Sezóna staršího dorostu očima Martina Kováříka

Trenér Martin Kovářík strávil u staršího dorostu druhou sezónu a podruhé dovedl tým ke stříbrným medailím. Sám však říká, že měl k dispozici dvě rozdílná družstva. Letošní starší dorostenci měli sice pomalejší rozjezd, ale na jaře předváděli výtečné výkony, přesto nestačili na Kladno. Nejen o tom, jaké byly příčiny nezdaru, hovořil plzeňský kouč v posezónním rozhovoru.

Máte za sebou druhou sezónu u staršího dorostu a opět jste s týmem obsadil druhé místo. Lze tyhle dva roky srovnávat?
Loňský tým byl možná od začátku sezony silnější, bylo v něm již několik hotových hráčů. Letos jsme museli začít od nového brankáře, z loňské stabilní obrany nám zůstali dva hráči, takže vzadu jsme museli začít stavět nanovo. Chvíli to trvalo, ale myslím, že se to povedlo a mužstvo šlo postupně nahoru. V jarní části jsme neprohráli jediný zápas, byli jsme opravdu silní.

Zmínil jste, že jste na jaře vyhrávali jedno utkání za druhým a dařilo se vám i v play-off. Až do série s Kladnem. Co se pak změnilo?
Na jaře jsme byli opravdu silní. Bohužel před finále jsem už cítil menší koncentraci, někteří hráči se soustředili více na školu, ale to plně chápu. Neprospěla nám ani dlouhá přestávka před finále, zvláště v prvním utkání na Kladně to bylo vidět.

V rozhovoru pro hokejbal.cz jste řekl, že hra na asfaltu a v hale je absolutně odlišná. Co musí tým při přechodu z jednoho povrchu na druhý změnit?
Musí začít hrát jednoduše. Hráči jsou zvyklí, že si v hale mohou udělat kličku, potáhnout míček, nahrát si. To je ale venku, zvlášť v takovémto teplu, téměř nemožné. Jsou to už ale zažité návyky a těžko se rychle přizpůsobovat.

Jak jste s odstupem od posledního finálového utkání celkově se sezónou spokojen?
S jarem určitě, podzim byl trochu rozpačitý, spíš jsme se hledali. Určité zklamání z prohry ale ve mne stále je, určitě jsme měli na to, abychom Kladno porazili. Bohužel i okolnosti kolem finále byly proti nám.

Lze říci, že by vás někdo v play-off vyloženě potěšil nebo zklamal?
I když jsem se nechtěl posilovat hokejisty, to jsem také již dříve zmiňoval, přišel Michal Špaček a od prvního tréninku jsem věděl, že bude posilou. Proto jsem rozhodnutí změnil. Nabízeli se i další, ale to už jsem odmítl. Jinak hráči v play-off odváděli výborné výkony, ve finále to mohlo být ale určitě ještě o kousíček lepší.

Z hlediska vašich svěřenců teď bude důležité, jak se budou prosazovat v příštím roce, některé čeká přesun do A-týmu, jiní by měli převzít roli vůdců. Jsou na takové změny připraveni?
Těžší to budou mít určitě hráči, kteří budou přecházet do A-týmu. Musí na sobě dále pracovat a pak mají velkou šanci se prosadit. O ty, kteří zůstanou v dorostu, strach vůbec nemám, ti to zvládnou.

Jak kvalitní soutěží podle vás extraliga staršího dorostu je? V porovnání se seniorskými soutěžemi či zápasy na mezinárodní úrovni. Jako trenér reprezentační dvacítky můžete srovnávat...
Při finále jsme slyšel, že zápasy jsou lepší, než seniorská extraliga. Samozřejmě, není tam tolik taktiky, je tam více pohybu a také více chyb. Finále a celkově i play-off ale bylo jinde než základní část. Tam se opravdu střídaly lepší zápasy s horšími a na některých hřištích jsem si nepřipadal, že se hraje nejvyšší soutěž. Ať zázemím, nebo přístupem domácích funkcionářů. O rozlosování se ani nebudu bavit. To je kapitola sama pro sebe.

Z juniorského národního týmu nyní vypadli někteří Plzeňané, co je důvodem toho, že nebyli nominováni na přípravné utkání s Německem?
Chceme vyzkoušet více hráčů a nebylo by dobré, aby z Plzně jelo 6 chlapců. Proto někteří zůstanou doma a šanci dostanou příště. Pokud si ji zaslouží.

V průběhu sezóny jste se podílel také na trénování starších žáků a určitě máte přehled o všech věkových kategoriích. Jaká je úroveň přípravy mladých hokejbalistů, vidíte za dobu, po kterou jste v hokejbalu, nějaké rozdíly? Nejen v plzeňském klubu...
V přípravě máme ještě hodně rezerv a musíme začít s dětmi ještě více pracovat. Moc dětí nemáme, proto si musíme každého vážit a snažit se z něj vychovat kvalitního hráče. Je třeba zapracovat na koncepci, aby nám kluci chodili připravení do vyšších kategorií tak, jak mají a tam s nimi dále pracovat a rozvíjet jejich schopnosti.

Když máte konečně po sezóně, jak teď budete odpočívat, jestli vůbec?
Nevím, co je to odpočinek. Moc odpočívat neumím a to je problém. Bohužel mi nezbývá čas ani na sportování a to je zlé. Ale od podzimu se to snad změní.