Ostudu jsme neudělali, ale optimální výkon to nebyl - tak mluví o superpoháru Martin Davídek ml.

Byl v kádru loňských mistrů Extraligy SD a se svými spoluhráči vybojoval pro Českou republiku stříbro z juniorského MS v Bratislavě. Řeč je o Martinu Davídkovi mladším. V rozhovoru povídá nejen o startu do soutěže, ale také o Československém superpoháru.

Máte za sebou Československý superpohár. Jak hodnotíš vaše vystoupení proti MŠK Spišská Belá?

Myslím si, že ostudu jsme neudělali. Na druhou stranu musím říct, že úplně optimální výkon to nebyl. Špatně jsme napadali, nedokázali jsme využít šance.

V čem byla největší síla soupeře? Dala se konfrontace se soupeřem ze zahraničí porovnat se zápasy v české Extralize SD?

Největší síla soupeře? Těžko říct. Asi bych řekl, že byli důslední hlavně po taktické stránce. Obránce vyhodil míček na brejk a dva hráči okamžitě startovali dopředu. Byli hodně rychlí. Zápas s Belou bych přirovnal k zápasům co hrajeme například s Kladnem, tvrdá hra u mantinelů a běhalo se více, než je zvykem.

Jaký máš názor na celou akci? Líbila organizace, divácká kulisa a tak dále?

Celá akce byla super a jsem rád, že jsem se jí mohl zúčastnit. Myslím si, že by to mohlo přilákat více lidí k hokejbalu. Na náš zápas tolik lidí nebylo. Ale to dává rozum, když se hrálo na Kladně. Ovšem na A-tým Alpiqu byla parádní atmosféra! Hodně lidí, kteří se nebáli zafandit. Paráda!

Jízdní řád Extraligy SD se na týden zastavil. Ostatní týmy odpočívaly. Myslíš si, že je výhoda, že jste nevypadli z herního režimu?

Myslím si, že to má svoje plus i minus. Všichni si odpočinuli. My jsme si naopak mohly udržet to zápasové tempo. Uvidíme, ukáže se teď o víkendu.

Martin Davídek s pohárem pro vítěze Extraligy SD

Tabulku zatím vedou Dobřany, vy jste v závěsu za nimi. Jak hodnotíš vaše dosavadní výkony. Podařil se vám začátek sezony nebo se stále hledáte?

Naše dosavadní výkony jsou jako na houpačce. Jeden zápas to vypadá, že jsme se do toho konečně dostali. A druhý už zase zaspíme a 3. třetinu vše doháníme. Pět hráčů odešlo do „Áčka“ jeden skončil a naopak šest hráčů je tu nových. Takže to možná chvilku potrvá, než se pořádně sehrajeme.

Který zápas se vám nejvíce povedl a který jste naopak nezvládli?

Nejhorší zápas suveréně ve Vsetíně. Tam to bylo na ručník. Vyskrečovat utkání a jet se rovnou připravovat do Jihlavy. Naopak hodně dobrý výkon jsme podle podali proti Kladnu.

Zmínil si změny v kádru. Jak moc je znát odchod pětice Kráčina, Hanuš, Pauer, Vít a Švarc do A-týmu. Někteří s vámi občas nastoupí, ale je velký rozdíl hrát s nimi a bez nich?

Když se to tak vezme tak místo Hanyho přišly do obrany kvalitní posily (David Smejkal a Kuba Šmucer). Bez Máry Švarce už jsme se museli obejít většinu loňské základní části, takže tam bych problém neviděl. Ale když vám odejde nejlepší brankář kategorie SD a jeden z nejlepších v kategorii mužů. Potom sprinter se střelou, co by mohla trhat sítě jako je Jára Pauer nebo vůdčí osobnost Dominik Vít - tak to bohužel znát je.

V určitých utkáních si se posunul z tvé obvyklé pozice beka do útoku. Na kterém postu se ti hraje lépe?

Mě to baví všude. Klidně bych si i zachytal, kdyby to šlo (smích). Má to svoje výhody i nevýhody. V útoku je víc času, když má člověk míček na hokejce a může si s ním pohrát. Naopak jako obránce se víc dostanu ke střele golfem nebo do osobních soubojů.

Na konci minulé sezony ses probojoval do kádru reprezentace U18 a zúčastnil ses MS juniorů v Bratislavě. Byla pro tebe účast na MS přínosem? A jak se s odstupem času díváš na stříbrnou medaily?

Účast na MS byla samozřejmě velkou zkušeností a úžasný zážitek. Po těch čtyřech měsících už mě přešlo zklamání z prohry ve finále. Člověk si uvědomí, že je to super úspěch. Dostat se na MS a ještě si odvézt medaili. Být druzí nejlepší na světě není špatné.