Hodnocení víkendu: starší žáci bronzoví! SD krůček od titulu!

Plzeňský hokejbal má za sebou mimořádně úspěšný víkend! Nejstarší mládežnický tým načal svoji finálovou sérii a v play-off stále neokusil hořkost porážky! Mečouni vedou v sérii 2:0 na zápasy a soupeř z Ústí nad Labem toho v hale mnoho nepředvedl. Milé překvapení obstarali starší žáci, kteří se z republikového finále vrátili s bronzovou medailí.

Starší dorost

První utkání sehráli Mečouni před zraky 160 diváků. Což je menší počet než při západočeském derby v semifinále, přesto přihlížející vytvořili parádní atmosféru. Plzeň se ihned usídlila v útočném pásmu, Ústí šlo přesto do vedení gólem z přesilovky. Hra domácích se neustále zlepšovala a Ústí bylo více a více zamčené ve svém obranném pásmu. Důležitá byla vyrovnávající branka Davida Pokorného, která Plzeň ještě více nakopla. Snovou druhou třetinu okořenili další tři branky a bylo prakticky po zápase.
Třetí třetina se prakticky pouze dohrávala. Ústřední postavou hostů byl brankář Celner, který si připsal 41 zákroků. A nebýt jeho, Plzeňané, těžící z vyrovnaného a spolehlivého výkonu všech hráčů, by zvítězili ještě větším rozdílem.

Sobota 24. května: HBC Plzeň – Elba DDM Ústí nad Labem 5:2 (0:1, 4:1, 1:0)

Podrobnosti o utkání.

Druhé utkání se hrálo v neděli od 10:30. Oba týmy vyměnily své brankáře, za Návaru nastoupil Kráčina, za Celnera zas Řehoř. Utkání mělo podobný průběh. A znovu to byla Elba, kdo šel do vedení. Když Hruška potrestal Plzeň z přečíslení 3 na 1. Plzeň ovšem v zápětí vyrovnala – pohotovou střelou se prosadil Jakub Vlasák. Za pět minut bylo v hale ještě veseleji, protože se ze stejného místa jako Vlasák trefil Jaroslav Pauer.
Obraz hry byl stále stejný. Tlak domácích v útočném pásmu a ústecká Elba čekající na brejkové situace. Do konce zápasu padly ještě dvě branky. Úspěšné sólo kolem obránců a brankáře předvedl Marek Švarc a střelou od modré vstřelil svůj druhý gól Jakub Vlasák.

Série se tak za stavu 2:0 přesouvá na sever Čech. První dva duely nabídly velice jednostranou hru. Plzeň je krůček od titulu. Uvidíme, zda jí Elba v domácím prostředí uštědří první porážku v play-off a nebo se titul podívá do západočeské metropole už příští týden.

Neděle 25. května: HBC Plzeň – Elba DDM Ústí nad Labem 4:1 (2:1, 2:0, 0:0)

Podrobnosti o utkání.

Mladší dorost

Plzeňané hostili jihočeský Suchdol na Lužnicí. Pro 25 diváků byl připraven souboj prvního se třetím týmem skupiny O umístění – JIH. Domácí se dlouho nemohli dostat do vyložené šance. S přibývajícím časem se hra Západočechů zlepšila a nejlepší výkon podali ve třetí třetině, ve které dali paradoxně jediný gól.

Brankář Oplt se v určitých fázích utkání nudil, ale spoluhráči mu mnohokrát pořádně zavařili. Přesto svými spolehlivými zákroky tým podržel a ve druhé části navíc zlikvidoval trestné střílení. Nejvíce bodů nastřádal Richard Hurt (1+3) a dvě branky vstřelil obránce Zbyněk Jirka.

Neděle 25. května: HBC Plzeň – SK Suchdol nad Lužnicí 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)

Podrobnosti o utkání.

Starší žáci

Skvělého úspěchu dosáhli starší žáci, kteří na republikovém finále v Českých Budějovicích vybojovali bronzové medaile. Ale nepředbíhejme. V pátek sehráli žáci dvě utkání v zákl. skupině. Obě se stejným výsledkem. Poprvé byl pro Plzeň nepříznivý, podruhé už ano. Vyrovnané utkání s Hostivaří rozhodla branka Pražanů ve vlastním oslabení. Se Svítkovem Plzeňané zabrali a vyrovnané utkání dokázali přetavit ve svůj prospěch.

Pátek 23. května
HBC Hostivař – HBC Plzeň 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
HBC Plzeň – Svítkov Pardubic 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Pro každý tým na turnaji byl důležitý výkon brankáře. Plzeň byla v tomto směru tak říkajíc „za vodou“. Po celou dobu turnaje jí byl oporou David Hrubý, který v sobotu ve dvou utkáních nepropustil za svá záda ani jednu střelu a celkově si na turnaji připsal 124 zákroků!

Západočeši sobotu odstartovali soubojem s Pískem. Ten se také spoléhal na výkon gólmana, na kterém si střelci Plzně vylámaly zuby. Zápas tak po bezbrankové remíze dospěl až do samostatných střílení, ve kterých rozhodl kapitán Tomáš Tarantík a přiblížil svůj tým k branám semifinále.

Zápas s Kladnem byl velice podobný všem ostatním. Ovšem vybočoval z řady počtem vyloučení. Rozhodčí rozdali celkem 13 trestů. V přesilovce se ani jeden z týmů neprosadil, zato Plzeň skórovala v oslabení. Konečný výsledek 3:0 znamenal pro naše hráče ohromnou radost z postupu mezi čtveřici nejlepších. Autorem dvou branek byl Dominik Vlasák, bratr dvougólového střelce z nedělního zápasu SD – Jakuba Vlasáka. V závěru zápasu přidal pojistku Matěj Votípka.

Sobota 24. května
HBC Plzeň – HC Švantlův Dvůr Písek 1:0 ss (0:0, 0:0, 0:0 – 1:0)
Alpiq Kladno – HBC Plzeň 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Nedělní utkání měli přízvisko „buď a nebo“. V semifinálovém střetnutí čekal Plzeňany domácí Pedagog, který svoji základní skupinu prošel bez ztráty bodu a se skórem 20:1. A domácí hokejbalisté potvrdili svoji formu a Plzni nedali šanci. Prohra 4:0 znamenala pro Mečouny souboj o třetí místo. Soupeřem jim bylo pardubické Autosklo.

Zápas „o placku“ zůstával dlouho na skóre 0:0. Západočeši přidali ve druhé části dva přesné zásahy a byli ve velké výhodě. V poslední periodě na hřišti nechali všechny zbývající síly a v čele s výborně chytajícím Hrubým vybojovali vítězství 3:0. Branky Trappa, Votípky a Vlasáka, který byl vůdcem plzeňského útoku, tedy zařídili našim hráčům bronzové medaile.

Neděle 25. května
SEMIFINÁLE: SK Pedagog Č. Budějovice – HBC Plzeň 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
O 3. místo: HBC Autosklo H.A.K. Pardubice – HBC Plzeň 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Letošní tým starších žáků přepsal historii. Pro klub HBC Plzeň je bronzové ocenění první medailí v žákovské kategorii! Cenu za nejužitečnějšího hráče obržel brankář Hrubý a následovalo předání poháru a medailí z rukou organizátorů a legendy jihočeského hokeje a bývalého forvarda Edmontonu Oilers – Jaroslava Pouzara.



Program příštího týdne:

Sobota – 31. května
  • Starší dorost: Ústí nad Labem - Plzeň (16:00)

Neděle – 1. června
  • * Starší dorost: Ústí nad Labem – Plzeň (11:00)
  • Mladší dorost: Kert Park - Plzeň (13:00)