Čeští reprezentanti s trojicí Plzeňanů zvádli prověrku před MS

Turnaj tří reprezentací vyzněl pro český národní tým na výbornou. Reprezentace ČR vyhrála všechna čtyři utkání a před červnovým Mistrovstvím světa v Zugu si navodila dobrou náladu. Trojice Kráčina, Slanec a Benedikt ukázala, že je s ní možno počítat pro již zmíněné MS.

1. hrací den

V pátek 12. prosince se hrálo jediné utkání. V 19 hodin se vhodilo úvodní vhazování zápasu Česko – Švýcarsko. Tibor Kapánek, lodivod země helvétského kříže, přivezl do Plzně několik nováčků. Kostru týmu ale tvořili zkušení borci.

Od úvodních minut bylo jasné, kdo si jde za vítězstvím. Neuběhla ani minuta a Adam Roušal po pohledné kombinaci poslal Čechy do vedení. Dobrý výkon podaly všechny formace. Češi měli v úvodních dvou třetinách obrovskou střeleckou převahu a spolehlivý výkon podal brankář Jan Jirotka. I díky těmto aspektům zvítězili 7:2.

ČESKO – ŠVÝCARSKO 7:2 (3:1, 1:0, 3:1)

Plzeňská stopa: #20 Jiří Benedikt – centr čtvrtého útoku, 1+0. #16 Michal Slanec – třetí obranná dvojice, 0+1. Petr Kráčina – k utkání nenastoupil.

Online přenos

2. hrací den

Od 10:00 probíhalo druhé vzájemné měření Švýcarska a České republiky. A zápas byl velice podobný tomu pátečnímu. Domácí reprezentanti předváděli tvrdou a rychlou nátlakovou hru, naopak trpělivý tým Švýcarska občas zahrozil z brejků.

Český národní tým šel znovu brzy do vedení. V čase 1:13 se v přesilovce prosadil Miroslav Růžička. Čistý hattrick za necelých deset minut se povedl Tomáši Wróbelovi. Tomu sekundoval Radim Štěpáník (2+2). Celkové skóre – 2:7 v neprospěch Švýcarů.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 2:7 (2:3, 0:2, 0:2)

Plzeňská stopa: #20 Jiří Benedikt – centr čtvrtého útoku, 0+0. #16 Michal Slanec – třetí obranná dvojice, 0+0. #3 Petr Kráčina – do utkání nezasáhl.

Online přenos

Třetí zápas na turnaji čekal výběr Švýcarska. Trenér Kapánek se postavil proti „svému“ Slovensku. Unavený výběr helvétského kříže nepředvedl proti našim východním sousedům nejlepší výkon. Za stavu 1:0 měli Švýcaři možnost trestného střílení, ale kapitán Mellinger selhal. Slováci si poté pěknými kombinacemi došli pro vítězství 7:0. Švýcarsko mělo po třech zápasech nepěkné skóre – 4:21.

SLOVENSKO – ŠVÝCARSKO 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)

Online přenos

Vrcholem bylo bezesporu střetnutí České republiky a Slovenska. Vstup do utkání byl pro domácí špatný. Na Kráčinu se valil útok za útokem, ale mladý brankář své spoluhráče podržel. Češi uplatnili pořekadlo nedáš-dostaneš. Radim Štěpáník se dravým způsobem probil až před brankáře a vstřelil úvodní branku utkání.

Hrál se velmi tvrdý hokejbal a rozhodčí posílali na trestnou lavici oba týmy. A oba dva celky dokázali využít svých přesilovek. Nejprve srovnal Lajčiak a vedení Čechům vrátil Michal Průcha.

Ve třetí třetině jsme viděli dvě branky. Nejprve se ujala Kudelova puklice od modré. V závěrečné pasáži pouze korigoval stav kapitán Slovenska Minárik. Češi i díky jistému Kráčinovi v brance zvítězili 3:2.

ČESKO – SLOVENSKO 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Plzeňská stopa: #20 Jiří Benedikt – centr čtvrtého útoku, 0+0. #16 Michal Slanec – třetí obranná dvojice, 0+0, v utkání kapitán. #3 Petr Kráčina –22 střel, 2 inkasované branky.

Online přenos

Petr Kráčina a Jiří Benedikt

3. hrací den

O největší překvapení turnaje se postarali Švýcaři. Ti porazili Slovensko 6:5. Což je pro tuto alpskou zemi historický hokejbalový úspěch. Ale nepředbíhejme. Reprezentantům s dvojkřížem na hrudi se povedlo zareagovat na úvodní trefu Švýcarska hned třemi brankami v první třetině. Ve druhé třetině však nedokázali proměnit jasné šance a Švýcaři snížili na rozdíl jediné branky.

Výběr trenéra Kapánka znovu sáhl k pravidelné výměně brankářů. A Jerome Weber přiváděl slovenské střelce k šílenství. Ti na něj v poslední třetině vypálili hned 20 střel. Zato Weberovi spoluhráči vystřelili na Kalise jen osmkrát a ujali se hned 4 střelecké pokusy. Švýcaři nejprve dorovnali na 4:4, ale o dalších 15 sekund znovu vedl slovenský celek. Výběr helvétského kříže však v bláznivém závěru strhl výhru na svoji stranu. Hattrick vsítil kapitán Raphael Mellinger. Jeho tým také využil tři ze čtyř přesilových her!

ŠVÝCARSKO – SLOVENSKO 6:5 (1:3, 1:0, 4:2)

Online přenos

Závěrečný zápas obstarali opět státy bývalého Československa. Češi opět předvedli rychlou akci a znovu se dostali do vedení hned v úvodní minutě. Poté však Slovensko otočilo utkání, díky gólům Frkáně. Češi se potýkali se špatnou střelbou a jejich východní soupeř je přehrával v osobních soubojích.

Postupem se však hra vyrovnala a domácí reprezentanti vyrovnali zásluhou Jana Pospíšila. A o vítězství se postaralo duo Štěpáník – Wróbel. Oba přidali po jedné brance a turnaj je zastihl ve velké formě. Češi tak zvítězili 4:2 a v turnaji nepoznali hořkost porážky. Pokaždé ze čtyř zápasů dvakrát inkasovali a průměr vstřelených branek se u svěřenců trenéra Kadlece vyšplhal na číslo 5,25.

SLOVENSKO – ČESKO 2:4 (1:1, 1:0, 0:3)

Plzeňská stopa: #20 Jiří Benedikt – centr čtvrtého útoku, 0+0. #16 Michal Slanec – třetí obranná dvojice, 0+1. Petr Kráčina – k utkání nenastoupil.

Online přenos

Michal Slanec a Petr Kráčina


FOTO: Josef Kadaně, Michal Runák.