Domácí prostředí pro nás bude výhodou, doufá Adam Roušal

Sám prožívá povedené období, střelecky se prosazuje a branky připravuje i spoluhráčům. Přesto je Adam Roušal z posledních utkání plzeňského týmu rozladěn. V semifinálové sérii s Kladnem totiž Plzeňané prohrávají 0:2 na zápasy a konec sezóny klepe na dveře. Mladý útočník i tak stále sní o další finálové účasti a před duely na západě Čech říká: "Domácí prostředí by nám mělo vyhovovat a toho musíme využít."

Na Kladno jste v play-off narazili třetí rok po sobě a opět taháte za kratší konec. Čím to, že se vám proti Alpiqu nedaří?
Doufal jsem, že to letos po prvním víkendu bude 1:1 na zápasy, ale bohužel prohráváme 2:0. Přitom jsme odehráli vyrovnaná utkání. Ale Kladno lépe brání, hraje agresivněji, často se pokouší o střelbu. Největší rozdíl je v agresivitě, to platí před oběma brankami.

Mají Středočeši silnější kádr než v minulých sezónách?
Neřekl bych, že došlo k výraznějším změnám. Jádro týmu je stejné, stejní jsou i tahouni. Spíš jsou zase o rok zkušenější, ale to my také.

Nyní vás čekají dvě utkání na domácím hřišti. Ve hře vás udrží jen dvě výhry, to může být svazující…
Očekávám, že se bude hrát rychlejší hokejbal. Domácí prostředí by nám mělo vyhovovat, protože všem soupeřům se v hale hraje hůř než venku na asfaltu a toho musíme využít. Navíc nás určitě podpoří diváci. Nemůžeme se na nic ohlížet a dvakrát zvítězit.

Produktivita týmu je v play-off závislá na výkonu první formace. Čím to, že se ostatním tolik nedaří?
Je škoda, že občas utkání nerozhodne druhá nebo třetí lajna, abychom se o góly víc podělili a nebyla zodpovědnost jen na nás. Důležité je, abychom vyhrávali, poté je jedno, kdo střílí branky.

Jedna věc je, že nejste dostatečně produktivní, ale zároveň příliš často inkasujete. Co se změnilo, že v základní části výborná defenziva nyní kolabuje?
Není to o tom, že by nás soupeř najednou přeběhal nebo kombinačně přehrál. Jak jsem již zdůrazňoval, chybí nám agresivita. Na jedné straně nechodíme do brankáře, nedostáváme se k dorážkám a na druhé straně tohle dovolíme soupeři, nejsme dostatečně důrazní.

O následujícím víkendu budete hrát nejen za tým, ale také za své šance dostat se do kádru národního týmu pro mistrovství světa. Určitě vnímáte, že utkání sledují dva reprezentační trenéři…
I tím je série zajímavá, ale nikdo se nesoustředí na sebe, aby se nějak předváděl. Chceme uspět jako tým a postoupit do finále. Je pravda, že se nám s Ondrou Kejřem na jaře daří a odehráli jsme spolu povedené zápasy i v reprezentaci, ale k čemu to je, když nyní prohráváme a jsme kousek od vyřazení.