Hodnocení víkendu: Mnoho proher a tři konce sezony

Další nepříliš vydařený víkend mají za sebou družstva HBC Plzeň. Jediné dvě výhry si připsala žákovská družstva. Starší žáci v soutěžní dohrávce porazili Suchdol nad Lužnicí a jediné vítězství na finále ukořistili mladší žáci na republikovém finále v souboji o deváté místo. A-týmu a mladšímu dorostu po domácích prohrách skončila sezona. V extralize SD se opakuje scénář ze čtvrtfinále. Plzeň nevyužila dva mečboly a o postupujícím do finále rozhodne až pátý zápas.

A-tým

Sobotní utkání začala lépe Vlašim. Vítěz základní části si od úvodních minut pro rozhodující vítězství v sérii. Plzeňanům se ze začátku vůbec nedařilo a měli problémy s aktivitou soupeře. Proti byl ale brankář Kráčina, přesto v první třetině dvakrát inkasoval. Nejprve po dorážce z mely před brankou a poté po dobře ukryté střele. Pro mečouny se ale stala smrtící pětiminutová pasáž ve třetí třetině. Poté co sami nevyužili slibné šance, třikrát inkasovali a brankář Kráčina byl podruhé za sebou střídán po pětigólovém přídělu. Ve třetí třetině se ale role obrátily. Vlašim zkoušela hrát v pohodovém tempu, načež domácí taktéž vstřelili tři branky v pěti minutách. Přesto Středočeši vydrželi závěrečný nápor a postupují do finále, kde se střetnou s Kladnem. Plzni končí soutěžní ročník. Mečounům také utekla vytoužená medaile. Bronz putuje do Pardubic, které v základní části získaly o dva body více.

Sobota 16. května: HBC Plzeň – HBt Vlašim 3:5 (0:2, 0:3, 3:0)

Podrobnosti o utkání

Starší dorost

Obhájci loňského titulu si na Kladno přivezli náskok 2:0 v sérii. V úvodním zápasu svého soupeře rozstříleli 7:3. Nedělní utkání po dramatickém závěru skončilo vítězstvím Západočechů 5:4, při čemž po druhé třetině vedli 4:1. V sobotu byla v kladenské aréně bouřlivá atmosféra. A to hráče ještě více namotivovalo. V páté minutě udeřila první formace Plzně a zakončující Richard Kristl. A ještě lépe bylo ve dvacáté minutě, když se v přesilovce prosadil Pokorný. Plzeňané směřovali za vítězstvím, které si ovšem nechali utéct v samotném závěru. Kladenští se prosadili dvakrát v posledních čtyřech minutách. A po diskutabilním druhém gólu Plzeňanům ujely nervy. Jeden z hráčů dostal osobní trest a k němu se přidal i trenér Davídek, jenž obdržel trest ve hře a byl vykázán z lavičky. Kladno poté v prodloužení využilo psychické výhody a prodloužilo sérii.

Sobota 16. května: HBC Alpiq Kladno – HBC Plzeň 3:2 po pr. (0:1, 0:1, 2:0 – 1:0)

Podrobnosti o utkání

Vzhledem k trestu trenéra Davídka zůstal na střídačce osamocený Václav Tůma. Nedělní utkání začalo zcela rozdílně. Plzeňané ne a ne se dostat do souvislejšího tlaku a po individuálních chybách prohrávali 2:0 po první třetině. Ještě hůře bylo v čase 16:24. Kladenská dvojice útočníků se štěstím prošla až před Sedláčka a nádhernou kombinací zvýšila na 3:0. Sedláčka poté v bráně nahradil Návara. To Plzeň probudilo a gólem Kepky se vrátili do zápasu. Najednou to byli mečouni, kdo byl častěji na balonku a v útočném pásmu. Ještě do přestávky snížil z dorážky Voves. Třetí třetina se nesla ve stejném duchu. A hostům se podařilo vyrovnat. Necelé čtyři minuty před koncem zápasu se prosadil Kristl a stav byl 3:3, po chvíli však Plzeň znovu inkasovala a bylo po zápase. Hosty znovu srazily osobní tresty. Kepka byl na trestnou poslán ve třetí třetině a Kristl byl po druhé „desítce“ v závěru poslán do kabin. Rozhodne tedy až pátý zápas. V domácí hale, ve středu od 19:00.

Neděle 17. května: HBC Alpiq Kladno – HBC Plzeň 4:3 (2:0, 1:2, 1:1)

Podrobnosti o utkání

Mladší dorost

Smutný konec měl také závěrečný zápas mladšího dorostu. Z úvodního zápasu v Pardubicích si přivezli prohru 4:1 a v domácí hale odvraceli konec sezony. Před fantastickou diváckou kulisou, kdy do haly dorazilo přes 170 hlasitých fanoušků, ale nezačali nejlépe. Po vyrovnaném úvodu třikrát inkasovali a v první třetině se nedostali k žádné vyložené šanci. Obrat v utkání přišel od prostřední části. Domácí soupeře hrajícího na dvě formace mnohokrát zamkli v útočném pásmu a měli spoustu příležitostí ke skórování. Ujala se ale jen jediná. Proti byl brankář Novotný, který podal povedený výkon a měl i potřebné štěstí, když ho dvakrát zachránila branková konstrukce. Ve třetí třetině byl obraz hry stejný. Plzeň tlačila a Svítkov se dostával jen do ojedinělých šancí. Odměnou domácím byly dva vstřelené góly, při čemž ten vyrovnávací přišel 47 sekund před sirénou. Euforie ale domácím nevydržela dlouho. Smolný moment si vybral brankář David Hrubý, kterému propadlo po necelé minutě prodloužení nahození od červené a hosté mohli slavit postup do finále. Plzeň jako suverén základní části končí třetí.

Sobota 16. Května: HBC Plzeň – HBC JKET Svítkov Stars Pardubice3:4 po pr. (0:3, 1:0, 2:0 – 0:1)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Dohrávka z 25. dubna se odehrála na neutrální půdě v Třemošné. Na asfaltovém povrchu se mečounům příliš v sezoně nedařilo. Také proto byl zápas se Suchdolem dobrou prověrkou před finále MČR, které se uskuteční příští týden od 22. do 24. května v Opavě a Karviné. Plzeň byla od začátku lepším týmem a Suchdol často jen odpaloval míčky ze svého pásma. Po zásluze tak ukončila nadstavbovou část vítězstvím 3:1 a umístila se na první příčce.

Sobota 16. Května: HBC Plzeň – SK Suchdol nad Lužnicí3:1 (1:0, 2:1, 0:0)

Mladší žáci

V Berouně a Rakovníku se odehrálo finále MČR mladších žáků, kam se mečouni kvalifikovali jako třetí tým čtrnáctičlenné skupiny Čechy – STŘED. Spolu s Plzní postoupili ještě Hostivař, Mladá Boleslav, Dobřany, Kert Park a berounští Kelti. Tuto šestici doplnili ještě Hradec Králové, Letohrad, Karviná a Pardubice.

Úvodní den se Plzeňané střetli s pardubickým Autosklem. Bohužel nedokázali využít střelecké převahy (27:16) a prohráli 4:1. O jedinou branku se postaral Michael Skřivánek. V ten samý den ještě vyzvali pozdějšího vítěze – Kert Park Praha. Po divoké přestřelce prohráli ale 9:5. Dvě branky si připsal Radek Sýkora.

Pátek – 15. května:

HBC Plzeň – HBC Autosklo H.A.K. Pardubice 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)
HBC Plzeň – HC Kert Park Praha 5:9 (2:4, 1:2, 2:3)

Pokud Plzeňané chtěli pomýšlet na lepší umístění, museli po dvou prohrách zabrat. Prvním sobotním soupeřem byli domácí Kelti. Pohledný zápas se pro mečouny vyvíjel výborně. Teště v 28. minutě vedli po gólech Sýkory a Skřivánka 2:0. Během čtyř minut však Kelti vyrovnali a v závěrečné nájezdové bitvě překlopili utkání na svoji stranu. Plzeň tak stále čekala na výhru a chtěla zvítězit alespoň v posledním zápase ve skupině. V něm je čekal obhájce z minulého roku – SK Hokejbal Letohrad. Plzeň znovu bojovala se střeleckou neefektivitou. Znovu soupeře přestřílela (38:21), ale nakonec prohrála 3:5. V neděli tedy bojovala pouze o devátou příčku.

Sobota – 16. května:

SK Kelti 2008 - HBC Plzeň 3:2ss (0:0, 0:1, 1:2)
SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 5:3 (1:0, 1:1, 3:2)

Do posledního zápasu finále Plzeň doprovodil Hradec Králové. Který v rakovnické skupině získal jediný bod za prohru v samostatných stříleních. Stejně jako Plzeň. Oba celky tak chtěly alespoň jednou odejít ze zápasu jako vítězové. A nakonec zaslouženě zvítězila Plzeň. O branky se znovu postarala dvojice Sýkora – Skřivánek. Plzeň tak končí sezonu, jako devátý nejlepší celek MČR MŽ.

Neděle – 17. Května

HBC Plzeň – HBC Hradec Králové 1988 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)



Program příštího týdne:

Středa – 20. května
  • Starší dorost: Plzeň – Kladno (19:00)

FINÁLE MČR starších žáků – Opava a Karviná, 22. – 24. května

Sobota – 25. května
  • ?Starší dorost: Plzeň – Ústí nad Labem (?)

Neděle – 24. května
  • ?Starší dorost: Plzeň - Ústí nad Labem(?)