, jako univerzální hráč a proto jsem nastupoval zrovna tam, kde bylo potřeba. Hrálo se mi se všemi dobře. Měli jsme jasnou taktiku a všichni se to snažili plnit, tak se mi hrálo se všemi stejně.

Mohli jsme tě vídat s netradičním číslem 33. Co tě vedlo k tomu, říct si o třiatřicítku?
Od mala, co jsem začal hrát hokej a pak přešel na hokejbal, jsem vystřídal pár čísel. Podle toho jaké bylo zrovna volné, když jsem někam přišel jako bažant. Právě 33 mezi nimi taky jeden čas bylo a naposledy jsem s ním hrál na MS U20 v St.John´s. Tak jsem si řekl, že bych ho mohl zase oprášit a zrovna bylo volné, tak to bylo jasné.

Který zápas byl tvůj nejpovedenější a na který bys naopak nejraději zapomněl?
Bylo to moje první seniorské mistrovství světa, takže jsem si všechny zápasy užíval a budu na všechny moc rád vzpomínat. Samozřejmě na zápas se Švýcaru budu vzpomínat o trochu víc než na zbylé, protože jsem dal první gól v národním mužstvu, ale jinak byly super všechny.

Jiří Benedikt oslavuje první gól na seniorském mistrovství světa. Foto: Tomáš Kostečka / Benyho galerie.

Jak si už zmínil, ty již máš zkušenost s jedním světovým šampionátem. V roce 2008 si reprezentoval Českou republiku na MS U20 v kanadském St. John´s. Tam jste skončili celkově čtvrtí. Dá se tato akce porovnat s uplynulým MS v Zugu?

Akce to byly hodně rozdílné. Přece jen na seniorské MS se uvolňuje více peněz a v Zugu to bylo vidět hlavně na zázemí. Také lidi to více táhne a celkově je větší zájem o seniorské kategorie. Ale jinak to bylo stejné, cílem je vyhrát, co nejvíce zápasů a získat medaili. Což se nám v Kanadě nepovedlo a teď ano.

Domů si vezete bronzové medaile. Co chybělo k tomu, abyste nakonec slavili titul světových šampionů?
Chyběl nám hodně často jeden hráč v poli. (smích) Měli jsme problém s častým vylučováním. Hodně jsme hráli v oslabení a to si myslím, že rozhodlo. Rychle ubývají síly a je hrozně těžké v oslabení ohrozit soupeře.

Řadíš medailový úspěch na MS na prozatímní vrchol hokejbalové kariéry?
To je jasné. Každá medaile je ohromný úspěch a tohle je moje první medaile v hokejbalové kariéře!

Jak se vůbec rodila tvoje nominace na Mistrovství světa? Věřil sis, že se tvé jméno objeví v konečném výčtu trenéra Kadlece nebo to pro tebe bylo částečné překvapení?
Začalo to první pozvánkou na plzeňský kemp loni v zimě, což mě velmi překvapilo. Poté jsem dostával pozvánku na každou reprezentační akci. Ke konci už jsem byl vedený jako náhradník, takže už jsem v konečnou nominaci moc nedoufal, ale vždy se někdo omluvil a vyšla na mě řada. Pořád jsem si říkal, že až bude konečná nominace, tak budou všichni chtít jet a já budu čekat na příležitost jako náhradník. Nakonec se to ale změnilo a trenér si mě vybral do konečné nominace. Takže to pro mě bylo velké překvapení.

Do Zugu ale nepřicestovali pouze tři Plzeňané! Do Švýcarska se podívali také týmy mladšího dorostu a mladších žáků! Ti sehráli přátelské zápasy s celkem Oberwillu a bronzový mladší dorost například vyzvala i švýcarská reprezentace U18! Hráči měli také jedinečnou šanci okusit atmosféru světového hokejbalového šampionátu a vidět v akci své starší kolegy z A-týmu. O tom, jak trip mladých mečounů probíhal, brzy vyjde článek na klubovém webu!