PCH 2015 – neděle: Kapitán Edl vystřelil Plzni triumf, bronz bere Oberwill

Mezinárodní turnaj Pilsen Challenge 2015 je za námi. Po tři dny jsme v hale na Košutce mohli vidět světový hokejbal. Ze vzájemného měření vyšli nakonec nejlépe domácí mečouni, kteří porazili celek Skalice 3:2. Třetí místo putuje do Švýcarska. Tým Oberwillu nadělil West Coast kanára.

O 3. místo: Oberwill Rebels – West Coast Express | 6:0

V souboji poražených začali lépe svěřenci Tibora Kapánka. Oberwill uzamkl West Coast v pásmu a gólman Toor byl neustále v permanenci. A když se znovu začala plnit trestná lavice kanaďanů, začaly padat branky. Skóre otevřel v dobré formě hrající Stucki. A poté, co brankář Toor podrazil jednoho ze soupeřů na brankovišti, přišel další trest. Renfer se prosadil z dorážky.

Pro už tak oslabené Kanaďany nebyla častá oslaben vůbec příjemná. Nasčítala se jim drobná či větší zranění z turnaje a přišli i o dva pilíře defenzivy. Kapitán Jag Sandhu zápas nedohrál kvůli zranění v horní části těla a k zápasu nenastoupil ani produktivní Dylan Churchwell, který při včerejším zápase obdržel tvrdý atak a zřejmě si způsobil otřes mozku.

Zato Oberwill byl v posledním zápase při chuti. West Coastu se vyrovnal v osobních soubojích a téměř každá střela jeho hráčů ohrozila Toora v bráně. A když už obrana Oberwillu chybovala, mohli se Švýcaři spolehnout na brankáře. Jesse Churchwella vychytal v samostatném úniku Weber.

Hlavním faktorem dnešního vítězství Rebels byly přesilovky. Hráči ze Švýcarska využili 5 z 11! Postupně se trefili Stucki, Fuchs a hattrick si připsal Renfer. Jedinou branku při stejném počtu hráčů na hřišti zaznamenal Bossard.

Oberwill, který kvůli prohře v samostatných stříleních nepostoupil do finále, zaslouženě bere třetí místo. Pro West Coast jsou výsledky na turnaji zklamáním. Připsali si jedinou výhru (5:2 nad Skalicí) a v dalších třech zápasech nevstřelili ani branku.

Online přenos

Podrobnosti o utkání

Finále: HBC Plzeň – HBK HOKEJMARKET Skalica | 3:2

Vrcholem celého turnaje byl souboj Skalici a domácího HBC. Oba celky na sebe narazili v posledním zápase základní části. A právě Skalica se díky vítězství 2:1 po samostatných stříleních na poslední chvíli probojovala do finále. A hráči od československých hranic začali utkání lépe. V úvodu mečouny přehrávali a Kráčina v domácí brance měl o práci postaráno. Skóre však otevřeli domácí. Po Edlově střele v přesilovce míček přesně tečoval Ondřej Malý a rozradostnil domácí diváky.

Zatímco Skalici vyšel úvod první třetiny, úvod té druhé patřil Plzeňanům. A ti svoji převahu také gólově zúročili. Nejzkušenější hráč domácích – Jaroslav Kejř se rozběhl a střelou zápěstím od modré čáry zajistil Plzni dvoubrankový náskok. A svěřenci Josefa Kadaněho byli při chuti. Pauer se následně objevil sám před Petrovičem, ale trefil pouze plexisklo. Domácím se naskytly ještě další šance, ale ty nedokázaly využít. A znovu zafungovalo známé nedáš-dostaneš. Plzeň do šatny vyprovodil Radoslav Petrovič který se trefil pod horní tyč.

Neuběhla ani první minuta třetí části a mohlo být vyrovnáno. Kolínek střílel do téměř odkryté brány, ale Kráčina se skvěle natáhl na brankové čáře a jeho šanci zlikvidoval. Následně začala eskalovat psychická nepohoda Skalice. Kapitán Patinka byl poslán na trestnou lavici s desetiminutovým osobním trestem za nesportovní chování.

Po nepříliš záživné pasáži hry přišlo, jako blesk z čistého nebe, skalické vyrovnání. Martin Daniel míček od modré čáry nasměroval do volného místečka u Kráčinovy tyče. Poté ovšem přišel zkrat Juraje Kolínka a další vyšší trest – tentokrát 5 min + do konce utkání. Slovenský forvard mimo hru bodl Marka Švarce koncem hole a to neuniklo pozornosti rozhodčích. A když pak Salajka dohrál Vodrážku v rozporu s pravidly, naskytla se mečounům početní výhoda 5:3.

A ti ji využili! Odpovědnost na sebe vzal kapitán Michal Edl, jenž se opřel do balonku ve středním pásmu a propálil vše, co mu stálo v cestě. Tabule ukazovala stav 3:2 a Skalica měla pouze pět minut na pokus o změnu skóre. Hráči s zelených trikotech si vytvořili několik dobrých šancí, ale skvělý Kráčina s pomocí obrany nepustili balonek za svá záda. S přibývajícím časem stoupala frustrace hostů a v čase 44:03 byl do kabin poslán Martinusík, který nepříčetně sděloval rozhodčím, co si o nich myslí. V závěru utkání dohrál jeden ze slovenských hokejbalistů Marka Švarce, který se velmi těžce zvedal z hrací plochy. Po závěrečném hvizdu přišel ještě jeden vyšší trest. Salajka se sápal na arbitry utkání a byl mu udělen trest ve hře.

Plzeňané nakonec ustáli závěrečný tlak a v rámci oslav 25. výročí fungování klubu obhajují domácí turnaj! Na finálový zápas si našlo cestu 120 diváků.

Online přenos

Podrobnosti o utkání

ALL-STARS TEAM

Ocenění předávali pánové Michal Dvořák (radní města Plzně pro oblast podpory podnikání a sportu, bývalý extraligový hokejista) a Jiří Uhlík (místostarosta ÚMO Plzeň 1).

Brankář: Martin Kukrál (HBC Plzeň).
Obránci: Dylan Churchwell (West Coast Express), Radovan Zelenka (HBK HOKEJMARKET Skalica).
Útočníci: Martin Krch (HBC Plzeň), Marc Müller (Oberwill Rebels), Michal Patinka (HBK HOKEJMARKET Skalica).