Naše koncovka je slabá a je nutno na ní zapracovat, nabádá Jiří Kavalír

Výhra – prohra. Takový algoritmus mají poslední dobou zápasy A-týmy. Po tom, co mečouni přehráli Kovo, přišla prohra 1:0 na půdě Mostu. Plzeňští hokejbalisté nejsou spokojení a své k tomu řekl i zkušený obránce Jiří Kavalír. Který s devětačtyřicítkou na zádech běhá mezi extraligovými mantinely už řadu let.

V sobotu jste ztratili na půdě Mostu. Co k zápasu říci a jaké byli příčiny porážky?
Dostali jsme na začátku po našem zaváhání rychlý gól, na který jsme nebyli schopni do konce zápasu odpovědět. A bez gólů se vyhrávat nedá.

Utkání rozhodl právě zmíněný jediný gól, můžeš nám jej popsat?
Most se dostal do našeho obranného pásma, kde jsme několikrát získali míček, ale nedokázali jsme ho dostat za červenou čáru, čehož nakonec zužitkovali domácí a při přečíslení dva na jednoho se ujali vedení.

Právě se střílením branek má váš tým problém. V posledních šesti zápasech jste dosáhli jedenácti branek. Hrajete spíše defenzivně nebo jen neproměňujete vytvořené šance?
Je pravda, že se snažíme být vzadu stoprocentní. Podle statistik nám to jde i rozhodně lépe než v útoku. Šance tam jsou, ale bohužel naše koncovka je opravdu slabá a je nutno na ní zapracovat.

Ty sám v extralize nastupuješ s přestávkami přes deset let. Byl si i v kádru mistrů ze sezony 2004/05. V čem se změnil plzeňský hokejbal a potažmo celá extraliga za tvého působení?
To byla výborná sezóna. Od té doby se toho změnilo celkem dost. Máme v Plzni halu, hraje se s hokejkami o třetinové váze, hra se zrychlila. Myslím, že se hra stala i více atraktivnější, což i trochu potvrdilo MS 2009 v Plzni.

Jiří Kavalír na svém oblíbeném venkovním hřišti - na pražských Lužinách, kde hraje Kert Park. (FOTO: Michal Pěch)

Předloňský ročník si vynechal. Po celý rok si pobýval na Novém Zélandu. Jak se ti v zahraničí líbilo a co bylo náplní tvé práce?
Dostal jsem šanci vycestovat a tak jsem jel. Jednak kvůli jazykům, tak i protože Zéland je krásná země. Zapojil jsem se tam plně do pracovního procesu, dělal jsem povětšinou sezonní práce v sadech, ale i v restauracích apod. Zkušenosti k nezaplacení.

Chyběl ti hokejbal během dlouhé pauzy?
Jasně, že chyběl! Koukal jsem alespoň na onlajny, když byl čas.

Už jsme zmiňovali tvé dlouholeté působení. Na který venkovní zápas cestuješ rád a které extraligové tripy bys raději vynechal?
Já bych klidně vynechal Sudoměřice. Vím, že letos jsou v extralize opět po několika letech, ale já je mám velice dobře v paměti. Nebude to nic jednoduchého zvláště na konci listopadu. Jinak mě celkem vyhovuje pražský Kert. Je to blízko a mají tam na venkovní hřiště slušný povrch.

Sobota bude patřit zápasu v Hradci Králové. Piráti se krčí na chvostu tabulky. Co od utkání očekáváš?
S Hradcem je to vždy otázka, každopádně tam pojedeme vyhrát. Potřebujeme si zase dobře zahrát s vítězným koncem a více než jednou vstřelenou brankou.