Plzeň navštívil kanadský manažer Gary Slavin

Plzeňská hokejbalová hala se stane místem příprav kanadských reprezentačních týmů před světovým šampionátem šestnáctiletých a osmnáctiletých hokejbalistů, který hostí v červnu 2012 jihočeský Písek. Západočeskou metropoli proto v druhém listopadovém týdnu navštívil manažer kanadských reprezentací Gary Slavin, který nejen poskytl rozhovor pro klubový web, ale také se zapojil do tréninku starších žáků.

V České republice ani v Plzni nejste poprvé. Jaký je hlavní důvod vaší aktuální návštěvy u nás?
Příští rok na jaře se v Písku a ve Strakonicích uskuteční světové šampionáty hokejbalových reprezentací do 16 a do 18 let. Okamžitě mě napadlo, že přípravný kemp před turnajem může proběhnout jedině v Plzni. A tak tady teď domlouvám program našich hráčů a doprovodu. Líbí se mi, že se hokejbalové zázemí v Plzni dynamicky rozvíjí, ať už vezmete halu, typ povrchu a v neposlední řadě Plzeňáky, kteří se kolem našeho sportu točí. Taky zázemí je v Plzni ideální: spousta lidí tu mluví anglicky, jsou přátelští a my se tady můžeme cítit bezpečně. Město nabízí skvělou úroveň ubytování i turisticky hodnotné zážitky, proto je snadné se sem vrátit, když máme příležitost.

Plzeň je vám evidentně sympatická...
Ano, je to tak. Přípravný kemp chceme v Plzni také proto, že sraz našich reprezentací má i určitou společenskou hodnotu. Hráči se neznají, jsou z různých koutů Kanady a v Plzni se budou teprve poznávat. V hezkém městě se podle mého názoru dají lépe dohromady.

Možná se snažíte navázat na úspěch Kanady v České republice na šampionátech v Mostě před dvěma lety...
Kdo by na něj nechtěl navázat? Před mistrovstvím v Mostě jsme tehdy také měli přípravu v Plzni a ze šampionátu si odvezli zlato. A zvlášť od našeho výběru U16 se očekávají ty nejvyšší mety. Ale znovu opakuji: kemp má mít kromě sportovní i jistou společenskou a kulturní úroveň. A z tohoto pohledu je Plzeň ideální.



Je znám plzeňský program vašich reprezentací U16 a U18 před šampionátem?
První tréninky máme naplánované na čtvrtek 14. června. Poté trénujeme každý den. V neděli 17. června sehrajeme přípravná utkání s mládežnickými týmy HBC Plzeň. Poslední tréninkové jednotky nás čekají v pondělí 18. června a poté vyrážíme přímo do dějiště šampionátu.

Co očekáváte od přípravných zápasů?
Nebudou o tom, kdo zvítězí nebo jak vysoké bude skóre. Jde nám o to, abychom poznali, v jaké rychlosti jsou naše týmy schopny kombinovat, jak jsou jednotliví hráči technicky vybaveni. V neposlední řadě chceme okouknout úroveň našich soupeřů.

V Plzni vás v roce 2012 kromě jarní přípravy mladíků uvidíme zřejmě ještě jednou...
Ano, rád bych se přijel podívat na turnaj veteránů Masters 2012, který tu proběhne v půlce září. Je mi 43 let, mohl bych tedy teoreticky i hrát, ale stav mého levého kolena znepokojuje nejednoho chirurga... Takže to vidím tak, že přijedu s jedním z kanadských výběrů v roli kouče nebo asistenta.

Náš rozhovor vzniká v halové klubovně v době tréninku našich starších žáků. Troufnete si vystřelit na našeho gólmana a tipnout si předem, kolik dáte gólů?
No to jsou důležité závazky! Zkusím to, vystřelím si pětkrát tahákem a věřím, že dva góly dám.

(Gary Slavin nakonec Tomáše Novického neprostřelil ani jednou.)