Nejbližší týdny a měsíce HBC Plzeň pohledem předsedy klubu

Do zahájení letní přípravy všech družstev HBC Plzeň zbývá týden, končí období letního hokejbalového odpočinku a je čas podívat se na to, co klub v nejbližších týdnech a měsících čeká. Předseda klubu Josef Kadaně se v rozhovoru krátce ohlédl za uplynulým ročníkem a naznačil, jaké jsou současné priority a cíle. Pozornost by měla být zaměřena mimo jiné na rozvoj hráčů, sounáležitost s klubem či mezinárodní spolupráci.

Přestože od posledního utkání sezóny 2010-11 uběhlo již hodně času, vraťme se ještě k uplynulému ročníku. Jak jej z pohledu předsedy klubu hodnotíte?
Budu stručný. V případě A-týmu jsem rád, jak nakonec sezóna dopadla, protože podzim byl hodně rozpačitý a zvláště v úvodu jsme měli potíže s kádrem. Nakonec jsme se bez problémů probojovali do play-off a tam došli až do semifinále. Stejně tak starší dorost připomínal na podzim rozladěný orchesrt, ale na jaře to bylo úplně o něčem jiném a je škoda, že kluci nedotáhli svou cestu až k titulu. U dalších kategorií nám už nejde o výsledky, hlavní je rozvoj hráčů, jejich růst. Z tohoto hlediska mne snad mrzí jen to, že mladší dorostenci vypadli ve vyřazovacích bojích hodně brzy, a nemohli tak odehrát více kvalitních utkání.

Největší změnou, která se od konce sezóny udála, je odchod trenéra A-týmu Rostislava Kurfüsta. Co vás vedlo k tomuto kroku?
Předně musím Rosťovi poděkovat za to, co pro A tým udělal. Přišel v době, kdy jsme měli za sebou úplně zpackanou sezónu, a dokázal vrátit tým do pozic kam patřil a patří. Naši snahou bylo, aby trenér zvážil návrat do Plzně i s rodinou (pochází z Rokycan). Pak by se mohl práci v klubu věnovat intenzivněji a dlouhodobě. Tahle možnost však padla loni na podzim, kdy byl Rosťa zvolen do Rady města Sokolova. S tím navíc přišla další komplikace - značné časové vytížení v sokolovské samosprávě. Proto jsme se rozhodli pro plzeňského trenéra.

Na uvolněné místo byl dosazen dosavadní trenér staršího dorostu Martin Kovářík. Jak vidíte jeho předpoklady pro vedení elitního mužstva?
Martin je právě ten zmiňovaný Plzeňák, který vedle obrovské herní hokejové praxe nastřádal za tři roky zkušenosti i jako trenér. Všechny hráče A týmu zná osobně (pravidelně vedl pondělní tréninky A týmu), pracuje navíc v organizaci klubu a ztotožňuje se s jeho cíli. Osobně jsem přesvědčený, že to je dobrá volba.

Zdá se, že pozornost vedení klubu je stále více upírána do mladších věkových kategorií, tedy na výchovu vlastních hráčů. Potvrzuje to i fakt, že vy sám jste začal trénovat starší žáky…
Máme jako klub rezervy v rozvoji herně dovednostního základu u kategorie žáků. Chci být osobně přítomen u změn v koncepci rozvoje HDZ. A to mohu nejlépe v pozici trenéra jednoho ze žákovských týmů. Zároveň se tím přihlašuji ke spoluzodpovědnosti za komplexní připravenost hráčů, kteří přechází za žáků do dorostu. A taky si po více než deseti letech milerád odpustím cestování po celé republice. Alespoň na nějaký čas.

Končí období, kdy šel hokejbal přeci jen stranou. Kdy odstartuje letní příprava na ročník 2011-12?
Všechny týmy začnou s tréninky v prvním srpnovém týdnu. Ale celý červenec jsme každou středu otvírali halu pro hráče, kteří si chtěli přijít zastřílet, zaběhat či zahrát. K tomu jsme s Tomášem Semerou pracovali na individuálním rozvoji několika žáků a ml. dorostenců.

Klub má v polovině srpna na programu společné soustředění hráčů čtyř věkových kategorií v Sušici. Jde o vůbec první takovou akci, kterou klub pořádá. Co je cílem společně stráveného víkendu?
Nejenže chceme pracovat s hráči tak, aby se neustále zlepšovali, ale pracujeme také na tom, aby cítili sounáležitost s klubem. Aby se navzájem znali a podporovali. Proto chceme, aby se hráči od A-týmu po starší žáky sešli na jednom místě a trénovali společně. Myslím, že forma třídenního kempu mimo Plzeň je ideální. Sušice nám poskytne ideální zázemí a třeba to také pomůže hokejbalu v Sušici, který se snažíme podpořit. Se staršími žáky jsme sehráli utkání proti místním hokejistům a oni zas odehráli jeden zápas u nás v Plzni.

Nejzajímavějším bodem přípravy A-týmu je bezpochyby World Cup. Zkuste krátce představit tento turnaj…
Jedná se o klubový turnaj – oficiální podnik ISBHF, kterého se mohou účastnit nejlepší kluby všech zemí v ISBHF organizovaných. Většinou se jedná o mistrovský tým a vicemistra či vítěze domácího poháru. V Plzni se představí týmy z České republiky, Německa, Švýcarska a Slovenska. Ještě je otevřená účast týmů z Finska a Rakouska. Hrát se bude od čtvrtka 25. srpna do neděle 28. srpna, naprostá většina utkání v hale na Košutce. Některé zápasy se odehrají na hřišti ve Štruncových sadech.

World Cupu se budeme určitě věnovat v dalším podrobném rozhovoru, který si takový turnaj zaslouží. Teď se podívejme obecně na klubové mezinárodní spolupráci, ta evidentně zažívá boom…
Snažíme se spolupracovat se zahraničními kluby. A to nejen v seniorské kategorii. Mezinárodní konfrontaci si již vyzkoušel společný tým mladších dorostenců a starších žáků, který nastoupil proti stejně starým hráčům Oberwilu. A-tým se v posledních dvou letech mohl utkat s družstvy ze Slovenska, Švýcarska či Německa a budeme v takových akcích pokračovat. Již teď plánujeme další ročník Pilsen Cupu a mohl by mít zajímavé obsazení. Celkově je těch akcí opravdu hodně. V říjnu stráví v Plzni několik dní malí hokejbalisté z Anglie. Do Albionu se naopak chystá v lednu A-tým. V létě pojedeme se žáky a dorostenci na oplátku do švýcarského Zugu na zápasy s Oberwilem. Ještě před tím přivítáme kanadské výběry, které se budou v Plzni připravovat na MS v Písku. Vážně přemýšlíme o velkém a pravidelném mezinárodním turnaji žákovské kategorie. A mimo to, příští rok v září budeme hostit Masters - světový pohár veteránů.

Když se v závěru zaměříme na A-tým, výkladní skříň klubu, jak vypadá kádr, který vstoupí do letní přípravy?
Po delší době máme opravdu spoustu hráčů a to myslím hráče, kteří nejsou s otazníkem. Všichni, kteří s A-týmem do přípravy půjdou, mají extraligovou kvalitu a záleží na nich, jak budou bojovat o svou šanci. Přesto nás čeká několik jednání, někteří kluci jsou totiž kmenovými hráči jiných klubů z okolí.

Po sestupu Dobřan do 1. národní ligy zůstala Plzeň jediným zástupcem regionu v extralize. Naopak v druhé nejvyšší soutěži jsou již tři týmy z blízkého okolí. Jak bude probíhat spolupráce s těmito družstvy?
My chceme spolupracovat se všemi. Pokud budeme mít přebytek hráčů a vypadá to, že ano, uvolníme je na střídavý start do nižší soutěže. Chodí k nám dorostenci z Dobřan či Třemošné a my rádi těmto týmům pomůžeme, když budou mít zájem o hráče do první ligy. Ostatně taková spolupráce již více či méně zdařile fungovala v minulých letech.

Přestože je to možná ještě předčasné, jaký cíl si dáváte před nadcházející sezónou?
S A-týmem bychom se měli znovu pohybovat na nejvyšších příčkách. A pokud bude kádr staršího dorostu podle předpokladů, to samé se dá říct i o tomto týmu. A u dalších našich týmů je to, jak jsem již řekl, hlavně o individuálním rozvoji, výchově. U všech hráčů pak chceme posilovat sounáležitost s klubem.