Pilsen Cup 2015: Druhý ročník ovládly Gajary, Hostivař opět stříbrná

Druhý ročník květnového turnaje pro starší žáky ovládl celek ze Slovenska pod názvem L2Hockey Gajary Flames. Plameny porazily ve finále Hostivař vysoko 5:1 a turnajem prošly bez porážky. Domácí hokejbalisté získali bronz po souboji s Kladnem.

Pořadí po prvním dni hodně napovědlo o obsazení nedělního finále i přestože ještě zbývalo odehrát v rámci skupinové fáze šest utkání. S pěti body se usadili na čele tabulky Hostivař a slovenské Gajary. Zbylá čtveřice pak zůstala v závěsu se dvěma body na kontech.

Nedělní program zahájil souboj loňského finalisty HBC Hostivař a britského zástupce Great Britain Lions. Dlouho se schylovalo na překvapení, když zahraniční celek dvěma brankami z osmé a deváté minuty odskočil do dvoubrankového vedení, favorit se ale zmátořil. V 17. minutě Pražané dvěma slepenými góly vyrovnali a 12 sekund před sirénou převážili misky vah na svou stranu a vyhráli 3:2.

V dalším utkání kontrolovali průběh i výsledek hokejbalisté z Gajar, kteří porazili 2:0 český výběr U14. Následně se jako první odtrhli z oné skupiny pronásledovatelů zástupci pořádajícího HBC Plzeň, kteří z přestřelky s Kladnem vzešli jako vítězové po stavu 5:3. V utkání přitom dvakrát prohrávali.

I v posledním "kole" skupinové fáze si body rozdělily stejné týmy. Gajary si s chutí zastřílely v souboji s Great Britain Lions a zvítězily vysoko 10:1, Hostivař si zase pohlídala zápas s Kladnem, v němž vedla ještě v poslední minutě dokonce 4:0. Kladenští ale ještě dokázali dvakrát skórovat a trošku zmírnili konečný stav utkání.

Závěrečný zápas skupiny svedl dohromady týmy Česka U14 a Plzně. Domácí hokejbalisté začali mnohem lépe a po deseti minutách vedli už 3:0. Tento náskok si poté ve zbytku utkání hlídali a přes inkasovanou branku v posledních momentech utkání v poklidu vyhráli – 3:1.

V souboji o 5. místo se nakonec ocitly kvůli horšímu skóre v porovnání s Kladnem týmy Great Britain Lions a Česka U14, které si tak zopakovaly svůj sobotní ranní vzájemný duel. I tentokráte padaly branky až po přestávce. Na úvodní gól Česka ještě Britové dokázali zareagovat, na ten druhý z 23. minuty už ale nikoliv.

O bronz se tedy utkala Plzeň s Kladnem. Pro oba celky šlo o druhý vzájemný zápas během jediného dne, neměly se tak už příliš čím překvapit. Štípkova branka z páté minuty se dlouhou dobu jevila býti tou vítěznou. Ve 22. minutě navíc pojišťoval vedení mečounů Votípka, Stříbrný ale svojí odpovědí z hned té další minuty ještě vrátil do hry naději Kladna alespoň na vyrovnání. Středočeši už se však znovu neprosadili a skončili třetí, bronz vybojoval HBC Plzeň.

Finále slibovalo zajímavou podívanou, Gajary a Hostivař totiž spolu v sobotním utkání sehrály jedinou remízu na turnaji. I nyní to zprvu vypadalo vyrovnaně. Na brzkou branku pražského celku dokázali Slováci zareagovat a do druhého poločasu šli za nerozhodného stavu. Hostivař možná trošku polevila a krutě se jí to vymstilo. Během jedné minuty na úvod druhé půle dvakrát inkasovala a bylo téměř po zápase.

Štourala nahradil v brance Hostivaři Dostál a hned se uvedl parádním zákrokem, i on ale v poslední pětiminutovce dva góly obdržel a vyrovnaný zápas tak skončil přesvědčivou výhrou Plamenů a druhý ročník Pilsen Cupu tedy ovládl slovenský tým L2Hockey Gajary Flames.


Tabulky a individuální ocenění naleznete na podstránce s informacemi o Pilsen Cupu 2015.