Trenérské hodnocení podzimu mladšího dorostu

Družstvo mladšího dorostu má za sebou všechny zápasy podzimní části hokejbalové sezóny, a tak je čas bilancovat. Trenér Tomáš Semera zhodnotil dosavadní výkony týmu, který figuruje na třetí příčce extraligové tabulky, a zaměřil se také na to, co bude následovat v druhé polovině ročníku 2011/12.

Po podzimní části figuruje mladší dorost na třetí příčce extraligové tabulky. Jak jste zatím s výsledky a umístěním spokojen?
S umístěním i s výsledky jsem spokojen. A jsou pro mě trochu překvapením, jelikož z týmu na začátku sezóny odešlo devět hráčů, kteří buďto skončili nebo přešli do další věkové kategorie. Myslím si ale, že výsledky jsou dány i tím, že soutěž není tak vyrovnaná, a některé týmy nejsou tak kvalitní, jako v loňském roce. I proto musíme zůstat nohama na zemi a dál poctivě pracovat.

A když se podíváme podrobněji na výkony týmu, ty byste hodnotil jak?
Až na pár výjimek kladně. A věřím, že kdyby hráči odevzdali například v zápasech v Hradci Králové, Letohradu a Mostě, výkony, které předvedli proti Kladnu nebo Pardubicím, tak by těch bodů bylo víc. Především ale chceme u všech hráčů zvyšovat jejich kvalitu a snažíme se, aby všichni, pokud je to možné, odehráli co nejvíce minut. Kluci na sobě musí ještě hodně pracovat.

Před sezónou přišla řada hráčů ze starších žáků, někteří do této kategorie stále patří, jak se podařilo zapracovat je do týmu?
S hráči, kteří přišli ze starších žáků a hokejbal hrají delší dobu, není žádný problém. Horší je to s hráči, kteří hrají hokejbal krátce. Těm bude ještě chvíli trvat, než získají potřebnou kvalitu. U všech hráčů mi chybí jedna podstatná věc a to je, ctižádost, pracovitost, větší zapálení pro hru a chuť vybojovat v zápasech i relativně ztracený míček. Projev kluků je občas příliš vlažný.

Jaký máte plán pro zimní přípravu?
Ten bude krystalizovat v nejbližších dnech. Ale už teď je jasné, že v přípravě budeme pracovat na získání fyzické kondice, která nebyla na podzim u některých hráčů ideální. Dále budeme pracovat na technických dovednostech a herních činnostech. Téměř všechny tréninky se budou odehrávat v naší hale a budeme se snažit využívat i moderních metod.

V jarní části sezóny budete bojovat o co nejvýhodnější pozici pro play-off. Pak budou následovat vyřazovací boje. Těšíte se na zápasy, které pravděpodobně budou kvalitnější než ty dosavadní. Je o co hrát a některé týmy určitě posílí...
Jak už jsem řekl, překvapila mě síla některých družstev. Například Kladno jsem čekal tradičně na prvních místech. Myslím, že spousta hráčů, kteří můžou hrát ve své kategorii, hraje již teď o kategorii výš. A tak předpokládám, že na play-off všechny týmy těchto hráčů využijí. Dále se nabízí otázka, které týmy budou posilovat o hokejisty. Play-off je jiná soutěž a já se budu snažit připravit mančaft co nejlépe tak, abychom prošli minimálně přes čtvrtfinále.

Zaměřme se na vás osobně. Již druhou sezónu chytáte za A-tým a zároveň trénujete mladší dorost. Jak jde tyto činnosti spojit?
Zatím mám stále nastavené tréninky s dorostem před těmi s A-týmem. Takže třikrát týdně hned po práci jedu na trénink a vracím se domů večer. Složitější je to letos se zápasy, jelikož letošní los nám zrovna moc nevyšel a zápasy se mi kříží. Ale kvůli zranění jsem se v podzimní části mohl více klukům věnovat a myslím, že jsme s Vencou Tůmou odvedli kus práce. Poslední dobou jsem se však cítil dost unavený, zvlášť když si hráči neváží, že tam s nimi trávíte čas, který byste mohl vyplňovat úplně jinak.

Cítíte se víc jako hokejbalový brankář, což je pozice, na kterou jste dlouhodobě zvyklí, nebo jste již spíše trenérem?
Stále se cítím více jako brankář, který může své zkušenosti a vědomosti předávat mladým hráčům. To je to, o co nám jde především. Chceme vychovávat hráče, kteří nás jednou nahradí.