Ústí máme co oplácet, praví před startem play-off Ondřej Benedikt.

Základní část CCM extraligy v ročníku 2014/15 napsala o víkendu svoji poslední kapitolu. Plzeňané v závěrečném kole porazili Most 2:1. A do play-off si „vystřelili“ ústeckou Elbu. S tou si rád zahraje i univerzál a mnohonásobný mládežnický reprezentant Ondřej Benedikt.

Základní část jste ukončili výhrou 2:1 nad Mostem. Jak se zápas vyvíjel?
Už před zápasem jsme věděli, že ať už vyhrajeme či prohrajeme, naše pozice se pro play off nezmění. Proto jsme mohli hrát v klidu, bez jakéhokoliv tlaku. Od začátku bylo vidět, že jsme si ale nepřišli jen „odpinkat“ tři třetiny. Chtěli jsme vyhrát, protože právě před play off je přeci jen lepší podat slušný výkon. I když se podle mě zdála hra taková táhlá, měli jsme mnoho šancí. Ale dlouho se nám nepodařilo žádnou proměnit. Až na nepříliš pohlednou přesilovku. Tam po několika příhrách přišla střela, díky dobrému clonění gólman neviděl a míček skončil až v bráně. Hra se dále odvíjela stejným způsobem. Šance měly oba týmy, ale uchytila se až střela Petra Gřonky. Ta byla nakonec vítězná, jelikož se nám nepovedlo ubránit čisté konto.

Ty sám si vstřelil první gól. Mohl bys celou situaci popsat?
Situace vyplynula z přesilové hry, ve které se povedlo dostat do útočného pásma asi až na třetí pokus. Což zní dost bídně. Dan Pejchar se mě snažil párkát najít, abych mohl střílet. To se za začátku nedařilo. Když nakonec přišla přihrávka na střelu z první, chtěl jsem hlavně trefit bránu, aby mohl někdo ze spoluhráčů případně dorážet. Střela však zamířila k tyči. Brankář Mostu nic neviděl přes Dana Krásného, který mu výborně bránil ve výhledu a proto neměl moc šancí zareagovat.

Díky vítězství nad Mostem vám byla jako soupeř pro play-off určena Ústecká Elba. Koho sis ty osobně více přál?
Smířil bych se s jakýmkoliv soupeřem, ale ze dvojice Ústí a Most jsem byl spíše pro Ústí. Radši si zahraji na jejich povrchu než na hřišti v Mostě. A navíc máme Ústí dost co oplácet!

Poslední utkání s Ústím skončilo debaklem 6:1. Ovšem nastoupili jste ve velmi okleštěné sestavě. Co způsobilo tuto prohru?
Naši prohru způsobila nezorganizovaná hra, kterou jsme předvedli. Pokyny byly jasné, ale naše hra tomu neodpovídala a proto skončil zápas takovým výsledkem. Slepená sestava nebyla příčinou naší prohry. Kádr, se kterým jsme do Ústí přijeli, měl na lepší výsledek. Bohužel tomu tak nebylo.

K negativní bilanci se Severočechy se vyjádřil i trenér Kadaně. Ten se nechal slyšet, že jej tato situace příliš netrápí a důležitější je momentální forma týmu. Vidíš to stejně? Myslíš, že je vás tým momentálně v dobrém rozpoložení?
S tímto výrokem souhlasím. Nálada v šatně je dobrá a věci na hřišti fungují v mnoha případech velmi dobře. Není nutné se soupeře obávat. Ale nesmíme ho ani podcenit.

V čem vidíš největší sílu soupeře?
Líbí se mi jejich rychlý způsob přechodu do útočného pásma. To je jejich přednost a jsou úspěšní, když se dostanou do střeleckých pozic.

Základní část jste ukončili na čtvrtém místě. Jak se díváš na toto umístění? Po skvělém podzimu přišel menší výkonností úpadek.
Jarní úpadek podle mě nastal, protože jsme přezimovali na třetí příčce a převládla v nás spokojenost. Proto jsme své umístění v jarní části nepotvrdili. Tým se také potýkal s velkou marodkou, což také k lepším výkonům nepřispělo. Ale zpětně jsme mohli skončit i hůře, takže čtvrtou příčku v základní části hodnotím kladně.

Na svém kontě máš osm kanadských bodů. Za tři branky a pět asistencí. Na podzim ses také pozvolna přesunul z útoku do obrany. Už si se sžil s rolí obránce? A můžeš sám za sebe mluvit o povedené základní části?
Střídáním postů si procházím už několikátou sezónu, tak to ani moc nevnímám. Na jakémkoliv postu se snažím podat co nejlepší výkon. Je pravda, že více času jsem odehrál v útoku a proto mě to dopředu často z postu obránce táhne. Ale podle mě jsem se svým postem celkem sžitý. Kdyby však byla potřeba zaskočit v útoku, tak bych se rychle přeorientoval. Co se týče základní části. Trvalo mi déle, než jsem se gólově prosadil. Ale důležité je, že jsou schopni se prosadit ostatní hráči a celá hra nestojí na jednotlivcích. Nýbrž na celém týmu. A to je důležité i pro naše působení v závěrečné části sezóny.