Hodnocení víkendu: Čtyři zápasy, čtyři výhry = skvostný start do sezony!

První hokejbalový víkend přinesl klubu spoustu radosti. A-tým a starší dorostenci si první vítězné skalpy připsali proti Hradci Králové. Druhý dorostenecký tým zas přivezl tři body z nedaleké Horní Břízy. Napilno měli i žáci, starší rozstříleli Blatnou, mladší se zúčastnili prestižního turnaje.

A-tým

K úvodnímu zápasu extraligového ročníku 2014/15 přicestoval do plzeňské haly Hradec Králové. Piráty od nové sezony vede Martin Havliš a ten do branky poslal letní akvizici Tomáše Humlíčka. U domácích strážil brankoviště (stále ještě dorostenec) Petr Kráčina. Kapitánské céčko po Jiřím Benediktovi převzal Michal Edl.

V úvodu utkání byli Východočeši lepším týmem, ovšem Plzeňané postupně strhávali vývoj utkání na svou stranu. Ještě v polovině utkání byl stav vyrovnaný, mečouni ale začali v dalším průběhu zápasu častěji střílet a brankář hostí musel míček ze sítě lovit ještě pětkrát. O zvýšené aktivitě domácích svědčí i poměr střel v poslední třetině – 20:6. Nejstarší mečouni tak do sezóny vkročili tou správnou nohou. Dvě branky vstřelil Jiří Benedikt, premiérové extraligové trefy si připsali i dva hráči ročníku 1995 – Dominik Vít a Jaroslav Pauer.

Sobota 6. Září: HBC Plzeň – HBC Hradec Králové 1988 6:2 (1:1, 2:0, 3:1)

Podrobnosti o utkání

Starší dorost

Také nejstarší mládežnický tým na úvod hostil Hradec Králové. Soupeř do Plzně dorazil pouze se sedmi hráči do pole. Plzeňané měli k dispozici 18 hokejbalistů + dva brankáře. I přes menší počet hráčů šel Hradec po rychlém brejku do vedení. Plzeňané se ale nepoložili a čím dál častěji okupovali útočné pásmo. Jejich snahu však brzdily zbytečné chyby v podobě nepovedených kliček a jiné.

Přesto po vzoru A-týmu dokázali hokejbalisté Plzně utkání otočit a vytvořené šance dokázali přetavit v góly. Za zmínku stojí branka v oslabení z hole Vlasáka nebo průnik přes tři hráče a povedený bekhendový blafák v podání Víta. Premiérové trefy ve starším dorostu si připsali Plic a Majer.

Sobota 6. září: HBC Plzeň – HBC Hradec Králové 1988 6:3 (2:1, 3:1, 1:1)

Podrobnosti o utkání

Mladší dorost

Hráči mladšího dorostu na rozdíl od výše zmíněných týmů odehráli svůj úvodní zápas na hřišti soupeře. Ovšem necestovali moc daleko. Pouze 13 kilometrů do Horní Břízy. Kostru týmu ze severního Plzeňska tvořili převážně hráči i trenéři z Třemošné.

A byli to hráči ZKZ, kteří vsítili úvodní branku. Plzeň měla poté velké štěstí, když v samostatném úniku selhal domácí hráč, a místo stavu 2:0 na tabuli svítilo 1:1, prosadil se totiž Tomáš Tarantík. Aktivní pojetí hry od Plzeňanů přineslo své ovoce a po první třetině ukazovalo skóre 1:3. V dalším průběhu zápasu se hosté potýkali se střeleckou nemohoucností a hornobřízský brankář měl kolikrát veliké štěstí. Domácí se ale nevzdávali a bojovali až do konce. Plzeň přesto svůj náskok uhájila a zvítězila 5:3. V zápase plném pěkných akcí se nejvíce předvedl druhý útok Plzně. Trojice Bočan – Thán – Tarantík se postarala o všechny branky hostů.

Neděle 7. září: TJ ZKZ Horní Bříza – HBC Plzeň 3:5 (1:3, 1:0, 1:2)

Podrobnosti o utkání

Starší žáci

Starší žáci jsou posledním týmem, kteří v sobotu odstartovali svoji soutěž a i oni zvítězili. Domácí datly vysoko rozstříleli. Závěrečné skóre se zastavilo na podobě 14:1. Čtyři branky vstřelil kapitán Matěj Votípka. O aktivitě mečounů hovoří i počet střel – 9:53.

Sobota 6. září: TJ Blatná Datels - HBC Plzeň 1:14 (0:0, 0:6, 1:8)

Mladší žáci

Nejmladší tým hrající pravidelnou soutěž se zúčastnil prestižního turnaje Fair Cup. Ten pořádá již třetím rokem pražská Hostivař. Letos k českým účastníkům přibyly i slovenské Gajary. Dále proti mečounům hráli hokejbalisté z Hradce Králové, Letohradu, Kladna a domácí Hostivaře. Plzeňané byli vedeni trenérskou dvojicí Sýkora-Kaluba. A v silné konkurenci obsadili 5. místo.
Individuálně vynikal Michal Skřivánek (6+3), který se stal nejužitečnějším hráčem turnaje a Luděk Pavlík se dostal do All-Star teamu. Janu Miksanovi zas naměřili rychlost střely 93 km/h.

Zápasy (hráno 2x 12 minut):

HBC Plzeň – Gajary Flames 0:8, střely: 3:33.

HBC Plzeň – HBC Hostivař 1:5, střely: 13:26.

HBC Hradec Králové 1988 – HBC Plzeň 5:4, střely: 15:29.

HBC Plzeň – HBC Alpiq Kladno 7:1, střely: 25:7.

SK Hokejbal Letohrad – HBC Plzeň 1:4, střely 10:13.



Program příštího víkendu:

Sobota – 13. září
  • Muži: Letohrad - Plzeň (16:00)
  • Starší dorost: Plzeň – Pardubice (14:00)
  • Starší žáci: Plzeň – Jindřichův Hradec (11:30)

Neděle – 14. září
  • Mladší dorost: Kelti 2008 – Plzeň (10:00)
  • Mladší žáci: Rebel Praha – Plzeň (15:00)