Trenéři Davídek se Semerou absolvovali první soustředění s národním týmem U16

Jak je již zvykem, v zimních měsících v hale probíhají kempy mládežnických i seniorských reprezentačních týmů. O víkendu 17. a 18. ledna na Košutce pobýval nově se tvořící celek U16. Prvního kempu se zúčastnilo hned pět starších žáků HBC Plzeň.

Reprezentační výběr hráčů do šestnácti let prošel značnou obměnou. A to i ve složení realizačního týmu. Hlavního trenéra Martina Komárka vystřídal lodivod plzeňského staršího dorostu Martin Davídek. Ten si k sobě vybral Jiřího Doležela mladšího z Pardubic a trenérský triumvirát doplnil Tomáš Semera. K nominaci sám přidává trenér Davídek. „Pozvali jsme dvacet hráčů a pět gólmanů. To vše na základě doporučení trenérů jednotlivých mužstev. Musím konstatovat, že mezi kluky byly velké rozdíly.“ O tom, že se nominace netvořila snadno, svědčí i jeho další slova: „Mrzí nás, že trochu vázla komunikace mezi regionálními svazy i jednotlivými kluby. Ale věřím, že navážu užší komunikaci pro další vývoj v U16." Mezi dvacítkou pozvaných nechyběla již zmíněná pětice starších žáků HBC Plzeň. Konkrétně Matěj Votípka, Pavel Šmídl, Jan Foniok, Tomáš Hýbl a Vilém Jonák.

Trojice trenérů - zleva Doležal, Semera, Davídek.

Zatímco Tomáš Semera má s prací u mládežnické reprezentace zkušenosti, pro Davídka s Doležalem byl plzeňský kemp premiérou. Semera měl dříve na starosti brankáře v reprezentaci do 14 let. A o stejnou skupinu se staral také u „šestnáctky“. V sobotu čekaly na hráče tři tréninkové jednotky. Ty byly zaměřeny různorodě. Hráči pilovali střelbu, nahrávky, hru ve třetině a další činnosti. V neděli byl v plánu jeden trénink se zaměřením na základní herní situace a přípravný zápas proti mladšímu dorostu Plzně – s hrací dobou 4x 12 minut.

Ten pro mladíky z U16 nezačal zle. V úvodu byli lepším týmem a dorostencům Plzně chybělo přes půl první čtvrtiny, než se dostali do tempa. Mladí reprezentanti měli ovšem problém s proměňováním šancí. Zato Plzeň ještě v první části vstřelila dvě branky a od další čtvrtiny byla lepším týmem. Na hráčích U16 byla postupem času vidět větší únava, přesto se vzchopili. V poslední části ze sebe vydali všechny zbývající síly a zaznamenali alespoň čestný úspěch. Konečný výsledek – 7:1 pro Plzeň.

Plzeň MD – Reprezentace U16 7:1 (2:0, 1:0, 2:0, 2:1)

Branky PLZ: Hurt 2, Vobruba, Majer, Lokajíček, Thán, Ulč T. .
Sestava PLZ: Hrubý (od 25. Oplt) – Košňar, Kovářík, Samec, Jirka, Koloros, Ulč T. – Majer, Ulč D., Vobruba, Hurt, Thán, Tarantík, Lokajíček, Toman, Salfický, Štefan.

Momentka z utkání. Pavel Šmídl (#12) nepřekonal Davida Hrubého v brance Plzně.

Ohlasy po kempu

Martin Davídek (hlavní trenér Reprezentace U16): Kemp se skládal ze čtyř tréninků a přípravného utkání s mladším dorostem. Na co jsme se zaměřili a co hodně hráčům chybělo, byla nahrávka, střelba v rychlosti, načasování pohybu a důraz do branky. Ani fyzická kondice nebyla úplně růžová. Někteří hráči ale splnili naše očekávání a již nyní máme vytipovaných cca pět hráčů, kteří, když si udrží výkonnost, budou zváni na další soustředění. Ostatní budeme sledovat během červnové olympiády dětí a mládeže v Plzni a na ostatních kempech. V zásobě máme ještě přibližně 40 hráčů na doporučení trenérů a dalších cca 10, kteří se prosazují a nyní nastupují za MD. Je z čeho vybírat. Těším se na další kemp do Pardubic (červen 2015), který rozdělíme na tři pozvané týmy.

Matěj Votípka (útočník Reprezentace U16 / HBC Plzeň): Sraz na hale byl v 8:30. Na kemp přijelo 20 hráčů a 5 gólmanů. V sobotu nás čekali tři tréninky a v neděli už jen jeden a přípravné utkání. Na trénincích v sobotu jsme trénovali hlavně techniku a střelbu a v neděli i nějaké herní situace. Po nedělním tréninku jsme hráli zápas s Plzní. Myslím si, že ze začátku jsme jim byli vyrovnaným soupeřem. Ale Plzeň dokázala proměnit své šance a my ne. Postupně nás začali přehrávat a bylo to vidět i na konečném skóre 7:1.


FOTO: Václav Šůcha.