Josef Kadaně hodnotí rok 2013 a podzimní počínání A-týmu

Jelikož je za námi podzimní část sezony 2013/14 a také se blíží konec kalenářního roku, nastává také čas bilancování. Na naše otázky odpovídal Josef Kadaně, předseda klubu a zároveň lodivod extraligového A-týmu.

Je za vámi podzimní část soutěže. Jste spokojený s umístěním v tabulce vašeho týmu?
Byl bych spokojený, kdybychom měli tak o pět bodů víc. Reálné to nepochybně bylo, zápasy v Jihlavě, v Letohradu a doma s Hradcem nebyly odehrané špatně. Jenže v těchto zápasech jsme dali dohromady dvě branky. Přitom střel na branku bylo dohromady v těchto zápasech okolo devadesáti. To je až hrůzná bilance naší produktivity.

Odpovídá příčka v tabulce vašim předsezónním cílům a předváděným výkonům v první fázi sezony?
My jsme žádné konkrétní sportovní cíle neměli. Jeden ano, neopakovat loňský podzim. Ze soupisky zmizela od loňska další jména, hodně hráčů musí přijímat roli na kterou nebyli tolik zvyklí. I proto jsme změnili herní styl a snažíme se hrát vhodným systémem. Že to funguje dokladuje velmi nízký počet obdržených branek, čtyř zápasová vítězná šňůra, kterou přerušil trestuhodně odfláknutý zápas v Ústí nad Labem. Mužstvo má ale velmi solidní perspektivu.

Kterému zápasu byste dal nálepku nejlepší a naopak, který se vám povedl nejméně?
Všichni hráči potvrdí, že ten nejlepší zápas jsme odehráli v Třinci. Tam jsme bojovali v tvrdých podmínkách a charakter týmu rozhodl o našem vítězství. Nejhorší zápas hodnotím ten úvodní v Mostu. Tam nebylo z naší strany téměř vůbec nic pozitivního. S Elbou to sice byl propadák, ale to bylo tím, že hráči upustili od stylu, který nás vynesl v tabulce hodně vysoko. Od poloviny zápasu jsme soupeře přehrávali, ale nebylo to už k ničemu. V Mostu to bylo žádné po celý zápas, proto ho hodnotím jako zbytečný, tedy nejhorší.

Za A-tým nastupuje několik hráčů z loňského stříbrného týmu staršího dorostu, někteří do této kategorie patří i letos. Jak se daří zapracovat mladé hráče do týmu?
Popravdě, žádná sláva to zatím není. Dvojice bývalých dorostenců Marek Forejt a Josef Frajdl byli v úvodu zranění, a to včetně přípravného období. Jejich výkony podle toho logicky vypadaly. To se dá ale změnit. Pokud bude zimní příprava jejich strany dobrá, tak i oni budou výraznějšími tvářemi mužstva. Marek Švarc má velký potencionál, ale není z jeho strany využívaný. Bude se muset rozhodnout, jakou cestou se vydá. Tedy jestli se chce v tomto sportu dostat na vrchol. Lukáš Vodrážka vypomáhal v několika zápasech a jeho výkony byly solidní. Řada dalších dorostenců bude zapojovaná do herní přípravy. Ani ne tak pro jaro jako pro jistý test jejich schopností prosadit se proti silnějším soupeřům než jsou dorostenecké týmy.

Nyní nás čeká období svátků. Dostali hráči volno nebo jste jim zadal nějaké úkoly ? A kdy se poprvé sejdete v novém roce?
Hráči mají volno tři týdny. Bez žádných individuálních plánů. Jak se budou či nebudou udržovat je jejich věc. Ve středu 8. ledna začínáme s přípravou na jaro a bude intenzivní.

Jak bude probíhat zimní příprava?
V první fázi se budeme výrazněji věnovat kondici. Tým pojede opět na víkendovou společnou akci. Tentokrát to bude 25. – 26. ledna. Stejně jako loni odehrajeme i řadu přípravných zápasů. Herní příprava vyvrcholí mezinárodním turnajem Pilsen Challenge 2014. Po něm už budeme ladit detaily.

S jakými cíly půjdete do jarní části sezony. Co byste považoval za úspěch?
Na prvním místě bych zřejmě měl uvést radikální zlepšení střelecké produktivity  . Při pohledu na tabulku jsou cíle celkem jasné, zůstat po 22. kole mezi elitní osmičkou. Reálné to nepochybně je. Úspěchem bude postup mezi čtveřici nejlepších.

Odbočme od A-týmu. Jak byste hodnotil kalendářní rok 2013 v oblasti celého klubu?
Chybí nám nějaký pronikavější úspěch. Myslím tím sportovní výsledek. Ano, starší dorostenci skončili stříbrní, ale v tomto případě už je stříbro tak trochu málo. Cítíme to všichni, vedení klubu, trenéři i samotní hráči. A protože touha zvítězit je hnací silou k dosažení vrcholu, všichni také věříme, že se to na jaře opět po letech podaří. Áčko má za sebou další část období celkové přestavby. Musíme být jen trpěliví. Výsledky se dostavují, i když třeba nejsou tak výrazně vidět. Mladší dorostenci i oba žákovské týmy hrají podle reálných možností. Oba žákovské týmy skončily na finálových turnajích za očekáváním. Spíš výsledkově než herně. To, co bylo řečeno o starším dorostu, platí v jisté obměně i u mladších žáků. I tady je zřetelná snaha vylepšit dosavadní výsledky ve finále MČR.

Máme se těšit na nějaké inovace v klubu či hokejbalové hale v následujícím roce?
Určitě ano. Po pár letech určité stagnace zase oživujeme řadu aktivit, které jsou a ještě budou k vidění. V hale, ve městě, na internetu atd. Dáváme o sobě zase více vědět a to je moc dobře. Samotná hala také prošla nějakými změnami. Většina z nich se týká zejména našich hráčů a týmů. Aktuálně se obkládají stěny v šatnách hostů a staví nová, prostorná kancelář vedle tribuny. Kromě toho má hala konečně vlastní zabezpečovací zařízení.

Jak jsou na tom Mečouni ekonomicky? Je těžké dnes hledat sponzory pro hokejbal?
Klub je na tuto sezonu zabezpečený dobře. Získat sponzory je stejně těžké jako v minulosti. Nevidím v tom zásadní rozdíl.