Představení účastníků World Cupu 2011

Již ve čtvrtek 25. srpna v 16 hodin odstratuje v hokejbalové hala na Košutce první utkání World Cupu. V západočeské metropoli se představí celkem osm týmů - tři české, dva slovenské, dva švýcarské a jeden německý. Snad jen domácí celek netřeba představovat, další družstva mohou být plzeňským hokejbalovým příznivcům mírně neznámá. Přestože se na západě Čech pravidelně ukazují Ústí nad Labem a Hradec Králové a k vidění byly i týmy Oberwilu a Ružinova, není na škodu si sedm hostů představit.

ELBA DDM Ústí nad Labem

Ústecká Elba vystrašila na začátku sezóny 2010/11 českou hokejbalovou veřejnost prohlášeními o svém možném konci. Místo pádu však přišla solidní základní část extraligy a posléze famózní jízda play-off. Ústí nad Labem překonalo nástrahy čtvrtfinále i semifinále a zastavilo se až na mistrovi z Kladna. Tým bez výraznějších hvězd vyniká především bojovností a dokáže svým týmovým výkonem potrápit kteréhokoliv favorita. Během příprav na ročník 2011/12 došlo v Ústí k výrazným změnám, klub spojil své síly s místním týmem DDM, což se projevilo v názvu "nového" družstva.

HBC Hradec Králové 1988

Východočeši dlouhodobě patří k nejlepším českým týmům a to dokazují také svými výsledky. Kralují především v Českém poháru, který ovládli třikrát v řadě. V extralize a ještě výrazněji v play-off Hradeckým úspěch uniká, v posledních dvou letech ztroskotali v semifinále na soupeřích z Ústí nad Labem respektive Plzně. Před novou sezónou kádr opustila dvojice reprezentantů Jan Bílý, Petr Kubeš, přesto má trenér Jaroslav Pavlík, v minulém ročníku ještě nastupující v poli, k dispozici řadu kvalitních hráčů s mezinárodními zkušenostmi. stačí jmenovat kapitána české reprezentace Petra Nováka či jeho parťáka z útoku Jana Bacovského.

HBK Nitrianski Rytieri Nitra

Nitra vstoupila jako nový svěží vítr do slovenského hokejbalu a sesadila z trůnu svého největšího rivala z Bratislavy, se kterým se může střetnou i při World Cupu. Rytíři z Nitry budou chtít ukázat svou sílu v konfrontaci se zahraničními týmy, na mezinárodní scéně jsou však úplnými nováčky. I když na soupisce najdeme hned osm hráčů, kteří se objevili ve slovenském dresu na nedávném světovém šampionátu. Ti mají za sebou zkušeností z kvalitních mezinárodních zápasů dostatek a navíc budou chtít odčinit nepříliš podařené vystoupení národního týmu. O motivaci tedy rytíři nemají nouzi.

Heilbronn Hornets

Hráči Heilbronnu jsou úřadujícími mistry Německa a do Plzně přijíždějí podle vlastních slov bojovat o postup do čtvrtfinále, případně zisk jedné z medailí. Přestože německá soutěž nemá kvalitu jako ta česká, slovenská či švýcarská, Heilbronn je tým plný reprezentantů se zkušenostmi nejen z mistrovství světa, ale také například z bratislavského Europa Cupu 2010.

Oberwil Rebells

Oberwil je jednoznačným vládcem švýcarského hokejbalu, vlastní posledních šest mistrovských titulů. Ve svém středu má kromě těch nejlepších švýcarských hráčů také Tibora Kapánka, jednu ze slovenských legend. a právě reprezentant Slovenska bude na World Cupu uzavírat svoji bohatou kariéru a má tedy poslední šanci z Oberwilem dosáhnout velkého mezinárodního úspěchu. Zahraniční legii v týmu navíc rozšířila trojice Američanů Maillet, Hildreth, Merchant a Slovák Jozef Minárik.

Reebok Hockey Ružinov

Tým Reebok Hockey Ružinov je vicemistrem Slovenska a majitelem titulu z předchozího ročníku slovenské nejvyšší soutěže. Bratislavské družstvo se v Plzni představuje již podruhé, stejně jako Oberwil se hráči ze slovenského hlavního města na západě Čech objevili již při Pilsen Cupu v lednu 2010. Tehdy v turnaji zvítězili Plzeňané před týmem Vrútek, Ružinova, Oberwilu a Hradce Králové.

SHC Belpa 1107

Tým SHC Belpa je tím věčně druhým za rivalem z Oberwilu. na mezinárodní scéně ale může být vše jinak. Švýcaři se budou muset vypořádat s přechodem na hru s pěti hráči v poli. Hokejbalisté Oberwilu na světovém šampionátu nestartovali, naopak Belpa měla v Bratislavě hned sedm zástupců, kteří získávali cenné zkušenosti.