Souhrn zimní přípravy plzeňského mužského A-týmu

P L Z E Ň – Zimní příprava mužského A-týmu spěje ke svému závěru a my si můžeme v rychlosti zrekapitulovat její průběh. HBC Plzeň začal s přípravnými duely po novém roce. Anglickou anabázi následoval mezinárodní turnaj Pilsen Challenge, dále pak utkání s Mostem a Turnaj Čtyř, za účasti reprezentační dvacítky a mužstev z Pardubic a Ústí nad Labem, vše pak zakončilo utkání s týmem TJ Kovo Praha.

Anglický výlet přinesl promíchanému týmu Plzně tři vítězství, když postupně přehráli československý tým London Crusaders (0:16), výběr anglické nejvyšší soutěže (0:13) a nakonec i britskou reprezentaci (1:13). Více informací o zápasech a podrobné složení týmu naleznete ve speciálním článku.

Pilsen Challenge

Turnaj konaný ve dnech od 25. do 27. ledna měl nabídnout domácímu týmu zajímavé porovnání s reprezentačními výběry České republiky, Slovenska a Švýcarska. Systém byl jasný, každý se utká ve skupině s každým a podle pořadí se utvoří dvojice pro duely o třetí místo a finále.

Nejprve se Plzeňané postavili proti českému výběru a to oslabeni o své nejlepší hráče, tedy reprezentanty, kteří pochopitelně v celém turnaji hájili barvy soupeře. Právě Ondřej Kejř a Michal Průcha obstarali tři ze šesti branek českého týmu, který navíc ani jednou neinkasoval.

V dalším utkání se už očekával mnohem vyrovnanější průběh, jelikož soupeřem bylo pro tentokrát výběr Švýcarska. V zápase padlo hodně trestů a dočkali jsme se dvakrát obratu ve skóre. Plzeňský tým, který se jako první dostal do vedení a následně o něj přišel si jej v závěru po chybách hostů dokázal vzít zpět. Těsný výsledek v poměru 4:3 tak zcela odpovídal dění na hřišti.

V posledním utkání Plzeňanů se vzhledem k prohře Slovenska s Českou republikou hrálo o místo ve finále. Domácí sice nebyli favoritem duelu, ale rozhodně nemínili nic vypustit a hráli naplno. Po brankách Regnera a Malíka ve druhé části dokonce získali senzační vedení, které drželi až do pětatřicáté minuty. Slováci poté nastartovali dokonalý obrat a sérií několika rychlých branek nakonec otočili stav utkání na konečných 2:5.

HBC Plzeň tak čekal souboj o třetí pozici, ve kterém se opět utkali s houževnatými Švýcary. Utkání bylo stejně jako první vzájemné střetnutí velice vyrovnané. Po první třetině vedli domácí 2:1, ale hostům se v poslední patnáctiminutovce podařilo vyrovnat. Když už vše nasvědčovalo tomu, že se vítěze po základní hrací době nedočkáme, dostal se k odražené střele Regnera Jaroslav Liška, zametl balonek do švýcarské branky a rozhodl o druhé výhře svého týmu na turnaji a zisku třetí pozice.

Více o turnaji a jednotlivých zápasech naleznete v kategorii věnované Pilsen Challenge.

HBC Pento Most vs. HBC Plzeň

Jediné utkání, které Plzeňané v rámci přípravy sehráli venku se uskutečnilo v mostecké hale. Zajímavý zápas dvou týmů ze spodních pater tabulky nabídl jen čtyři branky – po dvou na každé straně, přestože zejména Plzeňští měli k výhře několikrát hodně blízko. Rozhodnout se žádnému s týmů nepodařilo ani v pětiminutovém prodloužení.

Podrobnou reportáž o utkání a sestavu Plzeňanů naleznete ve speciálním článku.

Turnaj čtyř

Jak již bylo výše zmíněno, druhý turnaj konaný pod záštitou HBC Plzeň svedl dohromady reprezentační výběr hráčů do dvaceti let, HBC Pardubice, Elbu Ústí nad Labem a právě domácí HBC Plzeň.

Plzeňanům se turnaj vydařil na jedničku a stali se celkovými vítězi. Nejprve si poradili ve vyrovnaném duelu s českou dvacítkou, která se dlouho držela i za výrazného přispění plzeňského odchovance Marka Forejta, ale nakonec domácím podlehla těsně 4:3.

Ještě tentýž den se pak domácí představili v druhém utkání s Pardubicemi a prezentovali se mnohem aktivnější hrou, která nakonec vyústila v pohodlný výsledek 5:1. Hosté dělali co mohli, deset minut před koncem utkání se snažili o zvýraznění své přesilové hry odvoláním brankáře, namísto toho se však dočkali jen branky ve své síti. To když se k balonku dostal brankář domácích, Tomáš Semera, a přes celé hřiště přidal další branku Plzně.

V posledním utkání s Elbou se Plzeňané snažili navázat na svůj výkon ze zápasu s Pardubicemi, ale dlouho se jim nedařilo překonat ústeckého brankáře Hrušku, kterému několikrát vypomohla i branková konstrukce. Hosté se tak i v úvodu třetí třetiny drželi na dostřel, čehož dvakrát využil Jan Štěpánek a rychle vyrovnal. V nájezdech se pak trefil jen ústecký Miroslav Růžička, a domácí tak poprvé na turnaji prohráli. I přesto se však dočkali celkového prvenství.

Více informací o turnaji naleznete ve speciálním článku.

HBC Plzeň vs. TJ Kovo Praha

V posledním přípravném utkání se domácí museli obejít bez dvojice zraněných, Lukáše Hofmeistera s Ondřejem Kejřem. I tak si však se svým soupeřem poradili. Zápas sice otevřel přesnou ranou hostující Tomáš Winter, dále se však trefovali jen domácí, kteří po brankách Edla, Průchy, Malého a Lišky zcela otočili vývoj utkání.

Reportáž ze zápasu si můžete přečíst ve speciálním článku.